Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa probiotikan 2024

Uppdaterad:

En kvinna som håller händerna som ett hjärta på magen.

Probiotika är livsviktiga bakterier som genom att skapa en balanserad tarmflora håller vårt matsmältningssystem i form. En obalanserad tarmflora kan leda till mängder av hälsoproblem, så därför tar vi här en titt på vad probiotika egentligen är för något, och varför det är så viktigt. Läs vidare för att lära dig allt om probiotika, och se vår lista över marknadens bästa probiotikatillskott.

Vilken är den bästa probiotikan?

Bringwell Probi Original

Probi Mage med levande bakteriekultur har allt du behöver och vill ha när det kommer till probiotikatillskott. Med över 10 miljarder snälla bakterier har Probi Mage chansen att återställa tarmflorans naturliga balans och leda till ett ökat välmående för hela kroppen.

Probi Mage är inte bara effektivt, utan också prisvärt. Det innehåller välkända mjölksyrabakterien Lactobacillus Plantarum som ger en ordentlig boost för din maghälsa. En annan fördel med just det här kosttillskottet är att det endast innehåller naturligt förekommande organismer som inte är framställda på genetisk väg, och tillverkningen av Probi Mage sker under strikta kontroller för att kvalitet- och säkerhetskontrollera produktionen.

Rekommenderad dosering: 1 kapsel per dag

Healthwell Probio Vital

Probio Vital är ett välkänt och populärt kosttillskott som liksom #1 på vår topplista innehåller över 10 miljarder bakterier. Bakterierna i Probio Vital härstammar från 7 olika stammar, vilket ger ett fullt spektrum av hälsosam probiotika.

De vegetabiliska tabletterna är tillverkade i Sverige och lämpar sig för vegetarianer, veganer, och de med laktosintolerans. Tillskottet framställs av vegetabilier i form av cellulosa och kokosolja. Tillverkningsprocessen är så skonsam som möjligt eftersom att mjölksyrabakterier lätt förstörs om de processas, men eftersom att Probio Vital endast använder sig av skonsamma tillverkningsmetoder bevaras de.

Rekommenderad dosering: 2 tabletter per dag

Great Earth Dophilus 15

Det här tillskottet innehåller både pre- och probiotika. Det har hela 8 bakteriestammar och imponerande nog nästan 14 miljarder snälla bakterier. Det här är ett riktigt kraftfullt probiotikatillskott.

Probiotika är mat till probiotikabakterierna, vilket ökar chansen att de frodas och skyndar på processen att återkolonisera tarmfloran. Ett effektivare probiotikatillskott går knappast att hitta, och vore det inte på grund av priset så skulle Ultra Duo Dophilus vara högre upp på listan.

Rekommenderad dosering: 1 kapsel per dag

Vad är probiotika?

Vi har nog alla hört talas om probiotika någon gång, framförallt kanske eftersom att många livsmedel så som yoghurt och surkål skyltar med probiotika-innehåll och läkare rekommenderar probiotika när de skriver ut en penicillinkur. Men vad är probiotika egentligen, och finns det några fördelar med att äta tillskott?

Hur otroligt det än låter, så innehåller människokroppen 10 gånger så mycket bakterier som celler. Och de allra flesta av dessa bakterier bor i magen och i hela matsmältningssystemet. Det kanske låter obehagligt, men det finns ingen anledning att drabbas av panik — de allra flesta bakterierna är helt ofarliga.

Att ha de “rätta” bakterierna i magen är viktigt och håller kroppen frisk på många olika sätt. Fördelar med en hälsosam bakterieflora inkluderar bland annat en hälsosam matsmältning, bättre immunförsvar, viktnedgång och reducerad risk för mängder av sjukdomar.

Probiotika är mat eller kosttillskott som innehåller dessa hjälpsamma bakterier. Och de hjälper till att skapa kolonier av hälsosamma mikroorganismer i våra magar. Genom att ta hand om magen och de snälla bakterierna som bor där, tar du också hand om din hälsa på bästa sätt.

Probiotika är vanligtvis bakterier, men det är också en typ av svamp som har probiotiska egenskaper. Man kan få i sig probiotika från kosttillskott, och från mat som är bakteriellt fermenterad.

Probiotika i livsmedel (i naturlig form)

Probiotisk mat är bland annat yoghurt, fil, surkål, kimchi och tempeh. Faktum är att det finns flera dussin olika typer av probiotikabakterier som har bevisat fördelaktiga hälsofördelar. De mest välkända grupperna av snälla probiotikabakterier är Lactobacillus acidophillus och Bifidobacterium. Det finns många olika arter inom varje grupp, och de olika arterna har olika stammar. Olika typer a probiotika hjälper vid olika hälsoåkommor, och det är därför viktigt att välja rätt typ (eller typer) av probiotika.

