Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa proteinbaren 2024

Uppdaterad:

Ljus och mörk choklad-proteinbar som ligger på ett bord.

För någon som är inte är så insatt i det här med att välja en bra proteinbar till rätt tillfälle kan det kännas lite som en djungel. Proteinbarer är i grund och botten ett tillskott för de personer som tränar eller är aktiva i vardagen.

På vår topplista hittar du proteinbarer för flera olika ändamål med en mängd av faktorer i åtanke. Kanske är du glutenallergier, deffar, cyklar maraton eller helt enkelt bara vill njuta av ett gott och hälsosamt mellanmål på jobbet. Vi rekommenderar MyProtein Bar Elite lite extra då den passar de flesta behov.

Vilken är den bästa proteinbaren?

MyProtein Protein Bar Elite

MyProtein har länge varit ett förstahandsval för många idrottare. Med deras inriktade sortiment, kan du oavsett träningsnivå hitta ett kosttillskott, proteinpulver eller en proteinbar som passar dig. Samtliga val finns dessutom tillgängliga i flertalet smaker, för att inte exkludera någon.

Varumärkets Protein Bars Elite säljs i en box som inkluderar 12 stycken bars i antingen smaken toffee vanilla, dark chocolate berry eller caramel hazelnut. Varje enskild bar innehåller hela 26 gram protein och är ett perfekt mellanmål efter eller innan träning för att skynda på återhämtning och ge energi. Elite har även ett innehåll med en lägre nivå sockerhalt. En bar på 70 gram innehåller 238 kalorier.

För att ge dessa bars en rättvis bedömning, har de testats av LGCs sportlabb. Elite kan därför avnjutas av både amatör- och elitidrottare och har ett väl sammansatt näringsintag. Genom att köpa en box åt gången istället för enskilda proteinbars kan du säkerställa att du alltid har energi nära till hands, om energin skulle tryta eller du känner av sockersuget.

Barebells Proteinbar

På andra platsen på vår topplista hittar du Barebells proteinbar. De passar såväl till de som behöver återhämtning i form av protein efter ett hårt träningspass som för de som vill unna sig ett gott mellanmål. Barebells proteinbar kan du stoppa i dig utan dåligt samvete.

Barebells är ett relativt ungt företag som startade så sent som år 2016 och deras produkter har gjort succé och fortsätter att växa i utbud och popularitet. För dig som är medveten om miljöpåverkan i val av inköp är Barbells ett hett alternativ då det är ett 100% svenskt företag.

Barebells erbjuder mer än bara proteinbars, de säljer också proteinpudding, milkshakes, snacks, hasselnötskräm och glass om du en dag skulle vilja variera din proteinkälla lite grann. Proteinbarerna är relativt billiga och du kan köpa dem separat eller i 12-pack.

Barebells är alltså en av de barer som faktiskt får klassas som en ”riktig” proteinbar med hela 21 gram protein och du kan välja och vraka mellan riktigt goda smaker som cookies & cream, caramel-cashew, coconut-choco.

De fortsätter dessutom att komma ut med nya smaker och idag finns utöver de tidigare nämnda alternativen även salty-peanut, white chocolate almond, och strawberry white chocolate. Definitivt bland de godaste proteinbaren ute på marknaden!

Barebells Barabells Vegan Bar

Barabells nyutvecklade veganska proteinkakor har ett uttänkt innehåll som passar dig som letar efter ett proteinrikt mellanmål, men med en plantbaserad proteinkälla. Dessa veganska protein bars har protein taget från ris, soja och ärtor. Varje bar innehåller 15 gram protein och är perfekt att ta med i gymväskan, för energi under eller efter träningen.

Vegan Bar från Barabells går att köpa enskilt eller i pack om 12. Du kan även välja mellan tre olika smaker. Chocolate dough, salty peanut eller hazelnut & nougat. Detta gör att du kan variera smak efter dag och vad du är sugen på.

Baren har en mjuk konsistens med en väldigt låg sockerhalt. Inget socker har tillsatts för att göra baren så nätt som möjlig.

