Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa Foam Rollern 2024

Uppdaterad:

En foam roller som används på låret på en man.

En foam roller är ett praktiskt redskap som börjat bli allt mer populärt. De används främst för att massera dina muskler och på så vis mjuka upp och stärka dem.

Beroende på din träningsnivå och vad du vill använda den till är det värt att kika på lite olika alternativ. Vi har byggt upp en lista med de foam rollers vi rekommenderar mest. Kika då framförallt på Lifeline USA Progression Foam Roller som är en av de absolut populäraste modellerna på marknaden.

Vilken är den bästa foam rollern?

Lifeline Progression Foam Roller

Genom att använda en funktionell och anpassad foam roller efter eller innan ditt träningspass, kan du massera dina ömma muskler på ett djupare plan. Lifeline USA har tagit fram denna Progression Foam Roller, för att användas till just detta ändamål.

Med sin tåliga konstruktion är den dessutom utformad för att kunna användas på flera olika sätt. Du kan bland annat rulla dina lårmuskler över rollern och på så vis mjuka upp dem efter ett intensivt pass på gymmet, eller varför inte rulla dina trötta fötter på rollern efter en lång arbetsdag.

Progression Foam Roller ger ett väldigt balanserat tryck, för en skonsam och behagligare användning. Genom att massera dina muskler med en foam roller som denna från Lifeline USA, kan du även öka blodtillförseln till dina muskler, vilket därmed ger en förbättrad återhämtning efter träningen.

Denna foam roller är ett utmärkt komplement, för att säkerställa att din kropps muskler masseras på ett riktigt sätt. Genom att förhindra muskelslitage kan du utvecklas snabbare och din träning blir betydligt lättare att genomföra. Progression Foam Roller kan användas av samtliga användare, oavsett om det är i samband med träning eller för rehabilitering.

Abilica Massage FoamRoller Mini

Abilica har designat denna nätta och väldigt användarvänliga modellen Massage FoamRoller Mini. Med sin mindre massageyta och greppvänliga handtag, kan denna foam roller enkelt rullas över både lår och ben. Du kan även placera den bakom ryggen och med hjälp av en vägg rulla den längst med dina ömmande muskler.

Handtagen på Massage FoamRoller Mini kan avlägsnas, för att du ska kunna ta med den på både träning och resa. Dess mycket kompakta form gör den väldigt enkel att ta med i väskan. Modellen har en längd på 16 centimeter utan handtag och 40 centimeter med.

Kärnan på Abilicas foam roller är hård och omges av EVA-material. Detta ger modellen ett balanserat tryck och en massage som går mer djupgående. Passar till samtliga muskler och är väldigt enkel att använda oavsett tidigare erfarenhet.

Med denna foam roller kan du återhämta dig snabbare efter träning och lättar träningsvärk. Den säljs till ett mycket bra pris som passar allas budget

Gymstick Trigger Foamroller 60 cm

Varumärket Gymstick har designat denna mycket effektiva foam roller Trigger. En stabil konstruktion gör den väldigt enkel att använda och då foam rollern är tillverkad av EVA, ger den en djupare massage av dina muskler.

Denna modell säljs i två olika storlekar, för att du ska kunna välja en storlek som passar dig och vart du planerar att använda din foam roller. Välj mellan en storlek som mäter antingen 14 x 33 centimeter eller 14 x 61 centimeter. Den mindre modellen passar bland annat för fotmassage och ryggmassage, medan den större modellen passar bättre för massage av dina lårmuskler.

Trigger har djupare skåror i ytskiktet, vilket gör massagen mer skonsam. Det gör även modellen mer multifunktionell, då den kan användas på flera olika sätt.

Denna modell är ett bra val för både dig som gillar att träna, eller letar efter en bra foam roller att använda för rehabilitering.

Abilica FoamRoller 60 cm

Abilica är ett varumärke som tillverkar och designar träningsmaskiner och mindre träningsutrustning för en mängd olika aktiviteter. Varumärket har etablerat sig på marknaden tack vare sina genomtänkta designer och hur de utformar sina produkter, men också för att du alltid är garanterad en mycket hög kvalitet på produkten du köper.

Abilicas Foam Roller är framförallt tillverkad för att hjälpa dig att stärka och mjuka upp dina trötta muskler. Du använder den enkelt utöver hela kroppen och är dessutom ett mycket effektivt verktyg som du kan använda för att massera dina muskler med. Lägg din tyngd på foam rollern och rulla dina muskler mjuka och smidigare.

