5 bästa apparna för att hjälpa dig gå ner i vikt

Uppdaterad:

Idag finns det massvis med applikationer som kan hjälpa dig som vill gå ner i vikt. De flesta går ut på att du noggrant skriver ner allt du äter, håller en sorts matdagbok men även fyller i hur du rör på dig. Apparna räknar ut mängden kalorier du konsumerar dag för dag och meddelar när du missköter dig.

Men den egna motivationen är så klart avgörande för viktminskningen också även om du tar hjälp av en app. Om ditt mål är att äta en strikt hälsosam kost, räkna kolhydrater eller bara logga ditt matintag för skojs skull så är någon av apparna nedan precis vad du behöver. Värt att nämna är att du även kan logga din aktivitet, träning och i vissa fall din sömn med dessa appar.

Lose It: för den som söker en digital hälsocoach

Logga träning & aktivitet: Ja

Svenska menyer: Nej

Svensk databas: Delvis (Engelska och Svenska)

Pris: Gratis. Eller cirka 25 kr i månaden för ett premiumkonto.

Funktion: Lose It är en komplett hälsocoach där du loggar dina kalorier, din kost, motion och din aktivitet. Du kommer snabbt igång med appen och allt fungerar som det ska direkt från start. Att logga träning, aktivitet och sömn är lika enkelt som att logga mat. Många sporter och övningar finns redan med i appens databas men däremot är databasen mestadels på engelska.

Lifesum: för den som söker många funktioner

Logga träning & aktivitet: Ja

Svenska menyer: Ja

Svensk databas: Ja

Pris: Gratis. Eller cirka 35 kr i månaden för ett premiumkonto.

Funktion: Lifesum är en riktigt bra kaloriräknare och matdagbok och du kan även logga din träning samt aktivitet inuti appen vilket gör Lifesum till en komplett hälsocoach. Allt känns smart och tydligt upplagt och det går snabbt att komma igång med appen och alla dess funktioner. Du kan koppla stegräknare via telefonen till appen. Sedan kan du även själv fylla i hur länge du kört ett träningspass och appen räknar då ut hur många kcal det ger och lägger på detta i bränt delen.

Fat Secret: för den noggranna dietisten

Logga träning & aktivitet: Ja

Svenska menyer: Ja

Svensk databas: Ja

Pris: Gratis.

Funktion: Fat Secret är precis som de andra apparna i detta inlägg både en kaloriräknare, matdagbok och träningsdagbok. Du kan såklart använda den precis hur du själv vill. Funktionaliteten och designen är väldigt bra, allt fungerar som det ska och du är igång på nolltid. Du antecknar allt som du äter genom att välja från en rätt så omfattande databas. Men det går också lika bra att läsa in streckkoder som finns på matförpackningar.

My Plate Calorie Tracker: för matintagsentusiasten

Logga träning & aktivitet: Ja

Svenska menyer: Nej

Svensk databas: Nej

Pris: Gratis. Eller cirka 30 kr i månaden för ett guld-konto.

Funktion: My Plate Calorie Tracker hjälper dig att hålla koll på ditt matintag och dina kalorier. Du kan även logga träning och aktivitet. Precis som de ovanstående apparna är My Plate Calorie Tracker en komplett hälsocoach.

Appen har en stor databas av livsmedel och du lägger enkelt till en måltid eller ett livsmedel, finns ett livsmedel inte med lägger du även till det själv enkelt. Appen har en inbyggd streckkodsläsare för att enkelt skanna in diverse produkter.

Databasen av livsmedel liksom appen är på engelska. Gällande den dagliga aktiviteten så går det att koppla ihop appen med Google Fit, för att bland annat synka information om hur många steg du tagit under dagen.

MyFitnessPal: för allt-i-allo dietisten

Logga träning & aktivitet: Ja

Svenska menyer: Ja

Svensk databas: Ja

Pris: Gratis. Eller cirka 40 kr i månaden för ett premiumkonto.

Funktioner: MyFitnessPal låter dig räkna dina kalorier, föra matdagbok samt logga alla dina träningspass och aktiviteter. Precis som med LifeSum appen ställer du in och registrerar din längd och vikt och den räknar ut antalet kcal du ska äta för att gå ned i vikt.

Du kan också ställa in hur aktiv du är från början, dvs. om du är mycket stillasittande eller rör dig lite mer eller väldigt mycket i vardagen (till exempel jobba på kontor, eller vara hantverkare är det stor skillnad på i form av energiförbrukning) och utifrån det ställer appen in kcal-nivån som du ska ligga på.

Appen är väldigt rik på information och ger dig utförliga siffror kring vitaminer, mineraler, makronutrienter och annat. Du kommer helt enkelt ha stenkoll på minsta lilla detalj kring hur du äter. Appens databas med livsmedel är väldigt stor och det mesta finns redan inlagt. Du kan såklart lägga till ett livsmedel som inte redan finns på egen hand. Appen har dessutom en inbyggd streckkodsläsare och du kan även logga all träning och aktivitet.

Så, vilken är din favoritapp för träning och hälsa? Vänta inte på rätt tillfälle, utan kör igång redan nu genom att ladda ner din app för att gå ner i vikt!​