Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa hantlarna 2024

Uppdaterad:

Med ett par hantlar kan du pressa dina muskler mer och även få ett bättre och snabbare träningsresultat. Olika former av hantlar har länge varit ett anpassningsbart och uppskattat hjälpmedel i träning på gymmet eller hemma. Dessutom är det ett praktiskt redskap att använda vid promenader för att samtidigt stärka dina armar och bygga muskler.

Vi har i denna artikel listat samtliga fördelar med att investera i ett par hantlar. Dessutom har vi även byggt upp en bred topplista som innehåller våra kandidater för de bästa hantlarna på marknaden. Titta lite extra Powerblock Hantlar Pro EXP som är ett anpassningsbart hantelsystem.

Vilka är dom bästa hantlarna?

Powerblock Hantlar Pro EXP

Powerblocks Hantlar Pro EXP är ett par hantlar i världsklass som kan justeras efter din egen förmåga. Detta är den fjärde upplagen av Powerblocks patenterade hantelsystem. Genom att justera hanteln kan du istället för att investera i flera olika hantlar som tar mer plats få ett simpelt system där du kan öka vikten efter behov.

Pro EXP ingår i Powerblack Uretan-serie och den anpassningsbara hanteln kan enkelt justeras med vikter från 1-23 kg. Inte nog med det, lyfter du tyngre än så kan du utöka till Steg 2 som har vikter upp till 32 kg. För att senare expandera ännu mer till Steg 3 som tar dig upp till 41 kg per hantel!

Har du samtliga stegen kan du alltså justera vikten mellan 1 kg hela vägen upp till 41 kg i ett enda hantelsystem. Detta motsvarar ungefär 28 par traditionella hantlar!

Hanteln är också designade med ergonomiskt utformade handtag, vilket ger dig en säkrare användning och ett bra grepp.

Letar du efter ett par justerbara hantlar som tar mindre plats i hemmet eller på jobbet, rekommenderar vi varmt hantelsystemet Pro EXP från varumärket Powerblock. En stor kundfavorit som alltid levererar!

FitNord Chrome Dumbbells Pro (Pair)

Dumbells Pro från Fitnord säljs i par om två och är tillverkade av krom. Krom är ett hållbart material som säkerställer att hantlarna har en lång livslängd. I kromet har räfflor ristats in för att du ska få ett optimalt grepp under övningarna. Tack vare hantlarna tåliga design, behöver de inte användas särskilt varsamt.

Fitnord har designat dessa hantlar för att vara passande för flera olika övningar. Du kan med fördel fokusera på olika armmuskler, samt använda dem för att träna rygg och bål.

Det är viktigt att du som användare väljer en tyngd som passar din erfarenhet. Detta för att du inte ska skada dig under träningen. Dessa kromade hantlar går att inhandla i olika viktnivåer som sträcker sig från 1 till 10 kilo. Priset på hantlarna är väldigt generöst och du kan därför investera i lite olika viktnivåer för en anpassad styrketräning.

Med Dumbbells Pro kan du få en funktionell styrketräning där du kan fokusera på viktiga muskelgrupper.

Master Fitness Master Hexagon Hantlar 1-10 KG

Om du letar efter ett hantelset som ger dig fler möjligheter under passet, rekommenderar vi detta set av hantlar Hexagon från kända varumärket Master. Hantlarna kommer i ett set av 10 olika hantlar som sträcker sig från 1 kilo upp till 10 kilo. Detta ger dig då även chans till en progressiv utveckling, där du kan börja med de lägre vikterna för att sedan jobba dig uppåt.

Tack vare hantlarnas hexagonformade ändar kan de användas för bland annat push-ups. Hantlarna är klädda med gummi för att ge dig en säkrare användning.

Handtagen och kärnan är tillverkad av krom, vilket gör hantlarna mycket hållbara. Handtagen har även en räfflad yta för att vara mer greppvänliga, oavsett vilken vikt du använder.

Hexagon från Master är ett bra val för dig som vill ha ett varierat val av hantlar i hemmet. Det säljs även till ett mycket bra paketpris.

Gymstick Adjustable Dumbbell Set 15 Kg

Detta varumärke grundades år 2003 i Finland och de expanderade snabbt på grund av sitt lätthanterliga och anpassningsbara utbud av träningsartiklar. Idag säljs deras produkter i över 45 olika länder världen över. Deras breda sortiment gör att du garanterat känner dig inspirerad att ta din träning till en högre nivå med snabbare resultat.