Foam rollern mäter 15 cm i diameter och har en längd på 60 cm, vilket är inom standardlängden för foam rollers.

Trigger Point Therapy Trigger Point Grid

TiggerPoint är ett företag som satsar främst på produkter för återhämtning och rehabilitering vid träning. De har förutom foam rollers även produkter som massagebollar och annat som masserar och mjukar upp kroppen.

Detta fokus är nog vad som gör att deras TriggerPoint Grid har blivit så pass populär. Det var snabbt den modell som vi såg att de flesta rekommenderade när vi kollade runt på nätet.

Foam rollern är stabil och masserar djup in i musklerna så att de gör lite sådär härligt ont när man använder den. Den rullar också enkelt och bra vilket helt klart är en viktig punkt som man ibland missar att tänka på när man ska kolla på en foam roller.

Priset är inte överdrivet dyrt men det finns billigare modeller. Vi tycker dock att detta ändå är den mest prisvärda foam rollern du kan få tag på.

Det sista vi vill nämna är att den är relativt liten. Detta gör att den för vissa kan vara lite bökigare att använda än en större modell. Fördelen är att den är lättare att ta med dig ifall du vill använda den utanför hemmet.

Vem behöver en foam roller?

En foam roller är väldigt anpassningsbar och därför underlättar den för alla olika former av träning och hjälper till att bygga upp din rörlighet och stärka musklerna. Den har en mängd av användningsområden och sviker dig aldrig utan det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.

Foam rollers av olika varianter kan även ibland rekommenderas av sjukgymnaster, speciellt för patienter som lider av ryggproblem eller stel rygg. En foam roller gör att du själv kan bestämma tryck och specifika punkter, vilket gör den mycket mer skräddarsydd för dig än en traditionell massage som kan vara för hårdhänt.

En foam roller går att använda av alla över hela kroppen och fungerar som en självmassage som stretchar kroppens muskler och senor samtidigt som den dessutom släpper på spänningar i dina muskler för en bättre rörlighet och mindre värk.

Det är därför många uppskattar detta verktyg då den kan användas till din uppvärmning, för att stretcha och mjuka upp dina muskler, men också för att ge musklerna stöd efter användning.

Det finns även studier som visar att användning av en foam roller kan öka rörligheten i kroppen utan att man förlorar någon muskelstyrka.

Köpguide för foam rollers

Det är viktigt att du funderar på vad du vill få ut av din foam roller och detta ger dig en ledtråd för vilken variant av foam roller du bör investera i. Marknaden är fylld med foam rollers gjorda i olika material som är olika hårda beroende på vad du framförallt ska använda dem till.

En foam roller finns tillgänglig i en mängd olika hårdheter så att du säkert ska kunna hitta en som passar din träningsform och dina muskler bäst.

Om du inte har någon tidigare erfarenhet av foam rollers så rekommenderar vi att du investerar i en med en mjukare densitet. Om du har använt dessa förut så får du en bättre effekt av en foam roller med en medium eller hård densitet.

Det finns dessutom olika längder av foam rollers. Standardvarianten kan användas till de flesta användningsområdena. Letar du efter en att nyttja i olika former av träningsövningar får du en bättre effekt av en längre variant.

Hur använder man en foam roller?

En foam roller är ett väldigt anpassningsbart verktyg som dels används för att mjuka upp muskler men också för släppa på spänningar och tillåta rörligare och mer flexibla muskler.

Men om du inte har använt detta verktyg innan kan de vara lite knepiga att använda i början, då rörelserna är lite ovana. Under en kortare tid av användning lär du dig snabbt hur du använder en foam roller på bästa sätt. De är väldigt enkla att använda och kräver ingen förkunskap.

Man använder en foam roller genom att du placerar rullen på golvet och sedan lägger dig på den. Du placerar en särskild muskelgrupp, till exempel baksida lår på rullen och genom att rulla dig fram och tillbaka mjukar du upp musklerna i detta område. Vi rekommenderar att du testar att rulla åt olika håll och olika vinklar för att ge ett ännu bättre resultat.

Vill du ha lite tips på övningar så klicka här och bläddra blands Howcasts spellista på youtube som har över 40 olika övning för foam rollers.

Foam rollers olika användningsområden

Det finns flertalet olika användsområden för en foam roller. De används t.ex. flitigt som ett verktyg för att värma upp dina muskler och få dem mjukare.

Ett bra sätt är att rulla sina stora muskelgrupper över rullen medan man ligger på sidan eller magen. På detta sätt kan man mjuka upp vader, lår, mage, sida och ryggmuskler, vilka är några av kroppens största muskelgrupper. Ett utmärkt redskap för att helt enkelt mjukstarta innan träningspasset eller för att stretcha efter ett tyngre träningspass.

