Köpguide för magtränare
Anpassad för din miljö
Fundera framförallt på när och vart du kommer att använda din magtränare. Om du letar efter en som är lätt att packa med sig ska du kika på en mindre variant som till exempel en hjulliknande modell som enkelt packas ner i väskan.
Denna typ av magtränare följer magmusklerna nära och ger en väldigt bra kontakt. Den lämpar sig utmärkt för att träna både mag- och sidomuskler men också korsrygg och nacke. Den är väldigt enkel att använda och du ser snabbt resultat.
Ergonomi
Många magtränare har stöd för nacke och rygg vilket ger en smidigare och mer bekväm rörelse. Detta är viktigt speciellt för dig som har haft problem tidigare med att du får ont eller tycker det är obekvämt att t.ex. göra vanliga sit-ups.
Användarvänlighet
En magtränare ska vara stabil och enkel att använda. Krångla inte till det i onödan. En enkel magtränare är lika funktionell som en maskin och kan till och med ersätta många maskiner på gymmet.
Införskaffar du dig en magtränare att använda hemma kommer du dels spara en massa tid men också pengar då det inte är ett kostsamt verktyg och tar heller inte mycket plats i ditt hem.
Varför är det viktigt att träna magen?
Många associerar magträning med situps och magrutor, men det är bara en liten del av vad magträningen faktiskt innebär och varför det är bra att vi utövar någon form av magträning.
Magens muskler jobbar tillsammans med ryggens muskler för att stabilisera kroppen och ge support. Ett samlat namn för rygg- och magmuskler är bålmuskler och de är kroppens viktigaste muskelgrupp.
Framförallt för att musklerna skyddar vår ryggrad från skador och även närliggande nervtrådar. Att stärka dina bålmuskler minskar också risker för ålderssymptom som till exempel höftproblem eller ryggproblem. En stark mage och rygg kommer därför att hålla dig friskare längre med mindre krämpor.
En bra bålstyrka gör dessutom att vi kan använda vår fulla styrka då ryggraden sitter i en bra och stabil position tack vare omgivande muskler. Vi kan då prestera mer och ha en bättre rörlighet, snabbhet och styrka i våra rörelser.
Om man har en sämre bålstyrka kan man uppleva smärta i ländrygg, höft, axlar och nacke. Speciellt om man har ett stillasittande jobb eller inte rör på sig tillräckligt. Små övningar för bålen underlättar därför dina aktiviteter i vardagen och hålla dig friskare med mindre värk.
Hur tränar man bålmusklerna?
Det bästa är att ha en varierad och strukturerad träning för dina bålmuskler. Många tror att sit-ups ger en slät figur men kroppen tillåter ingen form av punktförbränning. För att stärka musklerna och få en ökad fettförbränning måste man kombinera konditionsträning med styrketräning och äta en bra och varierad kost.
För att stärka just bålmusklerna finns det några övningar som ger mest effekt. Kombinera plankan, benlyft, sit-ups, Ab twist och andra mag- och ryggövningar för att maximera effekten och bygg starkare muskler för att stabilisera ryggrad och nervtrådarna runtomkring.
Det krävs inte alls mycket tid för att vidhålla starka muskler. Man rekommenderar 10 minuter om dagen som är tillräckligt för hälsosamma muskler. Variera träning med mer eller mindre belastning och olika övningar för en effektiv träning. Bukmusklerna består av sneda, tvärgående och raka magmuskler. Med en varierad träning stärker du samtliga partier.
Sammanfattning
För att vidhålla en bra hälsa och stabila muskler är det viktigt att träna bålmusklerna, det vill säga mage och rygg. En magtränare hjälper dig att prestera bättre och uppnå dina mål fortare då den ger dig närmre kontakt med dina magmuskler samtidigt som den är skonsam för nacke och rygg.
Magmusklerna jobbar tillsammans med ryggmusklerna för att stärka din hållning och stabilisera ryggraden och nervtrådar i området. Detta minskar risker för ryggproblem och andra ålderssymptom. Starka magmuskler hjälper dig dessutom att må bättre i vardagen.