Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa pull-up riggen 2024

Uppdaterad:

En man som gör en pull-up

Det är många som uppskattar att gå till gymmet för köra lite chins eller pull-ups. Men den stora fördelen med en pull-up rigg är att du kan utföra övningarna på hemmaplan. Då sparar du tid, pengar och kan vara mer flexibel med träningstiderna.FitNord Multi Function Warrior Chin-Up Bar är en riktigt stadig favorit som vi är säkra på kommer fylla alla behov som du har. Fler modeller hittar du i artikeln!

FitNord Multi Function Warrior

Med denna pull-up stång från FitNord kan du utföra pull-ups och chins på ett mer praktiskt sätt. Stången är utformad med en mer stilren design och med grövre greppytor för att du ska få ett bättre grepp. Stångens konstruktion är även designad för att klara av en högre vikt. Vid rätt montering kan den bära upp en totalvikt på 300 kilo, vilket gör den extremt anpassningsbar.

Multi Function Warrior har en bredd på 1.1 meter, där stödstängerna har en längd på 57 centimeter. Detta gör denna pull-up rigg stabil, men ändå kompakt så att den inte är i vägen när den inte används.

Vid montering, säkerställ att den monteras på en bärande yta som tål en högre belastning. Detta för att stången ska sitta säkert på plats under dina pull-ups.

Allt som allt är Multi Function Warrior från FitNord en pull-up rigg i toppklass. Med dess stabila konstruktion kan du få en mer säker användning, där du verkligen kan ta i.

Master Fitness chin up bar pro

Varumärket Master Fitness är ett etablerat varumärke som utvecklar praktiska och tåliga träningsredskap som passar alla, oavsett träningsnivå eller tidigare erfarenhet. Deras mål är att motivera personer att träna mer och sedan varumärket grundades 1989 har de snabbt växt till att bli ett uppskattat varumärke när det gäller kvalitetsutrustning.

Denna pull-up rigg monteras enkelt upp på en trävägg eller betongvägg och håller för en vikt på upp till 150 kg. Chin Up Bar Pro är ett mycket effektivt redskap som kan användas för att göra olika varianter av pull-ups eller chins och har olika greppmöjligheter för att vara mer anpassad för alla.

Dessutom rekommenderas det att du använder denna i kombination med till exempel powerband eller TRX. Att träna kroppen med hjälp av chins stärker inte bara dina biceps utan tränar också de större ryggmusklerna då du spänner hela kroppen under övningen stärker du dessutom resten av kroppen.

Stången väger 23 kg så var noga med hur den monteras och att den sitter fast på rätt sätt för att inte lossna under träningspasset. Men om montaget blir bra så kommer det inte finnas något som stoppar dig från att få din dos av chins varje dag.

Vem borde köpa en pull-up rigg?

Om man uppskattar att kunna träna så mycket som möjligt på hemmaplan är en pull-up rigg ett bra träningsredskap att investera i. Den tillåter dig att träna styrka och kan med fördel användas vart du än bor.

Pull-ups eller chins är en mycket effektiv träningsform. Du tränar din framförallt armstyrka och stärker även dina ryggmuskler samtidigt som du jobbar med hela kroppen. Enligt statistik kan enbart en av hundra utföra en helt hängande pull-up. Men övning ger färdighet och ju mer du övar desto lättare blir det.

Att träna hemma ger dig en mängd fördelar. Framförallt sparar det dig tid och pengar då du inte behöver åka till ett gym för att träna. Inget mera köande till maskiner som alltid är upptagna. Du behöver inte heller investera i ett gymkort eller parkering, vilket i det långa loppet sparar dig en hel del pengar som du kan lägga på till exempel andra träningsverktyg för hemmet.

Lyssna på din favoritmusik eller kolla på ett program som du tycker om. Att träna på hemmaplan ger dig fler valmöjligheter och är väldigt anpassningsbart.

Köpguide för pull-up riggar

Fundera framförallt på vart du vill träna och vart du kan montera upp din rigg. På marknaden idag kan man välja på antingen stationära eller monterbara alternativ som fästs på väggen eller i dörrkarmen.

Anpassa även valet beroende på din vikt. De flesta riggarna som man monterar upp på väggen har en maxkapacitet på mellan 100-150 kilo. Väger du mer eller helt enkelt letar efter ett mer stabilt alternativ rekommenderar vi en stationär pull-up rigg. Detta gör att den verkligen sitter fast och man behöver inte oroa sig för att stången inte ska hålla.

Materialet som stången är tillverkad av ska vara kraftigt och hållbart, gärna tillverkat i kraftigt stål för att kunna tåla stötar och ryck. Pull-ups är en tung träningsform och om man inte är så van vid övningen kan man rycka och slita lite mer än man bör vilket kan belasta stången på fel sätt. Men ett kraftigare material ska kunna stå emot detta också.