Många använder dessutom en foam roller för att gå igenom alla kroppens stora muskelgrupper och plocka ut muskler som är överansträngda och har fått jobba för hårt.

Om du rullar över en muskel och det gör ont eller känns obehagligt är det ett tecken på att muskeln är överansträngd eller spänd. En foam roller ger dig en bättre inblick i din träning och om en muskel är överansträngd, vilket man oftast inte känner om man inte använder en foam roller.

Man kan då anpassa sin träning för att inte bryta ner den specifika muskeln för mycket. Om du ofta upplever att dina muskler är överansträngda kan det vara bra att uppsöka en sjukgymnast eller liknande så att de kan se över din träning.

Ett annat populärt användningsområde är att använda den som ett verktyg vid stretching och för att mjuka upp. För detta finns det en mängd olika övningar du kan testa när det kommer till massage och förebygga skador i muskler.

Du kan också använda din foam roller till dina vader för att förebygga smärta eller kramp. Om du sitter ner mycket eller upplever smärta i rumpan kan du rulla foam rollern över muskelgruppen i en sittande ställning för att lindra och mjuka upp.

Detsamma gäller om du upplever smärta i främre eller baksida lår. En foam roller är anpassningsbar och kan användas för att mjuka upp de största muskelgrupperna. Starta med mjukare övningar utan att trycka på för mycket på musklerna.

Om du upplever smärta, ta det extra försiktigt och om smärtan inte försvinner uppsök en sjukgymnast. Ofta beror smärtan på att muskeln är överansträngd så en anpassad träning under en kortare tid lindrar dessa symptom.

Som du märker finns det många användningsområden och även också många fördelar med att använda en foam roller. Den ger dig en snabbare återhämtning efter träningen med en mindre skaderisk. Den ger dig också en bättre och ökad rörlighet, hjälper till att mjuka upp musklerna innan träningen, förbättrar din styrka samt att den ger dig en bättre hållning.

Då den också släpper på spänningar i dina muskler minskar den i längden stress och ökar kroppens blodcirkulation. Att ett sådant litet verktyg kan ge dig och din träning sådana fördelar. De gör dessutom inte illa plånboken!

Hur vi valde topplistan

Vi började med att samla in information om olika typer av foam rollers som vi rekommenderar för både hemmabruk, till gymmet eller på jobbet. Vi har framförallt skapat en topplista som innehåller resvänliga produkter som ska hålla en hög kvalitet och vara gjorda i kompakt skumgummi för en bättre hållbarhet.

Utöver detta har vi också tittat på produkter som ska vara anpassningsbara och multifunktionella. De ska också ha en praktisk design och olika användningsområden så att denna topplista ska vara varierad.

Oavsett om du letar efter en mer avancerad foam roller med fler användningsområden eller en enklare variant att använda främst för massage eller för att mjuka upp dina muskler så hittar du en modell som passar dig på topplistan

Det är några hemsidor som har haft extra stor betydelse när vi har skapat denna topplistan och som har lagt grunden vid våra sammanställningar. Hemsidor som till exempel Muscles har haft markant inverkan på våra val.

En del internationella hemsidor har också givit oss nödvändig och innehållsrik information för att skapa denna topplista, några exempel är Wire Cutter, Runner Click och Runners Need.

All den informationen som vi har samlat har haft stor betydelse när vi skapat denna topplista där vi rekommenderar de foam rollers som vi tycker det är värda att kika lite närmare på. Beroende på vilket resultat du vill åstadkomma kan det vara värt att kika på lite olika alternativ.

Sammanfattning

Kanske har du sett någon på gymmet använda en foam roller och undrat vad den egentligen är bra för och om den ger din träning bättre resultat. Eller kanske så är du trött på en stel rygg eller stela muskler och har blivit rekommenderad att prova en foam roller.

En foam roller kan höja flexibiliteten och mjuka upp dina muskler innan eller efter din träning. Du kan också använda den för olika former av sjukgymnastik där du rullar foam rollers över specifika muskelgrupper för att hitta överarbetade muskler och se hur du kan anpassa din träning för att inte överanstränga dem.

Förutom detta är en foam roller bra att använda för att massera dina muskler och släppa på spänningar. Vi vill igen tipsa lite extra om Lifeline USA Progression Foam Roller som var den vi fastnade mest för och som vi tror skulle passa de allra flesta användare bäst!