Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa gurkmejan 2024

Uppdaterad:

Gurkmeja i en skål.

Har du inte levt de senaste åren under en sten, så har du säkerligen hört talas om gurkmejan och dess magiska egenskaper. Men vad är detta mytomspunna gula pulver egentligen, och har det verkligen några hälsofördelar? Här djupdyker vi i gurkmejans alla hälsofördelar, samt listar marknadens bästa gurkmejatillskott – så att även du kan uppleva detta fantastiska pulver! Läs vidare för att lära dig att du behöver veta om gurkmeja och gurkmejatillskott. I topp hos oss hamnade Elixir Gurkmeja, ett rent tillskott med många positiva effekter.

Vilken är den bästa gurkmejan?

Elexir Pharma Gurkmeja

Det här gurkmejaextraktet har hela 95 % curcuminoider för att göra din kropp gott. Innehåller Bioperion® (piperin) som ökar upptaget av gurkmejaextraktet i kroppen.

Elixir Pharmas gurkmejaextrakt är ett populärt korttillskott som har positiva effekter på immunsystem och matsmältning. Tillskottet är fritt från tillsatser och konserveringsmedel.

Doseringsförslag: 1 tablett dagligen i samband med måltid. Rekommenderat intag bör ej överskridas.

Better You Gurkmeja

Gurkmeja i vegetabiliska kapslar med ett högt innehåll av curcumin (80%), samt piperin för ökat upptag. Better You Gurkmeja är kapslar utan konstigheter, och de är extremt prisvärda om man jämför med andra tillskott på marknaden.

Doseringsförslag: Intag 1-2 kapslar per dag. Svälj kapslarna hela med ett glas vatten. Om du vill undvika kapslen går det bra att öppna kapseln och tömma innehållet direkt i vattnet.

Alpha Plus Curcumin Plus

Curcumin Plus innehåller Longvida® curcumin, som är ett fritt curcumin som sägs ha 65 gånger mer biotillgängligt än vanligt curcumin. Kapslarna är vegetabiliska och innehåller också 60 mg C-vitamin.

Longvida curcumin är framställt med en patenterad teknologi som försäkrar optimal, säker och naturlig absorbtion.

Doseringsförslag: 1-2 kapslar, en till tre gånger dagligen.

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja har används i Nepal och Indien under tusentals år både som krydda och medicinsk ört. Och nu har den västerländska vetenskapen börjat backa upp det som man i Asien vetat under lång tid – gurkmejan innehåller verkligen medicinska egenskaper.

Gurkmeja innehåller biologiska komponenter med kraftfulla medicinska egenskaper.

Dessa komponenter kallas för curcuminoids, och den viktigaste komponenten är curcumin. Curcumin är den huvudsakliga aktiva ingrediensen i gurkmeja, och det har kraftfulla anti-inflammatoriska egenskaper och är en väldigt stark antioxidant. Men koncentrationen av curcumin i gurkmeja är inte speciellt hög, endast ca 3% av den totala volymen.

Många studier som ägnats åt gurkmeja studerar extrakt som innehåller mestadels curcumin, och doser som överstiger 1 gram per dag. Det vore tyvärr väldigt svårt att överstiga den nivån genom att endast få i sig gurkmeja genom maten man äter. Så om man vill utnyttja gurkmejans effekter maximalt, så behöver man äta ett extrakt — tillskott— som innehåller höga halter curcumin.

Gurkmeja i livsmedel (i naturlig form)

Gurkmeja är den krydda som ger curry dess gula färg. Det är en rot, som liknar ingefära fast med ett mörkt gult/oranget innehåll. Färsk gurkmeja kan rivas ner i mat och dryck direkt, men vanligast är att gurkmejan säljs i pulverform bland kryddorna i matbutiken. Man kan också köpa gurkmeja som kosttillskott i kapslar hos vitamin- och hälsokostbutiker.

Vad är gurkmeja bra för och varför behövs det?

Gurkmeja kan vara bland de mest effektiva och naturliga kosttillskottet som finns. Det finns mängder av studier som visar på mycket positiva effekter som gurkmeja har både på kroppen och hjärnan.

Av mängden av bevisade och påstådda hälsofördelar med gurkmeja och framförallt curcumin, kommer här en lista över de mest framstående fördelarna med gurkmeja som det finns vetenskapligt stöd för.

Curcumin är naturligt anti-inflammatoriskt

Inflammation är extremt viktigt. Det hjälper kroppen att mota bort inkräktare, och spelar också en stor roll när det kommer till att reparera skador. Utan inflammation skulle bakterier enkelt kunna ta över vår kropp och döda oss. Men även om kortvarig inflammation är något bra, så kan det leda till stora problem om inflammationen blir kronisk (långsiktig) och vänder sig mot kroppens egna vävnader. Nu för tiden tror man att kronisk inflammation är en av huvudanledningarna till många kroniska sjukdomar, som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, Alzheimers och diverse nedbrytningssjukdomar. Därför är det viktigt att vara medveten om allt som kan hjälpa till i fighten mot kronisk inflammation, eftersom att det kan lindra och förebygga många sjukdomar och hälsoproblem.

