Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa järntillskottet 2024

Uppdaterad:

Två kartor med järntillskott som ligger på varandra.

Idag är det många som lider av järnbrist av olika anledningar. Det är vanligare att kvinnor lider av järnunderskott i kombination med graviditet, förlossning eller andra anledningar. De kan då behöva ta hjälp av järntillskott för att vidhålla en bra hälsa och för att helt enkelt må bättre.

För lite järn påverkar framförallt vår ork då järnbrist får dig att känna dig trött och orkeslös. Men som tur är kan du enkelt åtgärda detta med ett järntillskott. Vi rekommenderar Helhetshälsa Järn optimal som är gjort på naturliga ämnen och dessutom är skonsamt mot magen.

Vilket är det bästa järntillskottet?

Helhetshälsa Järn Optimal

Varumärket Helhetshälsa tillverkar produkter som är gjorda på naturliga ämnen utan några onödiga tillsatser. Helhetskänsla är ett svenskt företag som har sin tillverkning och sitt huvudkontor i Borghamn.

I deras lokaler framställs och förädlas de flesta av produkterna och de använder egna recept för att säkerställa en god kvalitet med genomtänkt innehåll. Deras kosttillskott är också anpassade för att kunna användas av alla, även veganer och vegetarianer.

Helhetskänsla är certifierade enligt riktlinjerna för kosttillskott och har även vunnit pris som årets varumärke enligt Bodystores kunder.

Järn Optimal är ett kosttillskott som säkerställer att du får i dig tillräckligt med järn för att vidhålla en hög energinivå och hälsa. Burken säljs med 100 kapslar där en kapsel om dagen är max rekommendationen för både vuxna och barn. En kapsel innehåller 25 mg rent järn.

Utöver detta är Järn Optimal väldigt skonsam mot magen. Många som äter järntabletter upplever att de får problem som att de blir hårda eller lösa i magen. Denna variant kan därför lindra dessa symptom och underlätta förtäring av vitamintillskott.

Kapslarna kan också konsumeras av alla då de är vegetariska istället för att innehålla vax eller gelatin som andra varianter kan göra. De passar därför utmärkt för både vegetarianer och veganer.

Innate Response Innate Iron Response Järntillskott

Innate är ett varumärke som har tillverkat kosttillskott i över 40 år. De är mycket populära framförallt bland personer som letar efter mer naturliga alternativ.

Iron Response är ett järntillskott som har en unik formula gjord på enbart ekologiska ingredienser och som varken innehåller gluten, soja, majs, vete eller mjölkprodukter. Den följer dessutom riktlinjerna för GMP (Good Manufacturing Practice) standard.

Iron Response är ett mycket effektivt järntillskott på grund av att det dessutom innehåller C-vitamin, folat och vitamin B12, vilket gör att kroppen lättare kan ta upp järnet i detta tillskott. Alla vitaminer och mineraler jobbar tillsammans och däribland framförallt vitamin c och järn.

För att säkerställa att du kan ta upp så mycket järn som möjligt har de inkluderat även dessa ingredienser. Kombinationen gör detta järntillskott till ett mycket bra val för en god hälsa. Vitamin B12, c, folat och järn jobbar tillsammans för att stärka de röda blodkropparna och öka syretransporten i blodet vilket ger dig mer energi.

Formulan på dessa järntabletter är väldigt skonsam mot din mage och dina tarmar med kapslar gjorda av naturliga ämnen som gör dessa lämpliga även för vegetarianer. Den rekommenderade dosen är en kapsel dagligen i kombination med måltid. Detta bör inte överskridas då du annars kan få ett överskott av järn.

Burken innehåller 90 kapslar och är fylld med det bästa från naturen för att hålla dig pigg och frisk.

Vad är järn i naturlig form?

Alla vitaminer och mineraler vi får i oss samarbetar och hjälper kroppen. Om man därför har ett underskott på till exempel C vitamin är det större risk att man får ett för lågt järnvärde. Det är också därför det är mycket viktigt att man äter en balanserad kost och ser till att man får i sig alla de nödvändiga vitaminer och mineraler som vi behöver för att hålla oss friska och starka.

Från kosten räknar man med att kroppen kan ta upp i genomsnitt 5-10% av det järn som maten innehåller. Mer om man kombinerar sin kost med c-vitaminberikade ingredienser. Livsmedel som är kalciumrikt eller innehåller kli kan dock försämra upptaget.

Järn är en mineral som hittas i maten. För att få i sig tillräckligt med järn behöver man äta en variation av olika livsmedel. Några exempel är blodmat som lever eller blodpudding. Järn finns dessutom i ägg, fisk och kött samt fullkornsprodukter, gröna grönsaker och en del frukter som banan eller persika.

Läkarna rekommenderar att män bör få i sig 9 mg järn om dagen medan kvinnor behöver betydligt mer på grund av sin menstruation. Om man är kvinna i fertil ålder eller om man ammar behöver man få i sig 15 mg om dagen. Äldre kvinnor samt barn bör äta runt 9 mg järn om dagen.

Var försiktig med att ha ett långvarigt överskott av järn då det kan försämra vävnader i din kropp. Rådfråga alltid en läkare innan användning och om du endast har en sämre järnvärde kan detta rättas till med hjälp av en bättre varierad kost.

Vad är järntillskott bra för och varför behöver man det?

Om man har ett underskott av järn kan det bero på en mängd olika faktorer. Det kan dels vara en biverkning av en dålig och obalanserad kost. Men man kan också ha järnbrist om man har förlorat blod, givit blod, eller helt enkelt har svårt att ta upp järn från den maten man äter.

Alla vitaminer och mineraler samarbetar och är i symbios med varandra. Så om man har underskott av en särskild vitamin är det vanligt att man har ett underskott av något mer. Så hur vet man om man har ett underskott av järn och vad kan man göra för att motverka det?