Många kosttillskott med probiotika kombinerar olika arter av bakterier i samma tillskott, dessa täcker ett brett spektrum av olika typer utav probiotika, och kallas ibland för multi-probiotika.

Man bör veta att forskningen kring probiotika och dess effekt på vår hälsa är relativt ny, men det är ett ämne som får mer och mer uppmärksamhet då fler och fler hälsofördelar kopplas till magen och tarmarnas bakterieflora. Observera att detta inte är en medicinsk artikel, utan vi baserar vår information på forskningsrapporter och artiklar som finns tillgängliga för alla på internet.

Vad är probiotika bra för och varför behövs det?

Det komplexa grupperna av mikroorganismer i magen kallas för mag- och tarmflora. Magen innehåller hundratals olika typer av mikroorganismer, ibland så många som flera tusen. Inkluderat i det finns bakterier, svamp och virus. Majoriteten av dessa är bakterier. Den största delen av bakteriefloran finns i tarmarna, eller i tjocktarmen som är den sista delen i matsmältningssystemet.

Vissa forskare kallar mag- och tarmfloran för “det glömda organet” eftersom att arbetet de utför är så pass stort och viktigt att det liknar det som utförs av andra av kroppens organ.

Den viktiga tarmfloran

Mag- och tarmfloran utför många funktioner som är viktiga för hälsan. De tillvärkar vitaminer, som till exempel K-Vitamin och några utav B-vitaminerna. De omvandlar och fibrer till kortkedjiga fettsyror som skyddar magen och bidrar till många matsmältningsfunktioner.

Probiotika stimulerar också immunförsvaret, och stärker magens integritet. Detta kan hjälpa till att motverka att oönskade substanser läcker in i kroppen och orsakar en nedsättning av immunförsvaret.

Men, alla organismer i våra magar är inte vänliga. Vissa är bra, andra är dåliga. Mag- och tarmfloran är faktiskt väldigt känslig när det kommer till inkräktare, och det finns studier som visar att en mag- och tarmflora i obalans leder till mängder av sjukdomar. Dessa inkluderar fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, tjocktarmscancer, Alzherimers, depression och många, många fler.

Probiotika kan bidra till en hälsosam balans i tarmfloran, vilket försäkrar att vårt “bortglömda organ” fungerar optimalt.

Vem behöver ett tillskott av Probiotika?

Probiotika har studerats framförallt i samband med matsmältningssystemet, och de starkaste bevisen som pekar på fördelarna med probiotikatillskott är hos människor som lider av antibiotika-relaterade magproblem (till exempel magsmärtor och diarré). När man äter antibiotika, speciellt under en längre period, är det vanligt att det leder till diarré under en längre period, även efter att infektionen har blivit eliminerad.

Detta beror på att antibiotika dödar många av de naturliga bakterierna i magen, viket sätter bakteriefloran i obalans och ger de dåliga bakterierna en chans att föröka sig.

Det finns många studier som har bevisat på ett starkt samband mellan probiotikatillskott och lindring vid antibiotika-relaterade magproblem.

Att djupdyka i alla hälsofördelar med probiotika är alldeles för omfattande för denna artikel, men här kommer höjdpunkterna som är värda att notera:

1. Mag- och tarmsjukdomar

Probiotika har också visat sig fördelaktigt för dom som lider av IBS (irritable bowel syndrom), där kan ett tillskott av probiotika hjälpa till att reducera gaser, svullnad, förstoppning, diarré och andra symptom. Probiotika kan också bidra till lindring vid inflammationssjukdomar så som Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Ett tillskott av probiotika kan också hjälpa till att förebygga magsår och cancer i magen, eftersom att det effektivt förhindrar helicobacter pyloriinfektioner. Så, om man lider av matsmältningsproblem, eller åkommor som inte ger lindring av sig själva, är ett tillskott av probiotika något att överväga.

2. Viktnedgång

Överviktiga människor har olika bakterieflora än människor med hälsosam vikt. Studier som gjorts på djur har visat att transplantationer av avföring från djur med hälsosam vikt till djur som lider av fetma, har bidragit till viktnedgång. På grund av detta tror många forskare att bakteriefloran är en viktig komponent när det kommer till kroppsvikt, och vissa probiotiska stammar har visat sig assistera i viktnedgång.