Att Gymstick kännetecknas för de möjligheter som deras produkter ger din träning är verkligen en slående faktor även för dessa Adjustable Dumbbell hantlar. Detta set består av en stång med en diameter på 25 mm som du sedan kan montera fast önskade vikter på. Vid köp medföljer fyra viktskivor som väger 2.5 kg styck samt två viktskivor som väger 1.5 kg. Själva stången väger 2 kg och detta gör att minsta vikten per hantel uppgår till 5 kg med en möjlighet för dig att addera vikter som gör att hantelns slutliga vikt uppgår till 15 kg.

Dessa anpassningsbara hantlar från Gymstick är ett utmärkt val om du vill kunna byta ut vikterna och anpassa dem beroende på vilka övningar du utför. Hantlarna är utrustade med en skruvlåsfunktion och därför kan du enkelt byta ut viktskivorna utan att använda några verktyg.

Dessutom är själva skivstången slipad för att ge ett bättre och säkrare grepp. Detta minimerar risken för att du slinter med händerna och är en nödvändig funktion särskilt om du använder den lite tyngre kombinationen av viktskivor.

En annan stor fördel med dessa hantlar är att de enkelt kan packas undan i den medföljande förvaringslådan och placeras garderoben eller liknande när de inte nyttjas.

Vem behöver hantlar?

Oavsett om du älskar att träna på gym, hemma eller gå långa promenader kan hantlar göra din träning mer effektiv. Att träna med hantlar ger ett snabbt resultat och bättre flås om de används vid konditionsträning och gör att du enkelt kan bygga upp din muskelmassa på hemmaplan.

Förutom alla dessa fördelar är de väldigt anpassningsbara och kan användas av alla oavsett tidigare erfarenhet och ålder. Det krävs endast att du investerar i ett par hantlar som inte är för tunga för att du inte ska slita på musklerna vid användning.

Köpguide för Hantlar

En huvudfaktor som du ska börja med att ha i åtanke vid ditt kommande köp är vad du har tänkt att använda hantlarna till. Detta avgör hur tunga eller lätta vikter du bör investera i. Basera också valet på tidigare erfarenhet och styrka för att inte slita ut musklerna under hanteringen.

Starka muskler och en bättre muskelmassa bygger du upp sakta men säkert så börja hellre med ett par för lätta hantlar än för tunga. Detta ger dessutom en bättre motivation för att använda hantlarna vid andra träningsformer som till exempel promenader.

Men utöver vilken vikt hantlarna ska ha för att ge dig ett bra träningsresultat är det såklart också flera andra saker som du bör ha i åtanke för att göra det bästa valet.

Om du funderar på att köpa hantlar där du kan byta ut vikten på varje sida av handtaget är det viktigt att de också är anpassningsbara och enkla att hantera. Undvik att investera i hantlar som kräver en skruvnyckel för att montera av och på skivorna. Investera istället i ett par hantlar som har en låsskruv. Detta gör att du snabbt och enkelt kan byta viktskivorna mellan övningarna.

Materialet har en avgörande betydelse för hantlarnas livslängd och stabilitet. Prislappen på hantlarna avgör ofta hur tåliga och hållbara de är, framförallt om du kikar på hantlar tillverkade i krom.

Mindre kostsamma val har ofta ett lack- eller färglager som kan flagna med tiden eller konstant användning. För ett par hållbara hantlar är det därför bättre att köpa ett par förkromade exemplar som har ett starkare ytskikt.

Det är viktigt att hantlarna har ett bra grepp. Oavsett vilket material du kikar på ska de med fördel antingen vara räfflade eller slipade för att vara mer greppvänliga, speciellt om du svettas mycket. Om du kikar på ett par hantlar klädda i gummi är det viktigt att de är halksäkrade för att du inte ska slinta under övningarna.

Fördelar med att använda hantlar vid träning

Maskiner och skivstänger i all ära. Men att kombinera övningar, dina promenader eller styrketräning med ett par hantlar kan göra din träning mer effektiv där du får ett snabbare resultat. Detta beror framförallt på att du har ett större rörelseutslag vid användning av ett par hantlar.

Till skillnad från maskiner eller skivstänger kan du ta ut rörelserna mer och på detta viset stärka musklerna lite extra. Dessutom kan du få en snabbare muskeltillväxt av hantlar på grund av den ökade rörelsefriheten.

En annan stor fördel med att jobba med hantlar istället för en skivstång eller träningsmaskin är att det kräver en större balans och viktfördelning. Maskiner gör det mesta av jobbet åt dig så att kombinera denna form av träning med hantlar gör att du samtidigt tränar balans och stabilitet. Detta då rörelserna kräver en väldigt stark bålmuskulatur som du tränar upp sakta men säkert.

