Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa gångstavarna 2024

Uppdaterad:

Två personer med röd jacka som går med stavar.

Gångstavar kan göra mycket för din motion. De är en utmärkt utrustning för dig som vill uppgradera från vanlig promenad-motionering. Gångstavar gör också att du får ut mycket mer av din promenad. Därför har stavgång blivit ett mycket populärt träningssätt hos personer i alla åldrar.

Vill du komma igång med din stavgångsmotionering, men vet inte vilken typ av stavar du ska ha? Se vår lista nedan av stavar som vi rekommenderar – vi är säkra på att du kommer hitta något som passar dig!

Vilka är dom bästa gångstavarna?

Urberg Foldable Hiking Pole G4

Stavar ska inte behöva kosta mer än ett par hundralappar, tycker vi i alla fall. Tur nog har vi hittat dessa godingar Classic Hiking från Urberg som har allt du vill ha från ett par vandringsstavar, utan att du behöver tömma plånboken.

Utrustade med Quick Lock kan stavarna snabbt och enkelt låsas på dina längdinställningar. För dessa stavar kan du ställa in längder mellan 60-140 cm, alltså har du en hel del längdvariation!

Stavarna är lätta och har en vikt på endast 472 gram på grund av stavens lätta aluminiumuppbyggnad med EVA-skum handtag som gör att du kan gå länge utan att känna obehag från handtaget. Med G3 får du mycket för pengarna helt enkelt.

Urberg Classic Hiking Pole G3

Är du någonstans mellan vardagsstavpromenerare och fritidsvandrare? Då har vi stavarna för dig!

Distance Carbon Z från Black Diamond är ett par fasta stavar med otroligt lätt vikt – perfekta för långdistansäventyr. Stavarna är gjorda av 100% kolfiber vilket gör dem nästintill fjäderlätta, konstruerade för att du ska kunna röra dig så snabbt som möjligt.

Spetsarna kommer med gummiskydd som inte ger märken, och handtagen är gjorda i EVA-skum för ett stadigt och bekvämt grepp.

Trots att stavarna har fast längd har Black Diamond lyckligtvis gett oss olika längdalternativ att välja mellan. Stavarna finns tillgängliga i 110, 120 och 130 cm. De går också att vikas ner, då de blir 36, 40 och 43 cm i samma ordning som tidigare nämnt. Ett par stavar på 130cm väger så lite som 315 gram – du har ingen ursäkt att inta ta med den när du beger dig ut på promenad.

Black Diamond Distance Carbon Z

Letar du efter kvinnospecifika gångstavar har vi ett vinnande par här! Dessa gångstavar från Black Diamond har vunnit konsumenttidningen Råd & Röns test av bästa hopfällbara stavar. Och det är inte svårt att förstå varför - stavarna är smala och lätta samt har en enkel, stilren, men modern design med svarta och blåa aluminiumpartier och svarta gummihandtag.

Stavarna passar framförallt kvinnor då de har designats med längdinställningar som passar vanliga kvinnliga längder. Stavarna kan därmed justeras mellan 62-125 cm. Hoppackade är de dessutom bara 62 cm och de väger endast 480 g - alltså är de lätta att ta med på en vandringsutflykt!

Utrustade med fastlock kan du lätt ställa in den längd som passar dig bäst. Och eftersom det går att justera längden är det lätt som en plätt att låna ut stavarna till dina väninnor.

Black Diamond Women's Trail Trekking Poles

Visste du att det fanns vandringsstavar speciellt designade och utrustade för alpina äventyr? Och visste du att de är precis vad du behöver? Låt oss berätta varför.

FLZ Trekking Poles från Black Diamond är extra slitstarka, mer så än vanliga gåstavar och vandringsstavar. Stavarna är gjorda av robusta, starka material som hjälper stavarna att tackla även de tuffaste terrängerna. Designen är stilren i svart med bekväma och snygga kork-handtag. Stavarna har teleskopfunktion, men kommer först i två olika storlekar; 125 cm och 140 cm, som erbjuder olika användbara längder.

Stavarna är dessutom lätta att packa ihop kompakt och blir endast 37 cm för storlek 125 cm och 40 cm för storlek 140 cm. Vikten för stavarna blir 552 kg och 587 kg i samma ordning. De många funktioner som stavarna är utrustade med gör dem perfekta för tuffa alpina terränger och längre äventyr.

Bland annat har stavarna SideLock funktion som förbättrar låsningstekniken, ökad styvhet, glidfria EVA-skumhandtag, korkhandtag som andas, trekkingtrugor och vintertrugor.

Vem behöver gångstavar?

Gångstavar är ett sätt för vem som helst att göra träningen mer intressant – det är inte alls svårt och behöver inte kosta mycket..

Mest nytta kan det vara för personer som inte har så mycket tid att lägga på träning, eller för personer med begränsad rörlighet. Det kan till exempel vara om du har skadat dig, är sjuk, har kronisk smärta, är äldre eller av någon annan anledning inte har full rörlighet..

Om man är skadad kan stavgång vara ett bra sätt att hålla motionen uppe eller börja motionerna igen efter en tid av vila. Det är bara så ansträngande som du låter det bli, och du väljer själv hur länge du vill gå..