Proteinbaren är även designade med ett innehåll som är mättande och uppiggande när energin börjar ta slut. Har du länge letat efter en vegansk protein bar som har en spännande smak och en len textur, rekommenderar vi dessa uppskattade bars från Barabells.

Njie Proteinbars Propud

Vem behöver en proteinbar?

Proteinbarer är till stor hjälp då du kanske inte alltid har tid att fixa ett ordentligt mellanmål innan träning eller direkt efter träning då kroppen mår bra av ett extra tillskott för att direkt kunna påbörja återuppbyggnadsprocessen.

Det finns egentligen inga regler för när, var, hur och varför du ska inta en proteinbar då alla har olika behov och personliga mål. Det finns heller inget tillfälle då det är bättre eller sämre att äta en proteinbar. Hursomhelst, efter avslutat träningspass behöver kroppen återhämtning och rätt näringsämnen för att kunna bygga upp muskler som brutits ned.

Genom en varierad och näringsrik kost får du i dig tillräckligt men med hjälp av en proteinbar kan du få i dig extra protein i direkt anslutning till träningspasset.

Med ett högt proteininnehåll är proteinbarer ett smart val för de som behöver få i sig lite extra. Kanske sysslar du med högintensiv träning eller försöker gå ned i vikt och därför äter kalorisnålt. Protein brukar kallas kroppens ”byggstenar” och det är livaktigt att få i sig rätt mängd.

Normalt sett så får du i dig tillräckligt med protein från en varierad och näringsrik kost men det kan av flera anledningar vara viktigt att få i sig lite extra. Kroppen behöver främst proteinet för att bygga upp och underhålla muskelmassa och får du i dig tillräckligt med protein känner du dig dessutom mätt under en längre tid jämfört med om du får i dig för lite.

Protein spelar följande roll i din kropp

  • Står för 15% av din totala dagliga energi
  • Kan hjälpa till vid viktminskning då det stärker musklerna
  • Bidrar till produktionen av röda blodceller och enzymer
  • Bidrar till att underhålla muskler, hår, naglar och hud
  • Spelar en viktig roll i kroppens homeostas vilket påverkar vattennivån i kroppen

Vad är protein bra för?

Proteinbars innehåller ett högt värde av just näringsämnet protein. Protein är livsviktigt för människor och det behövs för att bygga upp celler och bilda enzymer och hormoner. Protein finns i de flesta delar av kosten men beroende på aktivitetsnivå och kön så kan kroppen behöva olika mycket.

Protein är uppbyggt av långa kedjor av aminosyror som är hopbundna av peptidbindningar och 20 av dessa utgör det vi kallar ”byggstenar” till de proteiner som finns i levande celler. Protein är väldigt viktigt att få i sig i synnerhet för de som sysslar med högintensiv träning och styrketräning men det är också viktigt att hålla koll på att man får i sig tillräckligt med protein som vegetarian eller vegan.

Vad innehåller en proteinbar?

Proteinbarer innehåller protein och en del annat därtill. De innehåller också både socker och fett i olika form och mängd. Det gäller att noggrant läsa innehållsförteckningen och därefter välja utifrån dina förutsättningar och önskemål.

Alla människor behöver protein för att orka med vardagen men beroende på aktivitetsnivå behöver vi olika mycket. Det är inte helt dumt att ha en proteinbar i väskan för kunna stoppa i sig innan eller efter löprundan, gymmet eller varför inte under kajakturen på sjön.

För de som ägnar sig åt den lite mer avancerade träningsupplägget så krävs mer protein för att bygga eller behålla muskelmassa.

Olika typer av protein

Det finns två olika typer av protein – vegetabiliska och animaliska. De flesta animaliska proteinkällor innehåller alla nödvändiga aminosyror och kallas därför ”högvärdigt” protein. Det skulle till exempel kunna vara kött, fisk, fågel, ost eller mjölk.

