Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Sporttema, Träningsmaskiner och Träningspartner.
En crosstrainer är ett bra träningsredskap att ha hemma. Det är också ett bra substitut för dig som inte kan eller vill springa på ett löpband. En crosstrainer är skonsam mot knän och leder och kan hjälpa dig med kondition, styrka och återhämtning efter en skada.
I det här inlägget tipsar vi om marknadens bästa crosstrainers samt går igenom vad du bör tänka på inför ditt köp. Vi rekommenderar Vision S60 Suspens lite extra, som är bland annat har 25 förinställda program.
Vision S60 Suspens
Vårt betyg (5/5)
Insportline Avalor ET
Vårt betyg (4.8/5)
Insportline Galicum
Vårt betyg (4.7/5)
Bowflex M8i
Vårt betyg (4.6/5)
Xterra Fitness FS3.9E
Vårt betyg (4.3/5)
Sole Fitness Sole E35
Vårt betyg (4.1/5)
Crosstrainer ET660i II
Vårt betyg (3.9/5)
Master Fitness CR25
Vårt betyg (3.8/5)
Vilken crosstrainer är bäst i test 2021?
Vision S60 Suspens
Visions S60 Suspens är crosstrainern för dig som inte vill kompromissa gällande din träning. Crosstrainern har en design som slår det mesta på marknaden och ger dig ergonomiska rörelser för att slita mindre på din kropp och muskler.
Den är utformad med en perfekt stegrörelse och är stabil i sin konstruktion. En utmärkt investering till hemmagymmet eller för dig som letar efter kvalitetsutrustning till din verksamhet. En optimal stegrörelse kombineras sedan med väldigt mjuka rörelser för dina axlar och armar.
En stor fördel med S60 Suspens är att den inte behöver pluggas in i ett eluttag för att fungera, vilket gör att du kan placera den varhelst du önskar. Istället använder sig denna crosstrainer av två stycken självgående generatorer som drivmedel.
För att du enkelt ska kunna justera inställningarna på crosstrainern och hålla koll på dina resultat, har den designats med en större display. På den kan du alternera mellan 25 olika motståndsnivåer och 25 förinställda program.
S60 Suspens passar dig som har mer plats i hemmet och inte begränsas av en snäv budget. Crosstrainern hamnar därför på en mer kostsam nivå, men övervägs av fantastiska funktioner och en mycket stabil design.
Insportline Avalor ET
Avalor ET är en utvecklad modell av crosstrainer från varumärket Insportline. Den är utrustad med ett förbättrat svängrum på 8 kilo och 20 motståndsnivåer för att kunna ge dig en mer varierad träning. Utöver detta har crosstrainern även en optimal steglängd på 52 centimeter. Kombinationen av dessa tre punkter ger en stabil och pålitlig maskin som du kan använda året om.
Låt inte väder och vind stå i vägen för din träning. Genom att investera i en praktisk crosstrainer som Avalor ET kan du fortsätta att uppnå dina träningsmål, samtidigt som du kan anpassa motståndet efter din nivå. Crosstrainern har en konstruktion som ger dig mycket mjuka rörelser och därmed en mindre slitsam hantering.
För att du ska kunna hålla koll på dina resultat har denna maskin utvecklas med en lättläst display. Här kan du se din träningskurva och välja mellan flertalet förinställda program. Läs av statistik som kaloriförbränning, distans och vilket motstånd du tränar på.
Avalor ET är därför ett utmärkt val för dig som vill ha en crosstrainer med en stabil konstruktion. Med denna kan du fortsätta utvecklas. Köp in den till gymmet och du kommer att hitta fler luckor i vardagen som du kan fylla med intensiv träning på din crosstrainer.
Insportline Galicum
Insportline slutar aldrig att förvåna med att erbjuda träningsredskap och tillbehör med en mycket hög kvalitet och praktisk design. En av deras senaste nytillskott är crosstrainern Galicium som är utvecklad för att passa den kommersiella marknaden, men har designats för att vara lika funktionell som de som oftast används på etablerade gym.
