Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa selentillskottet 2024

Uppdaterad:

Olika livsmedel som har mycket selen i sig, en svart skylt där det står selenium på framför.

Selentillskott är ett bra sätt att stärka kroppens immunförsvar, för att få en normal körtelbalans samt för att ge dig starkare naglar och hår. Det är extra viktigt under vintern och förkylningstider.

Att äta en bra och balanserad kost är nödvändigt för att få i sig alla mineraler, vitaminer och aminosyror som kroppen behöver för att orka fungera normalt. Ibland hjälper det dock inte med en bra kost för att få i sig det man behöver och det kan därför vara bra att komplettera med ett kosttillskott för att hålla en bra balans. Vi vill tipsa lite extra om våran favorit Helhetshälsa Selen Optimal som kan användas av alla.

Vilket är det bästa selentillskottet?

Helhetshälsa Selen Optimal

Helhetshälsa är ett varumärke som är experter när det gäller kosttillskott och naturliga mediciner. De är ett av få företag som är certifierade av LRQA och samtliga av deras produkter följer EUs regler och lagar vad gäller kosttillskott. Förutom detta är varumärket Helhetshälsa strikta med att bara använda rena ingredienser och inga tillsatser, färgämnen, sötningsmedel eller konserveringsmedel. Samtliga av deras produkter håller därför en mycket hög kvalitet och är skonsamma att använda.

Deras kosttillskott Selen Optimal är en form av mineraltillskott som innehåller 100 mikrogram selen som dessutom har ett ekologisk innehåll. Det form av selen som kapslarna innehåller tas lätt upp av kroppen och ger den ett bättre immunförsvar då mineralen ger sköldkörteln en normal funktion.

Tillskottet Selen Optimal från Helhetshälsa kan ätas av alla. Även om du är vegan, då kapslarna omsluter de naturliga ingredienserna med en vegetabilisk massa som kallas cellulosa.

Kosttillskottet äts med fördel i kombination med din måltid en gång om dagen och denna dos bör inte överskridas. Rådfråga alltid en läkare innan användning och var noga med att kombinera ditt kosttillskott med en välbalanserad kost samt motion för att det ska vara mer effektivt och för att du ska få en bättre hälsa överlag.

Lamberts Selen 200mcg

Lamberts är ett varumärke som inriktar sig på att ta fram unika och utvecklade kosttillskott. Idag har de runt 200 olika former av unika kosttillskott som samtliga är framtagna för att ge dig en bättre hälsa och välmående.

Lamberts Selen stärker kroppens immunförsvar och ger ett ökat skydd mot infektioner. Utöver detta så hjälper mineralen och anti-oxidanten selen att göra det lättare för kroppen att utsöndra tungmetaller som till exempel kvicksilver. Detta kosttillskott består av selenformen L-Metionin och är bevisad att vara den form av selen som kroppen kan ta upp bäst.

Varje burk innehåller 60 tabletter och den rekommenderade dosen är en tablett i samband med måltid. Var noga med att inte överdosera och rådfråga alltid en läkare innan framförallt om du äter läkemedel, är gravid eller ammar. Förutom detta så rekommenderas det också att du i kombination med ditt kosttillskott äter en bra kost och rör på dig ofta då kosttillskott kan förlora delar av sin effektivitet om det inte kombineras med en bra balans av vitaminer och mineraler. Tabletterna omsluts av ett lager av cellulosa vilket gör att tabletterna är lämpliga för vegetarianer och veganer.

Thorne Research Inc. Selenium 60 Kapslar

Företaget Thorne Research Inc. är ett världsledande företag som grundades redan år 1984. Med sin långa erfarenhet inom området kosttillskott och naturliga läkemedel är det kanske inte så konstigt att de är ett varumärke med några av branschens bästa produkter.

Deras produkter innehåller inga onödiga tillsatser och de är dessutom certifierade av TGA (Australia’s Therapeutic Goods Administration) som är en av världens mest omfattande certifieringar för just renhet och kvalitet. Allt detta gör detta varumärke till något som man verkligen kan lita på.

Kosttillskottet Selenomathionine är tillverkat av rena ingredienser och är i grund och botten en mineral som har bundits till metionin som är en aminosyra. Denna kombination är utvecklad för att kroppen ska kunna ta upp ämnet fortare och lättare.

Selen är nödvändigt för att kroppen ska kunna vidhålla ett bra immunförsvar, för en normal och fungerande sköldkörtelfunktion samt att selen även stärker håret och naglarna och håller dem starka och mer tåliga. Utöver detta hjälper selen att skydda kroppens celler från oxidativ stress, som är den stress som uppkommer när celler och organ tar skada från biokemiska processer.

Varje burk innehåller 60 kapslar och det rekommenderas att du tar en kapsel dagligen i kombination med en balanserad kost. Det är viktigt att aldrig överdosera då det kan orsaka biverkningar hos vissa människor.

Vad är selentillskott i naturlig form?

Selen är en antioxidant-enzym som även kallas glutationperoxidas. Detta är en enzym som skyddar kroppens celler från oxidativ stress, stärker kroppens immunförsvar samt vidhåller en väl fungerande sköldkörtel.

