Köpguide för Löpband
När du nu har läst om de olika löpbanden på topplistan så är det förmodligen fortfarande en massa frågetecken som behöver besvaras. Oroa dig inte! Här i köpguiden kommer vi att gå igenom viktiga egenskaper hos ett löpband.
Maximal användarvikt
Självklart är detta en egenskap som framförallt riktar sig mot de användare som väger lite mer. Oavsett om detta beror på att du är lång, muskulös eller har mycket kroppsfett så är det viktigt att du har kolla på maskinens maximalvikt. Det är otroligt viktigt att du tar reda på hur mycket löpbandet du köper verkligen klarar av.
En tumregel här är att du försöker ligga ungefär 20 kilo under vad som uppmätts. Förenklat kan man också säga att ju dyrare löpband du köper, desto högre vikt klarar det.
Design
Detta kanske inte är en egenskap som du tror spelar så stor roll. Men faktumet är att den spelar en otroligt viktig roll om du planerar att använda den för hemmabruk. Då kan det vara bra att du har möjligheten att fälla ihop den och förflytta den för enklare förvaring.
De dyrare modellerna är ofta inte designade för detta och du ska därför se till att du har plats för det. Det bör också påpekas att designen spelar roll när det kommer till hur lätt displayen är att avläsa och hur smidigt det är att använda supporthandtagen.
Hastighet
Hastigheten på löpbanden varierar inte så mycket olika modeller åt. Generellt sätt så kan du förvänta dig runt 15 km/h hos de lite billigare modellerna och upp emot 20- kanske till och med 25 km/h hos de dyra. Här är viktig att ta hänsyn till hur lång löpytan är, ju fortare du springer, desto längre löpyta behöver du.
Lutning
De flesta löpbanden kommer med möjligheten att ändra lutningen på ett eller annat vis. Detta är en funktion som kan hjälpa dig skräddarsy din löpning utefter just dina mål, vare sig du vill gå ner i vikt, träna backintervaller eller bara springa så långt som möjligt.
Lutningen sker antingen manuellt eller automatiskt beroende på hur avancerat löpbandet är. De bättre löpbanden justerar oftast lutningen automatisk medan de billigare gör samma sak manuellt. Normalt så sträcker sig vinkelintervallet upp till cirka 15% (vissa undantag finns självklart). Det förekommer också att banden är försedda med möjligheten att vinkla bandet nedåt för att föreställa löpning/gång i nedförsbacke.
Löpyta
En tillräckligt stor löpyta att springa på är en självklarhet. Men du vill också kunna röra dig lite i sidledes och ha lite extra utrymme i baken. Om du har en kortare löpyta så måste du fokusera mycket mer på att hålla dig stilla och ju fortare det går, desto svårare blir det. Se till att löpbandet som du funderar på att köpa kommer med en tillräckligt lång och bred löpyta.
Säkerhet
Att löpbanden har en god säkerhet är nästan ett måste, inte bara för att du kommer upp i höga hastigheter under löpning, men också att man inte ska ramla av när det går för fort. Detta kallas för ett nödstopp och består oftast av en magnet i ena änden av bandet som fästs vid ett snöre. När magneten tappar kontakt så stannar bandet direkt.
En annan fördelaktig säkerhetsfunktion som finns hos vissa hopfällbara löpband är något som kallas för “dämpad fallning”. Detta innebär att det finns en hydraulisk dämning integrerad i bandet som slår in så fort du ska fälla ut det. Detta förhindrar att bandet trillar för snabbt och skadar någon som råkar vara i vägen.
Tumregeln här är att nästan varje löpband kommer med säkerhetsfunktioner, men ju högre upp i priserna du kommer, desto mer avancerade och pålitliga blir dem.
Skyddsmatta
Även om detta inte är i direkt korrelation med ett löpband så är det ändå viktigt att nämna i köpguiden. Faktum är att många missar helt och hållet att köpa en bra skyddsmatta till sitt löpband. I början ses inte detta som ett problem, men allt eftersom tiden går och du använder det mer och mer så kan vi garantera att det kommer bildas stora och fula märken på golvet.
Skaffa en separat skyddsmatta för att inte bara skydda golvet, men också för att hjälpa mot ljud och vibrationer när du tränar.
Varför inga billiga löpband?
Om du är på jakt efter ett bra och billigt löpband så är vi tyvärr här för att informera dig om att det helt enkelt inte existerar. Ett löpband för 3000 till 4000 kronor är inte tillräckligt.
Att införskaffa sig ett löpband är en dyrare investering för de allra flesta, men att välja ett alldeles för billigt alternativ kan faktiskt blir ännu dyrare. Du vill köpa ett löpband som håller en längre tid och genom att gå under 6000 kronor blir detta knappast möjligt. Ordspåket “du får var du betalar för” stämmer verkligen in på löpband.
Den enda gången som du kanske skulle kunna få tag i ett billigare löpband och därmed luckas spara några kronor är om du håller koll på de stora reorna under året exempelvis Black Friday eller Mellandagsrean. Är du på hugget här så kanske detta är rätt tillfälle att köpa det, men håll dig till modeller som är mer robusta.
Sammanfattning
Nu har du tagit del av både våran topplista och vår köpguide. Hoppas att du nu har lärt dig att du bör hålla en extra koll på säkerhet, användarvikt, lutning och löpytan. Du bör även komma ihåg att skaffa dig en skyddsmatta för ditt löpband, annars kan det uppkomma stora och fula märken på golvet!
Innan du går vidare så rekommenderar vi starkt att du kikar in topplistan en sista gång om du behöver lite extra köpinspiration.