Galicium har ett tyngre svänghjul på 14,5 kilo, vilket ger en bättre steglängd och en behagligare rörelse som är mer dynamisk. Steglängden uppgår till hela 51 centimeter, vilket ger en mer naturlig känsla och mer bekväm träning som sliter mindre på dina knän- och leder. Detta träningsredskap är även utrustad med en smart display, där du kan följa din träning och läsa av information som bland annat kaloriförbränning och distans. Utöver detta kan du välja och vraka mellan 40 olika motståndsnivåer och 9 olika förinställda träningsprogram för att maximera dina framsteg.
En stor fördel med denna crosstrainer från Insportline är att den är kompatibel med flera olika träningsappar där du efter träningspasset kan läsa av mer information och välja träningsmål. Detta passar då särskilt dig som älskar att läsa av statistik och motiveras av bra resultat.
Galicium är i sin helhet en mycket robust maskin på 88 kilo som klarar av en max vikt på 150 kilo. Oavsett tidigare erfarenhet och träningsnivå kan denna crosstrainer hjälpa dig på vägen och passar därför de flesta hushåll.
Bowflex M8i
Några framstående punkter med denna träningsmaskin är att den ger dig ett bättre grepp med fler valmöjligheter. Anpassa greppet efter din position och träning för en mer ergonomisk användning. Den har dessutom en utvecklad LED-skärm och ett premiummedelstativ för en enkel hantering oavsett tidigare erfarenhet.
Bowflex M8i använder sig av en blandning av luft- och magnetiskt motstånd. Detta ger dig en jämnare rörelse och mjukare steg. Maskinen har 4 användarinställningar, 20 motståndsnivåer och 7 olika program för att du ska kunna få en motiverande träning och fler valmöjligheter.
För att du ska kunna utmana dig själv och kunna följa dina resultat på ett bekvämare sätt, kan du sammankoppla din enhet till Bowflex framtagna app. Hitta din träningsglädje igen och träna hemma med denna stabila crosstrainer från varumärket Bowflex. Trots sina avancerade funktioner säljs den till ett mycket överkomligt pris.
Vem behöver en crosstrainer?
Forskning visar att långdistansskidåkning är en träningsform där man använder mest energi. Detta är för att man använder alla musklerna. Det är såklart inte alltid möjligt att ta en skidtur, men en crosstrainer är ett bra substitut. Den tränar nämligen kroppen på just samma sätt.
Oavsett om du vill gå ner i vikt, få bättre kondition eller bli starkare så är en crosstrainer ett mycket bra redskap för dig. Det som är bra med crosstrainern är att de är mycket mer skonsamma mot leder och knän, det betyder att du kan träna ordentligt även om du har knä- eller ledproblem.
Just på grund av detta så är en crosstrainer inte bara ett bra sätt att förebygga skador på, men det är också ett av de träningsredskap som används mest efter en skada för att bygga nya muskler utan överbelastning.
Fördelar med en crosstrainer
Förutom att en crosstrainer är skonsam mot leder och knän och kan hjälpa dig att förbättra kondition och styrka samtidigt, så finns det även flera andra fördelar med att äga en crosstrainer. Anledningen till att en crosstrainer inte belastar dig lika hårt som till exempel löpning är för att dina fötter aldrig lämnar pedalerna så du slipper känna stötar när du har maktkontakt.
Det är inte alltid lätt att hitta tid eller ork att ta sig iväg till gymmet, speciellt inte under vinterhalvåret när vädret är kallt och ruskigt. Då kan det vara smart att ha en crosstrainer hemma, då kan du träna hela kroppen samtidigt som du kollar på tv, lyssnar på en podcast eller läser en bok.
På grund av att du använder hela kroppen på en och samma gång, så bränner du kalorier mycket snabbare än många andra former av träning.
Köpguide - Hitta den bästa crosstrainers för dig!
Precis med så mycket annan utrustning så är passformen individuell och det som är rätt för en person kanske inte nödvändigtvis passar just dig. Men rent generellt ska vi försöka komma med några hjälpsamma råd inför ditt köp.
Först och främst så kommer crosstrainern i flera olika kategorier, dessa kan klassas som: bra, bättre och bäst. Du kan även höra uttryck som mellanklass (bättre) och proffsnivå. Detta speglar både funktionerna på crosstrainern, men även priset.
