7 fördelar med att träna yoga

Uppdaterad:

Vad gör träningsformen yoga egentligen för din kropp och hälsa? Vi får ofta höra att yoga är någonting alla ska börja med, att det är bra för bland annat meditation och flexibilitet. Men på vilket sätt? 

Känner du dig lite skeptisk? I denna artikel kommer vi gå igenom 7 fördelar med att träna yoga – vem vet, du kanske känner dig lite intresserad av att själv börja med yoga mot slutet av artikeln!

1. Kroppslig detox 

Yoga är ett fantastiskt sätt att rena kroppen från många olika sorts orenheter. När man utför yoga ökar syresättningen i blodet och blodcirkulationen förbättras, vilket stimulerar matsmältningsorganen som njurarna och levern.

Vissa positioner kräver att man vrider och vänder på sig – detta är något som hjälper musklerna att slappna av och kan vara särskilt utrensande. Andningsövningar hjälper också till att rensa blodet och ökar syresintaget. 

2. Minskad stress 

Du har säkert hört att yoga minskar stress och hjälper personen som utöver den att lugna ner sig. Detta är helt sant! 

Till vardags är många ständigt stressade, i de flesta miljöer man befinner sig i. I skolan, jobbet, med familjen – det är sällan som vi får tid och rum att lugna ner oss och komma tillbaka ner på jorden. 

På grund av detta galna levnadssätt är det många som blir ångestfyllda, slitna och trötta. Mer än någonsin går folk in i väggen och blir deprimerade!

För att motverka detta måste man reducera adrenalinnivåerna i kroppen. Adrenalin är ett stresshormon som utlöses i beredskap på att hantera en ny situation. Eftersom vi konstant är alerta och aktiva, redo att hantera nästa stressiga situation, är det sällan som vi slappnar av. När kroppen pumpar adrenalin så spänner vi våra muskler och vår hjärtfrekvens ökar.

Yogans lugna övningar, meditativa aspekt och fridfulla miljö har visats vara lugnande för de allra flesta. Det är vetenskapligt bevisat att yoga sänker stressen och blodtrycket. 

3. Yoga ger ökat fokus 

Som bi-effekt till den lugnande effekten ger yogan också ökat fokus. Meditation är en viktig del av yogan, och denna tränar upp koncentrationsförmågan samtidigt som den lugnar kropp och själ.​

Yoga lär oss hur man hanterar distraktioner, både externa och interna, för att fokusera på det man har framför sig. Man tränar på att vara här i nuet, att inte tänka på framtiden eller fokusera på sådant som redan hänt.

Genom att träna meditation med yoga blir man bättre på fokus, uppmärksamhet och informationsbearbetning – något man kan ta med sig till andra delar i livet. 

Med våra stressiga miljöer som vi konstant befinner oss i, är förmågan att fokusera och sortera bort sådant som är onödigt en ovärderlig egenskap. Det kan hjälpa oss att hålla vårt lugn, fokus och prestera bra i livets andra aspekter såsom på jobbet och i skolan. 

4. Förbättrad balans 

Yoga förbättrar också balansen. Men varför är detta viktigt? Balans är vår förmåga att hålla kroppen upprätt mot den naturliga tyngdkraften, och i olika positioner. Vår förmåga att balansera stärks av våra sinnen som vår syn, hörsel och känsel.

Att förbättra sin balans innebär att man får mer kontroll över kroppen. I sin tur leder detta till att man minskar risken för att skada sig själv.