De vegetabiliska proteinkällorna innehåller olika aminosyror men inget vegetabiliskt livsmedel innehåller alla och det är väldigt viktigt att se till att få i sig all olika aminosyror. Idag är det många som väljer både vegetariskt- och vegansk kost och det gäller då att vara noga med att få i sig tillräckligt med protein.

Proteinbarer har olika höga proteinnivåer och du bör ha det i åtanke under valet av inköp. Vill du har mer information om vad just din kropp behöver och hur du ska lägga upp din kost rekommenderar vi att besöka dietist eller doktor. Skulle du må dåligt eller har orsak att tro att du på något sätt missbrukat din konsumtion av proteinbars bör du rådfråga läkare.

Skillnaden mellan proteinbar, energibar, dietbar och gainer

Det är viktigt att tänka på att det finns olika syften och användningsområden för proteinbarer och det finns därav massvis av varianter. Proteinbarer, energibarer, dietbarer och gainer är fyra olika benämningar på barer med olika syften.

En proteinbar innehåller ofta 5 gram protein eller mer och det är inte många som vet om att det egentligen inte får klassas som en proteinbar om innehållet understiger 18 gram.

En energibar har inte samma krav på innehåll av protein och är till för att ge en extra energikick före eller efter ett långt och högintensivt träningsbar.

En dietbar klassificeras som en bar med lägre kaloriinnehåll och en gainer innehåller ett högt värde av både protein och kalorier med syfte att hjälpa till med muskeltillväxt. Det är viktigt att tänka på kaloriinnehåll, sockerhalt, kvalitén på proteinet, fiberinnehåll och såklart, smaken.

Det finns flera myter om att alla proteinbarer är nyttiga och det gäller att ha i åtanke att det är halva sanningen och du bör välja en typ av proteinbar som passar just ditt ändamål allra bäst. För visst är proteinbarer nyttiga och det finns ett hav av olika varianter och smaker att välja mellan men det finns god anledning att akta sig för extra tillsatt socker och fett.

Det finns många olika proteinbarer och med tanke på allas olika förutsättningar så ska vi kanske vara ganska glada för det även om valet kan kännas tuffare.

Hur vi valde topplistan

Oavsett årstid, väder och sysselsättning så är det inte helt fel att ha med sig en proteinbar i bagaget. I den här artikeln har vi lyft fram olika proteinbarer med syfte att passa olika typer av ändamål. Det finns alltså inget fel tillfälle att knapra i sig en proteinbar oavsett om det är för att tillfredsställa hungern, njuta av gott mellanmål, ladda upp inför Stockholm maraton eller om du ska ut och vandra i sommarhettan. Det finns gott om alternativ som passar just ditt behov och din smak.

Vi har framförallt tittat på egenskaper som kvalité, proteininnehåll och produkter anpassade efter intolerans och storlek på plånboken. Kanske är du glutenintolerant, behöver få i dig extra mycket protein med syftet att bygga muskler eller önskar köpa en eco-friendly proteinbar med noga utvalda ingredienser.

De ovannämnda faktorerna har varit avgörande i vår betygsättning och vårt omdöme gällande samtliga produkt på topplistan. Allt ifrån artiklar av Göteborgs-Posten och hemsidor som Mitt Val, Steg för Hälsa och Valio har varit till stor hjälp i betygsättning av alla proteinbarer på topplistan samt i sökandet av fakta.

Smak och preferens när det kommer till valet av proteinbar skiljer sig vilt mellan olika individer och därför använder vi också andras omdömen och kommentarer av våra utvalda produkter.

Sammanfattning

Valet proteinbar kan tyckas simpelt men för de som läser på lite om de olika innehåll och funktioner är det inte lika enkelt. Om du tränar mycket, vill göra medvetna val som konsument eller är känslig för laktos kan det vara värt att lägga ner lite tid och omsorg i sökandet efter vilken proteinbar som passar dig bäst.

I vissa fall stämmer det att smaken kan bli lidande ju högre proteininnehåll du går efter. MyProtein Bar Elite smakar nog bäst på marknaden trots ett högt proteininnehåll.