Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa gummibandet 2024

Uppdaterad:

Kvinna står och tränar med ett gummiband.

Gummiband är ett träningsredskap som blir allt vanligare att använda för olika typer av aktiviteter och för att träna olika muskelgrupper. Det är ett redskap som är lättillgängligt och väldigt anpassningsbart och som dessutom ger din träning nya möjligheter.

Med ett gummiband som är anpassat för träning kan du vara kreativ. Det hjälper dig också att prestera bättre och underlättar när du tränar nya muskelgrupper. De används också flitigt under olika typer av gruppträningar och för rehablitering efter en skada.

Vi vill passa på och tipsa om topplistevinnaren Gear Star Gear Fitness Band som är lättanvänt, allsidigt och effektivt!

Vilket är det bästa gummibandet?

Star Nutrition Gear Gummiband

Här har vi gummibandet med ett stort G! Vårt toppval av fitnessband kommer från Star Nutrition Gear. Deras träningsband Star Gear Fitness Band är perfekt för mångsidig träning som passar minst lika bra för nybörjaren som för proffset.

Gummibandet är allsidigt, lättanvänt och mycket effektivt för styrketräningsövningar där du slipper ta till vikter för din träning. Detta gummiband är dessutom utmärkt för rehabilitering, stretching och uppvärmning. Star Gear Fitness Band erbjuder ett dynamiskt motstånd, vilket ger en högre belastning ju mer du sträcker ut bandet.

Bandet är gjort av 100 procent gummi och kommer i 5 olika motståndsnivåer som anpassar sig efter just din styrka. Alla band har samma längd och tjocklek där längden ligger på 2080 millimeter och tjockleken ligger på 4,5 millimeter. De varierar dock i bredd beroende på hur mycket motstånd i kilo du vill träna med.

Gummibandet kommer i fem olika färger – röd, svart, lila, grön och blå, beroende på bredden du väljer. Detta gummiband är en stor kundfavorit då många hyllar dess starka kvalitet.

Vi kan starkt rekommendera Star Gear Fitness band för alla som vill gå ifrån vikter och istället använda kroppen som motstånd!

TRX Mini Bands

Det världsledande varumärket TRX har kommit med motståndsband i mini-storlekar! Deras gummiband TRX Mini Bands är det perfekta redskapet för motståndsträning där du vill få ut så mycket som möjligt av din träning.

TRX Mini Bands finns i 4 olika styrkor beroende på det motstånd du vill att ditt träningsband ska ha. Motstånden börjar på 4,5 kilo och går ända upp till 68 kilo för den som vill ha ett kraftigt och avancerat motstånd. Mått på alla band är 30 centimeter i längd och har en bredd på 7,5 centimeter.

Med detta mini gummiband kan du med fördel träna vart som helst, både för inom – och utomhusträning. Bandet är mycket effektivt och mångsidigt för hela kroppen. Då banden är av en mindre storlek fungerar de alldeles utmärkt för bland annat gluteusaktivering, sidorörelser, axelstabiliserande övningar och för en allsidig benstärkande träning.

Banden kommer i 4 färger – gul, orange, grå och svart beroende på det motstånd du väljer. Med TRX Mini Bands kan du avancera din träning och få ut mer av din träning utan att behöva lyfta tunga vikter på gymmet!

Vem behöver ett gummiband för träning?

Fördelen med ett gummiband för träning är många. Det är framförallt ett väldigt smidigt och enkelt verktyg att bära med sig och det kan användas överallt av personer i alla åldrar.

Ett gummiband är ett mycket pålitligt träningsredskap som används flitigt inom både äldrevården och rehabilitering. Då det är ett väldigt skonsamt redskap som kan stärka många av dina muskelgrupper är det ett anpassningsbart och väldigt kreativt tillägg i din träning. Det är också ett väldigt skonsamt träningsredskap som inte sliter på leder eller utsätter dem för tryck.

Det är även en väldigt populär utrustning att använda för styrketräning eller när du lyfter vikter och används då framförallt som hjälpmedel för att klara av att göra chins eller pull ups.

Köpguide för Gummiband

Det är viktigt att du investerar i ett par gummiband som är anpassade för din nivå av träning. Ju mjukare och böjligare de är ju mindre motstånd ger dem och motsatsen om du väljer gummiband som är tillverkare i ett styvare material.

Om du väljer ett par gummiband som är styva får dina muskler jobba mer och du bygger då upp din styrka och muskelmassa bättre. Det är dock ingen idé att du börjar med ett par gummiband som är för oböjliga då det kan finnas risk för muskelbristningar eller att du skadar dig om du börjar för tungt.

Använder du gummibandet för rehabilitering börja alltid med en mjuk och mer böjlig variant. Du vill stärka musklerna och det är då viktigt att du börjar från början för att inte bryta ner musklerna istället. Det är bättre att du investerar i lite olika gummiband med olika motstånd så att du kan byta när du känner dig starkare.

Gummibandet ska vara tillverkat av ett slitstarkt material som tål påfrestning och som inte brister när du utsätter det för tryck. Det ska också vara friktionsfritt och bekvämt att använda. Ett material som är väldigt uppskattat är silikon då det inte skaver och är väldigt flexibelt.