3. Inflammation

Probiotika reducerar kronisk inflammation, vilket orsakar många sjukdomar.

4. Depression och ångest

Vissa stammar av probiotika har bevisats kunna reducera symptom av ångest och depression.

5. Kolesterol och blodtryck

Många olika typer av probiotika hjälper till att sänka det totala kolesterolvärdet. Probiotika kan också bidra till att hålla blodtrycket på en normal nivå, och sänka blodtrycket hos de som har ett för högt tryck.

6. Immunförsvaret

Det är allmänt känt att immunförsvaret förstärks när mag- och tarmfloran är i en hälsosam balans. Probiotika bidrar till minskad risk för infektioner, inklusive vanliga förkylningar.

7. Huden

Hälsosam bakterieflora kan också hjälpa till vid hudproblem så som acne, rosacea, eksem och andra vanliga hudsjukdomar.

Allt detta är bara toppen på isberget. Probiotika är bra för mängder av andra hälsoproblem.

Kan man få ett överskott av probiotikatillskott?

Probiotika är generellt sätt lätt för kroppen att tolerera, och att ta probiotikatillskott är säkert för de allra flesta. Men man kan under de första dagarna uppleva bieffekter i relation till matsmältningen, dessa bieffekter kan bland annat vara gaser och mindre magsmärtor. Efter några med tillskottet dagar vänjer man sig dock, och matsmältningen bör fungera bättre än tidigare.

Hos människor med skadade immunsystem kan ett tillskott av probiotika leda till allvarliga infektioner. Det är till exempel hos människor med HIV, AIDS och andra sjukdomar. Tänk därför på att konsultera läkare innan du börjar med probiotika-tillskott om du lider av en allvarlig sjukdom.

Hur vi valde tillskotten till vår topplista

När vi valde tillskotten till vår topplista har vi noggrant gått igenom utbudet hos flera av de största och mest pålitliga webbshoppar som levererar till den svenska marknaden. Det är viktigt att alla produkter vi rekommenderar till våra läsare, är produkter som är lättillgängliga, enkla att beställa och säljs hos pålitliga butiker med goda omdömen och bra kundsupport.

Men viktigare än butikerna är givetvis produkterna i fråga. När det kommer till probiotika är det viktigt att tillskotten innehåller effektiv och levande bakteriekultur som inte blivit sönderprocessad och överbehandlad i tillverkningsprocessen. Det är också viktigt att tillskottet innehåller flera miljarder bakterier, och helst från många olika stammar.

En annan sak som är viktig när vi väljer tillskott till vår topplista, är att produkterna har goda konsumentomdömen, och att de är väletablerade och har bevisat goda effekter. De ska också vara prisvärda och inte innehålla några onödiga utfyllnadsingredienser och kemikalier.

För oss är det också viktigt att inkludera tillskott som passar alla. Därför har vi valt att ta med vegetabiliska probiotikatillskott som passar den som är laktosintolerant, eller vegan. Vi har också tagit med ett tillskott som är speciellt anpassat för barn och deras unika tarmflora.

Sammanfattning

Kortfattat kan man säga att probiotika är levande mikroorganismer som boostar hälsa och välmående när de konsumeras i tillräckliga mängder. Det finns många olika typer av probiotika, och du kan få i dig det både ifrån mat och tillskott.

Din tarmflora består av hundratals olika typer av mikroorganismer. Probiotika hjälper din mag- och tarmflora att fungera optimalt.

Probiotika har visat sig effektivt i kampen mot diverse matsmältningsproblem och sjukdomar. Dessa inkluderar bland annat antibiotika-associerad diarré och IBS.

Det finns viss bevisning att vissa sorters probiotika kan hjälpa människor att gå ner i vikt.

Probiotika har visat sig vara användbart vid mängder av olika åkommor, och hjälper till att förhindra allt från depression till kolesterolvärde och hudproblem, för att nämna några.

Tillskott av probiotika kan orsaka obehag i magen under den första perioden som de tas, men detta går över relativt snabbt efter bara några dagar.

Att bibehålla en hälsosam bakterieflora handlar om mer än bara kosttillskott, det man äter på daglig basis är minst lika viktigt eftersom att valen vi gör i våra dagliga liv påverkar vår mag- och tarmflora.

Med det sagt så finns det mängder av olika probiotikatillskott på marknaden som både är effektiva och prisvärda. Ett probiotikatillskott är inte ett komplicerat tillskott, utan det är relativt lätt att hitta ett bra tillskott som kan vara till stor hjälp vid bland annat matsmältningsproblem.