Att forskning visar på att stress är skadligt för oss är ingen nyhet – trots det så är det vanligt att få ser signalerna innan det är för sent. Värk i axlarna, sömnproblem och en sjunkande livslust är alla varningstecken att ta på största allvar, liksom svårigheter att prioritera samt svårt att känna empati med andra.
Det finns många symptom på att din stressnivå är för hög. Du kan ha huvudvärk ofta, ha magproblem, långsammare matsmältning, gaser, diarré, illamående och värk. Att ha ont i muskler och leder är också vanligt. Sömnproblem är ett annat varningstecken. Kanske somnar du men vaknar sedan och är klarvaken? Slumrar in men vaknar trött? Alla de här kan få svåra konsekvenser i det långa loppet.
Ett aktuellt problem
Stress är i dagens samhälle mer aktuellt än någonsin och ett återkommande problem för många. Men all form av stress är inte skadligt. Det är när det pågår under en längre tid som det kan få svåra konsekvenser och ofta leda till utbrändhet, vilket kan ta år att återhämta sig från.
Stress ger spänningar
Spänningar i nacke och rygg? Då kan du vara en av dem som har drabbats av stress. De flesta som drabbas av stress-symptom upplever nämligen spänningar i nacke och rygg. Rörelserna blir spända och snabba samt att dessa spänningar ofta leder till molande huvudvärk. Många stressade individer har svårt att ta in vad andra säger och har kort stubin när det kommer till att lyssna – att avbryta andra människor för att skynda på samtalet hör till vanligheterna. Det är heller inte ovanligt att stressade personer känner yrsel och har problem med balansen.
Stress gör dig otålig
Personer som lider av stress får ofta oroskänslor och en känsla av otålighet kan också vara en vanlighet. Känslan av att något hemskt ska hända, eller att man är dödligt sjuk är bara några av de oroskänslor som kan drabba den stressade. Att vänta på saker, såsom att stå i kö eller att vänta på någon annan, kan också uppfattas som väldigt svårt. Allt ska gå så snabbt som möjligt och de flesta som lider av stress känner att det är bråttom med det mesta. Överaktiviteten blir svår att kontrollera och känslan av att konstant jaga efter något är stor och många upplever ångestkänslor i samband med just detta.
Minnet och sömnen påverkas
Var är nycklarna? Vad hette han nu igen? Korttidsminnet störs av stress och småsaker glöms lätt – både det som ska göras och det som har gjorts. Tider blandas ihop och tröttheten vill inte ge med sig samtidigt som den stressade har svårt att komma till ro och sova ordentligt. När du väl somnar upplever många att sömnen är orolig med många drömmar. Drömmarna kretsar ofta om det som gör att du känner dig stressad från första början.
Ger dig svajigt humör
Brister du ofta ut i vredesutbrott? Det kan vara en annan varningssignal på stress. Du känner att det är svårt att hålla humöret uppe och du är ofta nedstämd och har svårt att se ljuspunkterna i livet. Den stressade tycker ofta att livet känns grått, med en mängd måsten som ska göras. I vissa fall är det svårt att hålla tillbaka tårar, även om motgångarna i vardagen är små. Det är vanligt att få ett sug efter sötsaker, tröstäta eller tröstdricka som ett försöka till att döva dessa nedstämda känslor.
8 varningstecken
Men lite huvudvärk och sömnlösa nätter är väl inte så farligt? Jo, när det blir ett mönster. Så lär dig lyssna på din kropp och var noga med att uppmärksamma om du har några av de ovanstående symptomen. Självklart är inte alla lika uppenbara så här är andra, inte lika självklara varningstecken att hålla koll på.
- Du skjuter upp viktiga saker: Dagarna går utan att du tar tag i det du borde göra. Du är bäst på att multitaska och göra saker som känns enklare och kanske blir en flykt från vad som istället måste göras.
- Du tappar tråden: Om du allt oftare glömmer vad du pratar om, börjar byta ut ord och namn, tappar tråden – se det som ett varningstecken på att hjärnan kan vara överlastad.
- Du har hjärtklappning: När du blir stressad ökar hjärtats verksamhet tillfälligt även om du inte anstränger dig fysiskt.
- Du står inte ut med höga ljud: Ljudkänslighet är vanligt – men du kan också utveckla en känslighet för intryck och för röriga miljöer.
- Du orkar inte träffa folk: Du vill helst vara hemma och lämnas ifred. Att prata med andra, även människor du känner och tycker om, känns bara jobbigt.
- Du väljer bort roliga saker: Du prioriterar bort saker som är hälsosamma för dig och som du mår bra av.
- Du är ofta förkyld: Immunförsvaret försämras av långvarig stress. Så du har lättare att dra på dig förkylningar och andra sjukdomar.
- Du har beslutsångest: Du har svårt att ta beslut, även små och vardagliga val kan kännas som att du bestiger ett berg.
Vad kan du göra för att varva ned?
Det är bra att försöka minska stressen tidigt, och inte vänta för länge. Så börja med att fundera på vad du tror hjälper för just dig, och pröva dig fram för att hitta det sätt som passar bäst. Gå in med inställningen på att det kan ta tid, eftersom du kan komma att behöva ändra några av dina vanor. Så se till att ha tålamod. Det kan till exempel hjälpa att berätta för någon om din situation. Sysselsätt dig med roliga aktiviteter och träna aktivt, både fysiskt, men även psykiskt på att ta det lugnt.
Så varför inte börja med dessa tre…
Äta, träna, sova
Genom att ta hand om kroppen kan du skydda dig mot stress. Så se över dina måltider – om du äter bra och regelbundet orkar du mer. Försök också att träna eller röra på dig – varför inte till exempel ta en promenad innan läggdags? Det kan göra att du får lättare att slappna av. Bra sömn skyddar också mot stress. Hjärnan och kroppen behöver sömn för att återhämta sig och bearbeta dagens alla intryck så försök att varva ner och ta det lugnt innan du går och lägger dig.
Viktigt att göra roliga saker
Ägnar du dig åt att göra saker som du tycker är roliga och meningsfulla så är risken för att må dåligt av stress mindre. Ta dig tid att träffa kompisar, träna, lyssna på musik, gå på bio, fika, läsa eller annat som du gillar. Acceptera att du inte alltid kommer att hinna göra allt som du skulle vilja göra och att det inte är något fel med det.
Öva på att ta det lugnt
Det går att träna sig till att stressa mindre. Varva ner och stoppa tankar som snurrar runt i huvudet genom att fokusera på att andas lugnt då och då. Ta hjälp av olika andningsövningar, meditation, yoga eller liknande. Gör de saker du brukar fast långsammare. Ha till exempel dagar då du går, pratar eller äter långsammare än vanligt eller ta fler pauser och göra en sak i taget.