Se också till att byta ut ditt gummiband ofta. Då du utsätter det för tryck slits det ner med tiden. För att inte utsätta dig för olyckor byt ut det ofta för att gummibandet ska hålla passformen och det motstånd som krävs för att göra din träning så effektiv som möjligt.

På marknaden finns det olika tjocklekar av träningsgummiband med tre olika motstånd. Lätt, medium eller hård. Välj ett band för din nivå och sedan kan du bara sätta igång.

Skillnaden mellan flexband, miniband och hipband

Miniband är ett mindre gummiband som sitter ihop i en ring och kallas då också loopband av många. Detta band är tillverkad med olika motståndsnivåer och kan därför användas för att träna hela kroppen och aktivera alla muskelgrupper. De används mest för övningar för ben, rumpa och core.

Ett flexband är ett mycket bredare band tillverkad i en tunnare gummi. Det är ett väldigt anpassningsbart gummiband som ger olika motstånd beroende på vart på banden du håller. De gummiband som används till hemmafys bör ha en längd på minst 1,5 m för att kunna varieras för olika typer av övningar.

Hipbands är väldigt lika miniband men skiljer sig något åt. De är tillverkade av ett tygmaterial och är både tjockare och bredare än ett miniband. Hipbands kallas också för hip loop eller hip circle band. Då materialet är tjockare så ger den också ett större motstånd. Är du en van användare av gummiband kan det vara värt att kika på ett hipband då du kan få ut ännu mer av din träning.

Vad kan man använda gummibanden till?

Gummiband är ett enkelt redskap som kan användas för många olika träningsformer. Du kan lätt använda dem för helkroppsträning utan att behöva använda några vikter eller andra redskap. Ta med bandet ut i naturen eller till ditt landställe. Bara kreativiteten begränsar dig.

Gummiband som används för träning kan också ersätta vikter då de ger samma motstånd men är mycket skonsammare för leder. De passar också perfekt att använda som hjälpmedel när du gör chins, dips eller pull ups.

Exempel på övningar

Gummiband används ofta för olika typer av styrketräning eller som ett hjälpmedel. Med ett par gummiband behöver du inte slösa pengar eller tid på att gå på gym då du faktiskt kan utföra hela passet i ditt vardagsrum. Här är några exempel på övningar som funkar utmärkt med ett gummiband.

Knäböj är den benövning som dessa typer av gummiband troligen används mest för. Du placerar gummibanden runt dina lår för att ge musklerna ett större motstånd. Börja med lätt motstånd innan du byggt upp din styrka.

Att vidhålla en god styrka i armar och rygg är nödvändigt för att stärka skelettet och minska risk för framåtsjunken rygg och dålig hållning samt smärta i rygg och nacke.

Det finns flera övningar du kan göra med ett gummiband för att träna musklerna i rygg och armar. Bandet ska vara spänt hela tiden under övningarna. Försök att göra övningarna lugnt och kontrollerat med en fin hållning.

En enkel övning du kan prova är att stå på mitten av gummibandet och dra bandets ändar uppåt för att aktivera musklerna i armar och rygg. Enkel träning för gamla som unga och kan också användas i rehabilitering. Det säljs särskilda gummiband med handtag som kan vara lättare att använda om du har mindre kraft i händer.

För att träna magen kan du testa att göra situps med gummiband för ett större motstånd. Spänn gummibandet runt knän och rygg för en tyngre träning och för att träna flera muskelgrupper.

Hur vi valde topplistan

Vi har med detta topplista valt att fokusera på gummiband som är gjorda i ett hög kvalitativt material och som ska vara stabila men ändå mjuka och böjliga för att hjälpa dig prestera bättre.

Vi har jämfört produkternas pris, funktionalitet, om de har några utmärkande funktioner och om det är någon specifik träningsform de är anpassade för. Vi har lagt extra tyngd på att välja de gummiband som har multifunktionella och kan användas av många olika typer av personer och träningsformer.

Vid våra efterforskningar är det några hemsidor som har haft stor betydelse för att hjälpa oss samla fakta och beskrivningar av de olika gummibanden som marknaden erbjuder. För att nämna några har vi till exempel tagit hjälp av Sporta More och Acti Fys. Vi har också tagit del av en del artiklar och produktrecensioner från några internationella hemsidor som till exempel Expert Reviews samt The Wire Cutter.

Vi har också vänt oss till privatpersoners recensioner och bloggar för mer detaljerade beskrivningar och information om hållbarhet och produktens prestation. Detta för att ge en mer detaljerad beskrivning av gummibandens användningsområden.

Vi har tillsammans med denna information och recensioner från privatpersoner skapat en topplista som innehåller en bred variation av gummiband som kan användas för olika träningsformer.

Sammanfattning

Gummiband som kan användas under olika typer av träningsformer har blivit allt mer populära. Dels för att det är ett väldigt prisvärt alternativ som är lätt att få tag på, men också för den flexibilitet som utrustningen ger och hur många olika val det erbjuder.

Gummiband kan hjälpa dig med att bygga upp styrka, kondition och balans och dessutom hjälpa dig vid rehabilitering. Det finns en mängd olika övningar som kan göras med denna utrustning. Antingen enskilt eller tillsammans med andra redskap. De används också flitigt inom äldrevård och sjukgymnastik då de kan användas för en enkel och samtidigt skonsam träning.

Vi rekommenderar framförallt det mångsidiga gummibandet Gear Star Gear Fitness Band.