Stången ska vara enkel och smidig att montera upp. Följ anvisningarna och sedan är det bara att köra. Övning ger färdighet så även om det är lite svårt i början blir det lättare och lättare. Med rätt teknik och tålamod ser du snabbt en förbättring.

Stationär eller vägg- / dörrmonterad?

Det finns en mängd olika varianter av pull-up riggar. Men det är framförallt två olika alternativ som man kan välja på vid köp. Antingen en mer praktisk stationär pull-up rigg med ben som man placerar ut och använder vid behov. Det andra alternativet är en pull-up rigg som ser ut som en stång och som man monterar upp i till exempel en dörrpost.

Båda har såklart en del för- och nackdelar så anpassa köpet efter din nivå, längd och boende situation. En stationär pull-up rigg monteras fast golvet ofta med hjälp av bultar och är då väldigt stabil och tålig. De kan också ställas in efter din längd och gör det till ett praktiskt och anpassningsbart träningsredskap om du är lite längre eller vill ha lite mera plats när du tränar. Det passar också bra för dig som väger lite mer.

Nackdelen är dock att eftersom ett stationärt alternativ ofta måste monteras fast på golvet så byter det att du måste ha en större och mer dedikerad träningsyta som t.ex ett hemmagym.

Den andra varianten av pull-up rigg är det stångliknande alternativet som monteras upp i en dörrpost eller på en vägg. Fördelen är att man kan ha denna modell är att den passar bättre för många människor som inte har så mycket plats. Kolla dock ändå noga på vart du kan montera riggen innan du köper.

Nackdelen med detta alternativ är att du får begränsat med utrymme när du ska göra dina pull-ups eller chins och det kan vara ett problem om du är väldigt lång. Utöver detta är det dock ett stabilt och tåligt alternativ tillverkat i ett kraftigt material.

Tips för nybörjare

Om du är nybörjare när det kommer till pull-ups eller chins inser du ganska snabbt att det kan vara lite knepigt och är väldigt tungt att genomföra. Men det finns några saker som man ska ha i åtanke och som underlättar din träning. Det är framförallt teknik, det är A och O när det gäller pull-ups.

Tänk framförallt på positionen av armarna när du utför övningen. Håll armarna under stången under hela lyftet och var noga med att inte flytta armbågarna bakåt. Se dessutom till att dra axlarna bakåt ordentligt.

Spänn hela kroppen och dra dig sedan sakta uppåt och upprepa så många gånger du kan. Om du utför detta regelbundet märker du snabbt att din styrka ökar och även din uthållighet.

Om du har svårt att genomföra en hel pull-up, börja med att starta i det övre läget och sänk dig sedan sakta neråt så långsamt som du kan. När du är stark nog att göra detta kan du börja med att dra dig uppåt. Om du genomför övningen på rätt sätt och med den rätta tekniken tränar du effektivt dina armar, framförallt biceps och även de lite bredare ryggmusklerna.

Hur vi valde vår topplista

Vi har framförallt anpassat topplistan till hemmaträningen. Några av modellerna på listan kräver lite yta eller en stark vägg där riggen kan monteras upp. Men många kan också monteras upp i dörrpost vilket är perfekt om du bor i en lägenhet. Bor du i hyresrätt kontakta ägaren innan monteringen för att få det godkänt då det sliter på väggen och lämnar märken.

Förutom detta har vi också inriktat oss på att inkludera stadiga exemplar som är tillverkade i ett kraftigt material som tål stötar och ryck. Vi har också tittat på maxvikten som de olika pull-up riggen klarar och vad som passar bäst för dig beroende på din längd, vikt och boendesituation.

För att jämföra de olika produkternas funktion och hållbarhet har vi framförallt tagit hjälp av en del internationella hemsidor som Gym Ventures samt Sport Life Advisor.

Vi har även gjort en del research om träningsformen hos exempelvis Crossfit Holistic och Styrkelabbet.

Sammanfattning

Ibland kan det vara svårt att kombinera ett lite hektiskt vardagsliv med effektiv träning. Det är en av anledningarna till att hemmaträning blir allt mer vanligt. Det är framförallt en väldigt praktisk variant och kan utföras och kombineras på en mängd olika sätt.

Det som också är så bra med just en pull-up rigg är att den inte behöver ta speciellt mycket plats. Kanon för den som inte har ett stort garage att fylla med gymprylar!

Vi hoppas att du hittat en rigg som kommer fungera hemma hos dig så du kan få din dagliga dos av pull-ups!