Starka bålmuskler ger dig en bättre hållning och minimerar risker för ryggförslitning, vilket är extra viktigt för dig som är stillasittandes mycket på jobbet.

Hantlar är också ett väldigt uppskattat och använt träningsredskap tack vara att det är en mindre kostsam investering som kan användas vid många olika former av träning. De går att köpa i flera olika viktklasser, material och i olika prisklasser för att alla ska kunna hitta ett passande exemplar att addera till sitt hemmagym eller gymväska.

Ett par praktiska hantlar ger dig dessutom möjligheten att kunna stärka de flesta av kroppens större muskelgrupper även på hemmaplan. Detta har gjort hantlar till en väldigt populär investering för aktiva människor som gillar att träna på hemma.

Stärk din rygg, bål, armar, ben eller rumpa med lämpliga övningar med ett snabbt resultat. Många inom kampsport eller boxning använder olika typer av hantlar när de ”skuggboxas” för en extra utmaning och för att öka styrka och uthållighet. Hantlar har en mängd olika funktioner, det är endast din fantasi som sätter gränser!

Att promenera med hantlar

Promenader är en av de mest skonsamma träningsformerna som passar alla. Oavsett träningsnivå eller fysisk form är promenader ett bra alternativ till gymmet för att stärka kroppen eller gå ner i vikt.

Regelbundna promenader bygger dessutom upp immunförsvaret, ger en bättre sömn samt ger dig en bättre syreupptagning och minskar stress. Att sedan kombinera dina promenader med ett par hantlar ger dig ännu fler fördelar.

När du promenerar med ett par hantlar stärker du framförallt dina armar och rygg men det ger också en bättre hållning och ökat flås. Med ett par hantlar kan du därför enklare bygga upp en bra kondition och även få en bra rytm i dina steg.

Hur vi valde topplistan

Fördelarna med ett par hantlar är många. Det är framförallt ett effektivt redskap som har funnits med länge i träningsvärlden på grund av hur praktiskt det är att använda. Det är kanske inte så konstigt då det är ett väldigt effektivt hjälpmedel som gör att du kan träna kroppens större muskelgrupper.

Vi valde att inkludera de hantlar som vi rekommenderar mest med störst fokus på att de hantlar som inkluderades ska vara lämpliga för samtliga användare. Oavsett vad du letar efter ska du kunna använda topplistan som en guide för att kunna göra den bästa investeringen.

Vi valde också att inkludera hantlar som är greppvänliga, tåliga och som finns tillgängliga i flera olika vikter. Detta är dessutom vad vi grundade mycket av våra jämförelser och efterforskningar på. Betyget baserades på hur bekväma hantlarna är att använda, produktens greppvänlighet, material och om de har något särskilt användningsområde.

Vi påbörjade artikeln med att samla fakta och produktbeskrivningar om olika hantlar som rekommenderas av olika testpaneler och privatpersoner. Vi använde oss framförallt av forum som till exempel Wolber samt testhemsidor som Gainhacker. De hantlar som var extra omtalade var också de vi sedan jämförde för att avgöra vilka som skulle inkluderas på topplistan.

Slutligen så samlade vi också information och artiklar angående ämnet hantlar. Till exempel inkluderas fakta och rekommendationer om hantlar från onlinetidningar som I Form, Sporthälsa samt Året runt. På dessa tre hemsidor hittade vi informativa beskrivningar om vad hantlar med fördel kan användas till samt vilka träningsresultat som de ger vid regelbunden användning.

Sammanfattning

Är du lite trött på de vanliga promenaderna eller samma gamla övningar på gymmet? Kanske ska du då se över möjligheten att kombinera dessa två träningsformer med ett par praktiska hantlar. Om du använder hantlar vid promenader, situps eller knäböj kan du på ett mer effektivt sätt stärka dina muskler och börja bygga upp din styrka snabbare.

Det är viktigt att inte pressa dina muskler för hårt. Framförallt i början är det lättare att slita ut musklerna om du använder för tungt motstånd. Investera därför i ett par hantlar med en vikt som är anpassad efter din tidigare erfarenhet och styrka och som håller dig motiverad.

På vår topplista kan du läsa mer om de hantlar som vi rekommendera mest för ett effektivt resultat. Vi vill passa på att nämna hantlarna Powerblock Hantlar Pro EXP Steg 3 som säljs som ett par, detta är våra favoriter!