Det har alltså visat sig att curcumin har väldigt starka anti-inflammatoriska egenskaper, så pass starka att de liknar vissa anti-inflammatoriska mediciner.

Så utan att gå in på allt för medicinska och komplicerade detaljer (det här med inflammation är väldigt komplicerat), kan man konstatera att curcumin är en biologiskt aktiv substans som motverkar inflammation, och flera studier har bevisat att det är minst lika effektivt som vissa anti-inflammatoriska mediciner.

Gurkmeja innehåller nödvändiga antioxidanter

Skador från oxidering är en av huvudorsakerna bakom åldrande och många sjukdomar. Det involverar fria radikaler, högreaktiva molekyler med oparade elektroner. Huvudanledningen till varför antioxidanter är så viktiga, är för att de skyddar vår kropp från fria radikaler.

Curcumin är en kraftfull antioxidant som kan neutralisera fria radikaler tack vare dess kemiska struktur, och det boostar också kroppens egna antioxidantenzymer. På så sätt är curcumin dubbelt effektiv i kampen mot fria radikaler; det blockerar dom direkt, och sedan boostar det kroppens egna antioxidantproduktion.

Curcumin är kopplad till mindre risk för hjärtsjukdomar och ökad hjärnfunktion

Curcumin kan öka hjärnans nivåer av BDNF, ett hormon som vid för låga nivåer kan leda till bland annat depression och andra mentala sjukdomar. Genom att tillsätta detta hormon via curcumin kan vissa sjukdomar försenas och stoppas, framförallt när det kommer till ålders relaterade sjukdomar. Det är också möjligt att det förbättrar minnet och gör dig smartare, men mer tester behöver göras för att fastslå detta som absolut.

Curcumin leder till förbättringar som kan sänka risken för hjärtsjukdomar

Hjärtsjukdomar är en av Sveriges vanligaste dödsorsak, och det har visat sig att hjärtsjukdomar är otroligt komplicerade och orsakas av mängder av olika faktorer. Curcumin har fördelaktiga effekter på flera faktorer som är kända för att spela en roll i hjärtsjukdomar. Det förbättrar endotelens funktion och är ett potent antiinflammatoriskt medel och antioxidant.

Gurkmeja sägs kunna hjälpa till att förhindra (och kanske även behandla) cancer

Cancer är en fruktansvärd sjukdom som kännetecknas av okontrollerad celltillväxt. Forskare har studerat curcumin som en fördelaktig ört i cancerbehandling. Det kan påverka cancertillväxten, utveckling och spridning på molekylär nivå. Studier har visat att det kan minska angiogenesen (tillväxt av nya blodkärl i tumörer), metastasering (spridning av cancer), samt bidra till dödsfall av cancerceller.

Kanske kommer curcumin att användas tillsammans med konventionell cancerbehandling en vacker dag. Det är för tidigt att säga säkert men det ser lovande ut och det forskas intensivt på ämnet.

Artrossymptom sägs kunna lindras vid tillskott av curcumin

Artros är ett vanligt problem. Det finns flera olika typer, men de flesta involverar någon form av inflammation i lederna. Eftersom curcumin har potenta antiinflammatoriska egenskaper, så kan det kan lindra symptomen av artros.

Curcumin har otroliga fördelar mot depression

Curcumin har visat sig effektivt vid behandling av depression. En studie av 60 deprimerade patienter visade att curcumin var lika effektivt som prozac för att lindra symptomen på depression.

Curcumin kan hjälpa till att fördröja åldrande och bekämpa åldersrelaterade kroniska sjukdomar

Om curcumin verkligen kan bidra till att förebygga hjärtsjukdomar, cancer och alzheimers så skulle detta ha uppenbara fördelar för en ökad livslängd. Av denna anledning har curcumin blivit mycket populärt som ett anti-aging-tillskott

Men med tanke på att oxidation och inflammation tros påverka åldrandet kan curcumin ha effekter som går långt utöver att bara förebyggande av sjukdomar.

Vem behöver ett tillskott av Gurkmeja?

Alla som vill sänka kroppens kroniska inflammation, eller vill hjälpa kroppen i fighten mot fria radikaler kan ha nytta av ett tillskott av gurkmeja. Om man till exempel ofta blir förkyld, lider av kroniska sjukdomar som till exempel artros, eller bara vill optimera sin hälsa för att må så bra som möjligt.