Ämnet selen förekommer naturligt i en mängd olika livsmedel som till exempel smör, fisk, ägg, råris, mjölk, paranötter, fullkornvetebröd samt lever och njure. Tyvärr så är det mycket spannmål och grödor som förlorar sitt seleninnehåll på grund av en lägre selenhalt i marken samt att de raffineras och tillagas. Råkost ger dig därför den största halten selen.

Men om man har en särskild diet och man till exempel är vegan eller vegetarian kan det vara svårare att få i sig en bra nivå av selen för att immunförsvaret ska vara på topp. I det fallet kan det vara värt att komplettera med ett kosttillskott av selen för att du inte ska få en brist. Kontakta din läkare innan användning för att säkerställa att du har en lägre nivå av selen innan användning då man inte bör äta kosttillskott i förebyggande syfte.

Vad är selentillskott bra för och varför behöver man det?

Selen är nödvändigt för framförallt kroppens immunförsvar och sköldkörtel. Ämnet ökar produktionen av antikroppar och stärker även cellerna i kroppen. Utöver detta är också selen bevisad att skydda mot till exempel kvicksilverförgiftning och är då mycket effektiv. Dessutom hjälper selen att producera ett hormon i kroppen som kallas prostaglandiner och det är även blodtrycksreglerande.

Alla dessa fördelar från selen kan man vanligtvis få så länge som man äter en balanserad kost. Om man ändå har en lägre nivå av selen i kroppen än rekommenderat kan man komplettera med ett kosttillskott för att ge en bättre balans i kroppen.

Idag används selentillskott effektivt för att behandla olika former av depression och trötthetssymptom då det lindrar och stärker kroppens immunförsvar, sköldkörtel samt hjälper cellerna och kroppen att producera antikroppar.

Om du upplever något symptom av selenunderskott bör du framförallt se över din kost för att se om du äter en tillräckligt balanserad sådan och om du vill ha hjälp eller råd angående ämnet kan du alltid kontakta en läkare eller kostrådgivare. De kan se över vad du äter och se om du bör komplettera med ett tillskott för att öka din nödvändiga nivå av selen i kroppen.

Vem behöver selentillskott?

Om man lider av ett underskott av selen kan det bidra till ett försämrat immunförsvar och sköldkörtel vilket i sin tur kan leda till att du blir sjuk lättare och inte känner dig lika pigg då kroppen inte kan skydda mot infektioner eller bakterier på samma sätt.

Brist av selen förekommer framförallt i Norden då jorden har en lägre nivå av selen och då inte ger grödorna tillräckliga naturliga halter. När man tillagar grödorna försvinner även en hel del av detta viktiga innehåll och gör att kroppen har svårare att ta upp ämnet och distribuera ut det till kroppens olika celler och vävnader.

Selen är också en bidragande faktor till kroppens syreförsörjning och ämnesomsättning. Vissa hormoner stimuleras även av grundämnet selen. Enligt statistik är det framförallt rökare, alkoholister, äldre människor, ungdomar, gravida och vegetarianer som har lättare att utveckla någon form av underskott av selen.

Om du har brist på selen kännetecknas det bland annat genom huvudvärk, kwashiorkor, muskelförsämring, infertilitet samt att du åldras i förtid. Ett förtidigt åldrande beror främst på att kroppens produktion av antikroppar försämras. Det är ett viktigt ämne för att kroppen inte ska åldras för tidigt. Om man har selenbrist under en längre tid är det bevisat att du kan ha en större risk för att få hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer. Dessutom är det mer vanligt att man får tungmetallförgiftning.

Framförallt i Norden är den genomsnittliga nivån av selen hälften så stor i jämförelse med till exempel USA då jorden som man odlar i blir allt mindre innehållsrikt på just ämnet selen. Detta beror lite på vart du bor i Norden och vart grödorna du äter produceras.

Var noga med att äta selenrik kost så rå som möjlig utan att koka eller tillaga det för länge då de förlorare mycket av sitt innehåll på detta sätt. Det är därför nödvändigt att du håller en bra och balanserad nivå av selen antingen via en bra kost eller kosttillskott om det behövs.

Kan man överdosera på selen genom tillskott?

Selen i för stor mängd kan ge en del biverkningar och därför ska man inte äta selentillskott i förebyggande syfte. Höga terapeutiska doser av selen ska enbart ges under en kontroll av läkare.

Anledningen till detta är att selen är ett toxiskt ämne som i för stor omsättning kan påverka flera av kroppens enzymer negativt och stör dess produktion av svavel eller andra ämnen. Detta är dock om man under en längre tid överskrider dosen och ligger på en nivå av 500–2 000 µg. De flesta kosttillskott med selen ligger runt 200 eller lägre så det krävs ganska mycket för att man ska kunna överdosera.

Studier visar även att i många fall kan man överskrida dosen utan några symtom alls så biverkningarna är väldigt individuella och behöver inte förekomma för alla. Men läkare rekommenderar ändå att man håller sig till den rekommenderade dosen på förpackningen i kombination med en bra kost och motion för att vara effektiv utan några biverkningar.