Stavgång väcker nästan alla kroppens muskler, men på ett snällt sätt. Detta kan vara bra för att börja förbereda dina muskler och din kropp för vanlig träning inom den nära framtiden.

Om du har begränsad rörlighet under en längre tid är stavgång ett utmärkt sätt att träna utan att utsätta din kropp för mer än den kan hantera. Du väljer själv stavar som passar din situation och din kropp. Du kan bland annat välja stavar med mycket eller lite resistens eller välja att gå city-stavgång eller trekking-stavgång. Du kan alltså utmana dig själv precis så mycket som du själv känner dig kapabel till..

Köpguide för gångstavar

Stavgång är inte särskilt ansträngande för kroppen jämfört med andra träningsmetoder. Leder och ben belastas inte för mycket och stavarna hjälper dig med balans och en bra hållning. Det är en träningsmetod som ger dig bättre kondition, rörlighet och koordination.

Utförs träningen på rätt sätt så är det mycket möjligt att träna och stärka hela 90% av kroppens muskler! Men hur gör man då? Jo, du man börja med att leta upp de gångstavar som passar dig bäst. Följ med i vår köpguide nedan för att ta reda på hur du ska veta vilka gångstavar du bör köpa.

Två typer av gångstavar

Det finns två typer av gångstavar: stavar med fast längd och stavar med teleskopfunktion, det vill säga stavar där längden kan justeras.

Stavar med fast längd är ofta tjockare än stavar som kan justeras, men är också lättare. Det innebär att även om de är lätta till vikten så kan det vara svårt att packa ner dem i en ryggsäck eller resväska..

Teleskopstavar med justerbar längd väger lite mer än fasta stavar, men har fördelen att de ofta kan packas ner och ta väldigt lite plats. Justerbara stavar kan också användas av flera olika personer eftersom längden går att ändra utefter individuella behov..

Stavar med olika syften

Förutom de två olika typerna av stavar som man kan välja mellan, finns också stavar som passar olika typer av aktiviteter. Nedan följer en lista på några vanliga.

Promenad- och träningsstava.

Promenadstavar är, som man hör på namnet, stavar som man kan använda till vanliga promenader samt lugnare motionering. Träningsstavar ingår också mer eller mindre i samma kategori och är stavar gjorda för vardaglig motionering. Det kan alltså vara allt från en promenad i parken till stadspromenader..

Vandrings- och trekkingstava.

Vandrings- och trekkingstavar är gjorda för vandring och tål tuffare terränger än promenad- och träningsstavar som är gjorda för stadsmiljö och enkel natur. Om du väljer ett par vandringsstavar så kan du med fördel ta med dem ut i skogen eller upp på berget.

Fundera på vad det är för syfte du har med dina nya gåstavar – ska de användas till vardags eller för fritidsaktiviteter? Ska du använda stavarna för vandring? Tänk då på att det kan vara smidigare att ta hopfällbara stavar då, så att de enkelt kan vikas och stoppas ner i vandringsryggsäcken och tas upp när det är dags att använda dem.

Din fysik bestämmer

När du väljer ut vilka stavar som passar dig bäst är det ju självklart viktigt att beslutet centreras runt dig. Det spelar ingen roll hur noga du läser om vilka vandringsstavar eller träningsstavar som är bäst baserat på omdömen och dylikt, om de inte passar dig.

Låt dig själv vara modellen som stavarna måste anpassas efter. Tänk på din längd i relation med stavarnas höjd, din styrka och andra personliga preferenser du möjligtvis har. Gå gärna in till en butik som säljer gåstavar för att pröva olika typer, så du får en aning om vad du gillar bäst.

Några saker att tänka på när du letar stavar är framförallt höjd, handtag, typ och vikt på stavarna..

Tänk på att någon annans förstaval inte behöver vara ditt förstaval.

Hur vi valde topplistan

Denna topplista är uppbyggt med olika typer av stavmotionärer i åtanke. Oavsett om du söker ett budgetalternativ för vardagspromenader i parken eller vill ut på vandringsäventyr så har vi valt ut rekommenderade gåstavar för just dig..

Vi baserade våra val på omdömen och recensioner som är gjorda på produkterna av både konsumenter och testare. Hemsidan test.se samt kosttillskottguiden har varit mycket hjälpsamma för dessa efterforskningar..

Vi tog även hänsyn till varje produkts målgrupp, syfte, pris, material och annan teknisk fakta som var viktigt för att ge produkten ett omdöme..

Vi försökte att ge så många personer som möjligt ett produktval skräddarsytt till deras behov, därför delar vi in våra rekommendationer i kategorier som budget, unisex, mest prisvärda samt även stavar som klarar tuffare terräng..

Sammanfattning

Stavgång kan förvandla din motionering på många sätt. Det gör den mer effektiv, ger bättre resultat och gör den dessutom roligare.

Stavgång ska inte vara svårt – det är bland de enklaste sätten att börja träna effektivt – så gör det inte mer komplicerat än det behöver vara. Utgå från vad du behöver och vad dina mål är, ta hjälp av köpguiden ovan, rekommendationer och recensioner – men kom ihåg att det är det som passar dig som är viktigast.

Förhoppningsvis har du hittat ett par stavar som kan göra dig nytta och bidra till en bättre och mer effektiv träningsupplevelse för dig, personligen gillar vi Bungypump träningsstavar för stadsmotionärer..