Eftersom att curcumin är smärtlindrande kan det också hjälpa till vid muskel- och ledbesvär, eller bidra till snabbare återhämtning efter träning.

Att äta tillskott av gurkmeja är ingen drastisk åtgärd som ger några biverkningar. Eftersom att det är en naturlig växt, som används som krydda i mat, kan man vara säker på att tillskottet är säkert att äta både i små och måttliga mängder.

Kan man få ett överskott av gurkmeja?

Både gurkmeja och curcumin, dess huvudsakliga aktiva ingrediens, anses generellt vara säkra och utan allvarliga biverkningar, men vissa människor kan få biverkningar när de tar dem i stora doser som kosttillskott.

Gurkmeja

Gurkmeja innehåller cirka 2% oxalat. Vid höga doser kan detta bidra till njursten hos predisponerade individer. Dessutom är inte alla kommersiella gurkmejapulver och tillskott rena. Vissa är tyvärr utblandade med billigare och potentiellt giftiga ingredienser. Det har visat att kommersiella pulver kan innehålla utfyllnadsmedel som kassava stärkelse eller korn, vetemjöl eller rågmjöl. Att äta gurkmeja som innehåller vetemjöl, korn eller rågmjöl kommer med största sannorlikhet att orsaka negativa symtom hos personer med glutenintolerans.

Några gurkmejapulver kan också innehålla tvivelaktiga livsmedelsfärgämnen, vilka tillsättes för att förbättra färgen när gurkmejan späds med mjöl. Det gäller framförallt gurkmeja som man köper som krydda i matbutiker. Ett livsmedelsfärgämne som ofta används i Indien är metanilgult, även kallat surgult 36. Tester som gjorts på djur visar att metanilgult kan orsaka cancer och neurologiska skador när de konsumeras i stora mängder. Medan de giftiga effekterna av metanilgult inte har undersökts hos människor är det olagligt att använda i USA och Europa. Därför är det viktigt att välja ett tillskott som är tillverkat i Europa eller USA, och inte är importerat från Asien.

Curcumin

Curcumin-tillskott anses vara säkra och inga negativa biverkningar har rapporterats vid låga doser. Ändå kan en liten del människor uppleva några svaga biverkningar vid mycket höga doser. Dessa kan vara bland annat:

Matsmältningsproblem: Man kan uppleva milda matsmältningsproblem som svullnad, sura uppstötningar, gaser och diarré vid dagliga doser över 1000 mg.

Huvudvärk och illamående: Doser på 450 mg eller högre kan orsaka huvudvärk och illamående hos ett litet antal personer.

Hudutslag: Människor har rapporterat hudutslag efter att ha tagit en dos på 8 000 mg curcumin eller mer, men detta verkar vara mycket sällsynt.

Det finns för närvarande inga tecken på att lägre mängder curcumin orsakar allvarliga biverkningar hos människor när de tas över korta perioder, men mänskliga studier på långtidseffekterna saknas.

Hur vi valde tillskotten till vår topplista

Vi har gått igenom utbudet av gurkmeja och curcumin, för att du ska slippa det. Till vår topplista har vi endast valt rena och effektiva tillskott. Vi har valt tillskott som tillverkats på säkra och effektiva sätt, och som inte innehåller artificiella ingredienser och färgämnen.

Vi rekommenderar tillskott med piperin, vilket är substansen som ökar absorptionen av curcumin. Utan detta ämne passerar det mesta av curcuminen bara genom matsmältningskanalen.

Till vår hjälp har vi haft sidor så som NCBI, Magkliniken och Hälsa som livsstil för att få stenkoll på vad gurkmeja är och gör.

Sammanfattning

Gurkmeja innehåller curcumin som är en substans med kraftfulla antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper. De flesta studier som gjorts har sett till gurkmejaextrakt som innehåller höga halter av curcumin.

Kronisk inflammation är en stor anledning till många sjukdomar. Curcumin kan sätta stopp för de molekyler som orsakar inflammation.

Curcumin har kraftfulla antioxidantiska egenskaper som neutraliserar fria radikaler och stimulerar kroppens egna antioxidantproduktion.

Ren gurkmeja anses vara säker för de flesta. Gurkmejapulver kan emellertid ibland förfalskas med billiga fyllmedel, såsom vetestärkelse och tvivelaktiga livsmedelsfärgämnen. De kan även innehålla bly.

När man ska äta tillskott av gurkmeja, är det viktigt att se till att man väljer ett tillskott med hög curcuminhalt, samt att tillskottet också innehåller piperin. Piperin är ett ämne som finns i svartpeppar, så för att öka upptaget av gurkmeja i maten man lagar hemma, kan man se till att krydda lite extra när man tillsätter svartpepparn.