Du bör först och främst äta en bra och balanserad kost som består av kött eller baljväxter i kombination med grönsaker, spannmålsprodukter och frukt.

Järn hjälper kroppen att bilda röda blodkroppar och hemoglobin. Dessa hjälper till vid syretransporten i kroppen och ett underskott av järn kan därför leda till järnbrist. Järn behövs också för en väl fungerande cellfördelning.

Känner du dig trött eller irriterad ofta kan det vara ett tecken på järnbrist eller att du har ett dåligt järnvärde. Om du dessutom har en blek hy, rött eller rosa urin, koncentrationssvårigheter eller om du ofta är sjuk så är det ytterligare några tecken på att du kanske måste komplettera med kosttillskott för att få mer energi.

Det finns i grund och botten två olika typer av underskott av järn. Dels har vi järnbrist vilket innebär att man helt tömt ut sin järndepå. Detta är en lite mer allvarsam form som kan kräva receptbelagda järntabletter.

Sedan kan man ha ett lågt järnvärde vilket ofta beror på en sämre kost eller om man har haft en väldigt kraftig menstruation. Detta kan lättare åtgärdas med bra mat och motion. Se till att äta mycket bönor, nötter, gröna grönsaker eller fullkornsprodukter för att boosta ditt järnintag.

Vem behöver järn?

Alla människor behöver en tillräcklig nivå av järn för att vidhålla en hälsosam livsstil och känna sig pigga. Om man har underskott av järn upplever man ofta trötthet och en sämre ork och motivation.

Om man äter en väl balanserad kost av kött, fullkorn, baljväxter, ägg och diverse grönsaker och frukt så är det mindre risk att man får ett för lågt järnvärde. Men det är dock några särskilda fall eller tillfällen där man har större risk för att få ett underskott av järn.

Kvinnor är mest utsatta, främst under eller efter menstruation. Men dessutom under graviditet eller när man ammar. Se därför till att du äter en bra kost eller följer upp om du känner dig trött eller hängig vilket kan vara ett tecken på järnbrist. Långvarig järnbrist är inte bra för din hälsa och du kan uppleva trötthet, blekhet och detta kan också leda till blodbrist.

Kan man överdosera på järn genom kosttillskott?

Att äta järntabletter eller järntillskott i förebyggande syfte är ingen bra idé. Fokusera istället på att vidhålla en god och balanserad kost i kombination med motion. Det är väldigt svårt att få i sig tillräckligt med järn för att det ska vara mycket skadligt. Men framförallt för barn kan ett för stort intag av järn ha negativa konsekvenser och vara giftigt i väldigt höga doser.

Ett för stort intag av järn under en längre tid kan påverka de inre vävnaderna och då framförallt levern, hjärtat, lederna och bukspottkörteln. Ett annat problem med att äta järntabletter är att de kan påverka din mage och ditt tarmsystem negativt. En del upplever att man kan bli hård eller lös i magen och då framförallt om man kombinerar dessa med andra läkemedel.

Innan dosering rådfråga alltid en läkare om vilken typ av tillskott du bör använda. De kan även göra ett blodtest för att avgöra hur mycket järn du behöver komplettera din dagliga kost med.

Hur vi valde topplistan

I denna topplistan kan du läsa om de järntillskott som vi rekommenderar mest. För att skapa denna topplistan har vi framförallt fokuserat på att rekommendera tillskott som ska hjälpa dig att hålla en bra järnnivå och på detta sätt må bättre och ha mer ork.

Vi har dessutom lagt stor vikt på att ta del av information om järntillskott som ska vara gjorda av ett pålitligt företag som använder bra ingredienser till sin produkter. Kosttillskotten ska vara fria från onödiga tillägg och tillsatser med naturliga ingredienser av hög kvalitet.

Vi har efter våra efterforskningar fokuserat på att skapa en topplista som är mångfunktionell. Där både kvinnor och män ska kunna hitta ett järntillskott som passar dem, oavsett vilken nivå av järn du behöver komplettera med. Pris har varit en faktor i betygssättningen, men inte avgörande då vi prioriterad kvaliteten av produkten först och främst då detta är något som förtärs.

Vid våra efterforskningar har vi framförallt tagit hjälp av pålitliga källor och hemsidor för att samla den nödvändiga information som vi behöver. Några exempel på hemsidor som har haft stor betydelse har varit Apotek Hjärtat och Må Bra. Hemsidan Mitt Val har hjälp oss att samla innehållsrik och viktig information om järntillskott. Dessutom har vi tagit del av en del internationella artiklar om järntillskott som exempelvis Health Line och A Vogel.

Vi har dessutom tagit del av en mängd recensioner från både tester och privatpersoner för att skapa en mer detaljerad och innehållsrik topplista, ett exempel bland dessa är hemsidan Gain Hacker.

Sammanfattning

I dagens samhälle kan det vara svårt att veta vad man ska äta för att få i sig tillräckligt med järn för att hålla sig pigg och frisk. Det kan framförallt vara knepigt om du är vegetarian, vegan eller går på någon speciell diet eller är allergisk.

En varierad och hälsosam kost är i de flesta fall tillräckligt för att du ska få i dig rätt mängd järn. Men en del personer, då framförallt kvinnor eller personer som lider av järnunderskott och har svårt att ta upp järn kan behöva komplettera med någon form av järntillskott.

Om du tror att din trötthet eller brist på ork har något att göra med ett underskott av järn. Rådfråga då en läkare som enkelt kan hjälpa dig att ta reda på detta. Om du är en av de som behöver komplettera med järntillskott så rekommenderar vi Helhetshälsa Järn Optimal som är ett skonsamt järntillskott.