Köpguide för Crosstrainers
Precis med så mycket annan utrustning så är passformen individuell och det som är rätt för en person kanske inte nödvändigtvis passar just dig. Men rent generellt ska vi försöka komma med några hjälpsamma råd inför ditt köp.
Först och främst så kommer crosstrainern i flera olika kategorier, dessa kan klassas som: bra, bättre och bäst. Du kan även höra uttryck som mellanklass (bättre) och proffsnivå. Detta speglar både funktionerna på crosstrainern, men även priset.
Vilken crosstrainer är rätt för mig?
Om du inte är en elitsportare så rekommenderar jag att du inte fastnar alltför mycket på just dessa begrepp. Även de billigare och enklare alternativen är ofta tillräckligt för att ge även dig som är vältränad ett ordentligt träningspass.
Så tänk istället på vad du vill få ut av din crosstrainer. Om du endast vill ha grundläggande träning så är det mycket möjligt att du kan komma undan med ett billigare alternativ utan att känna att du saknar något.
Vill du å andra sidan kunna använda många olika träningsprogram, eller till och med utforma dina egna pass, då kanske du behöver lägga till lite mer pengar för att få dessa extrafunktioner.
Pulsmätning och andra avancerade funktioner som bluetooth eller stöd för appar, är inte alltid något som används, så fundera på om det är något du egentligen behöver.
Framhjulsdriven eller bakhjulsdriven
En framhjulsdriven crosstrainer har en slät men mer flack rörelse på grund av att fotplattorna sitter längre ifrån fästet till svänghjulet. Den här typen av crosstrainer är ofta mer kompakt och tar mindre plats.
En bakhjulsdriven crosstrainer har en mer cirkulär rörelse. Det går inte säga att någon utav rörelserna är bättre, utan det handlar om individuell preferens. Därför rekommenderar vi att du provar båda typerna så att du kan känna efter vilken rörelse du är mest bekväm med.
Budget
När du fastställt vad dina behov är, då kan du börja titta på din budget, men utgå ifrån att du inte kommer undan med mindre än 5000 kronor så slipper du bli chockad. Mer avancerade crosstrainers kan sedan kosta upp till 16000 kronor eller mer.
Vikt och längd
Är du väldigt lång så kan det vara så att du ska kika lite extra på steglängden och handtagens längd. Annars, så är en crosstrainer anpassad för att fungera för de allra flesta.
Är du en lite tyngre individ så vill du troligen också kolla maxvikten på din crosstrainer, men de allra flesta modeller klarar vikter upp till cirka 200 kg.
Några tips inför träningen
Intervallpass är ett riktigt bra sätt att komma i form, och hålla sig i form. Intervallträning innebär att du arbetar på max under en kort stund för att sedan arbeta långsammare och växla mellan dessa.
Det betyder att kroppen aldrig hinner komma in i en bekväm rytm, vilket självklart är jobbigt och tungt, men det betyder också att du bränner fett och kalorier bäst.
Ett tips är att börja med en uppvärmning på cirka 10 minuter innan du kör igång. Sedan kan du prova att köra på maxfart i en minut, innan du sedan sänker farten under en minut. Du kan upprepa detta så många gånger du orkar, men 5-6 gånger är en bra start.
Sammanfattning
Om ett löpband inte är rätt alternativ för dig, då kan en crosstrainer ge dig lika bra träning på ett skonsammare sätt. En crosstrainer är mjuk mot lederna och knäna och hjälper dig att förbättra både kondition och styrka samtidigt. Den kan även vara ett hjälpmedel när du återhämtar dig efter en skada.