Vilken crosstrainer är rätt för mig?
Om du inte är en elitsportare så rekommenderar jag att du inte fastnar alltför mycket på just dessa begrepp. Även de billigare och enklare alternativen är ofta tillräckligt för att ge även dig som är vältränad ett ordentligt träningspass.
Så tänk istället på vad du vill få ut av din crosstrainer. Om du endast vill ha grundläggande träning så är det mycket möjligt att du kan komma undan med ett billigare alternativ utan att känna att du saknar något.
Vill du å andra sidan kunna använda många olika träningsprogram, eller till och med utforma dina egna pass, då kanske du behöver lägga till lite mer pengar för att få dessa extrafunktioner.
Pulsmätning och andra avancerade funktioner som bluetooth eller stöd för appar, är inte alltid något som används, så fundera på om det är något du egentligen behöver.
Framhjulsdriven eller bakhjulsdriven
En framhjulsdriven crosstrainer har en slät men mer flack rörelse på grund av att fotplattorna sitter längre ifrån fästet till svänghjulet. Den här typen av crosstrainer är ofta mer kompakt och tar mindre plats.
En bakhjulsdriven crosstrainer har en mer cirkulär rörelse. Det går inte säga att någon utav rörelserna är bättre, utan det handlar om individuell preferens. Därför rekommenderar vi att du provar båda typerna så att du kan känna efter vilken rörelse du är mest bekväm med.
Budget
När du fastställt vad dina behov är, då kan du börja titta på din budget, men utgå ifrån att du inte kommer undan med mindre än 5000 kronor så slipper du bli chockad. Mer avancerade crosstrainers kan sedan kosta upp till 16000 kronor eller mer.
Vikt och längd
Är du väldigt lång så kan det vara så att du ska kika lite extra på steglängden och handtagens längd. Annars, så är en crosstrainer anpassad för att fungera för de allra flesta.
Är du en lite tyngre individ så vill du troligen också kolla maxvikten på din crosstrainer, men de allra flesta modeller klarar vikter upp till cirka 200 kg.
Några tips inför träningen
Intervallpass är ett riktigt bra sätt att komma i form, och hålla sig i form. Intervallträning innebär att du arbetar på max under en kort stund för att sedan arbeta långsammare och växla mellan dessa.
Det betyder att kroppen aldrig hinner komma in i en bekväm rytm, vilket självklart är jobbigt och tungt, men det betyder också att du bränner fett och kalorier bäst.
Ett tips är att börja med en uppvärmning på cirka 10 minuter innan du kör igång. Sedan kan du prova att köra på maxfart i en minut, innan du sedan sänker farten under en minut. Du kan upprepa detta så många gånger du orkar, men 5-6 gånger är en bra start.
Hur vi valde topplistan
I den här artikeln så har vi huvudsakligen tittat på crosstrainers för hemmabruk och privat träning. Vi har inte inkluderat crosstrainers som är menade för gym och professionellt bruk. Vi har efter mycket efterforskningar samlat de bästa crosstrainer-alternativen för hemmabruk på denna topplista.
De egenskaper vi framförallt tittat på är pris, funktioner och kvalitet. Bland dessa tre kategorier har vi tittat närmre på hur många och hur varierade träningsprogrammen är, samt hur enkla inställningarna är att använda och hur användbar produkten är för olika typer av utövare. Vi har sedan tittat på allt detta och jämfört med priset för att se hur prisvärd produkten är.
Allt detta har varit avgörande för vår betygsättning av produkterna. Hemsidor som test.se, Bäst i Test, Konsumentmagasinet och flera andra både svenska och engelska testsidor har varit informationskällor i vår research.
Sammanfattning
Om ett löpband inte är rätt alternativ för dig, då kan en crosstrainer ge dig lika bra träning på ett skonsammare sätt. En crosstrainer är mjuk mot lederna och knäna och hjälper dig att förbättra både kondition och styrka samtidigt. Den kan även vara ett hjälpmedel när du återhämtar dig efter en skada.
Vi rekommenderar Vision S60 Suspens lite extra då detta är en robsut och kvalitativ crosstrainer som ger dig mycket varierad träning.
Lämna ett svar