Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa skivstången 2024

Uppdaterad:

En närbild på skivstångar som hänger på väggen.

Vill du ta din träning till helt nya nivåer? Kanske vill du dessutom hitta ett enklare och mer tillgängligt alternativ till tyngdlyftning på gymmet. Att investera i en skivstång är lösningen för att kunna träna hemma när du önskar. Du får också möjligheten till en kompromisslös träning där du kan stärka musklerna när du vill.

Att kombinera din styrketräning med en skivstång för att utföra övningar som knäböj eller bänkpress är ett effektivt alternativt för att kunna stärka kroppens muskelgrupper.

Om du letar efter en praktisk skivstång, kika då på vår topplista och då framförallt vår vinnare Pro 50 mm från Gorilla Sports.

Vilken är den bästa skivstången?

Gorilla Sports pro 220 cm 50 mm

50 millimeter skivstången från varumärket Pro har tillverkats enligt Internationell standard och är ämnad för tyngdlyftning, crossfit och styrkelyft. Designen på stången och dess robusta material gör att den tål högre belastning på upp till 500 kilo.

Skivstången är anpassad för att vara kompatibel med viktskivor som har en håldiameter på 51 millimeter. Stångens kullager gör den mycket funktionell, även för professionell användning.

Gorilla Sports Pro 50 mm har en enskild vikt på 20 kilo, vilket gör att den för mindre erfarna användare även kan användas för sig själv. Viktskivor kan sedan anpassas efter din styrka, där du kan bygga på vikter allt eftersom du utvecklas och blir starkare.

Letar du efter en tålig och stabil skivstång som klarar av en högre belastning, kommer denna 50 millimeter skivstång från Pro vara ett utmärkt val.

Eleiko IWF Weightlifting Competition Bar

IWF är en tävlingsstång från varumärket Eleiko. Den är certifierad av IWF och lämpar sig för professionella tävlingar. Stången har en utvecklad räffling, som ger dig ett förbättrat grepp oavsett hur tungt du lyfter. Den har även försetts med markeringar för tyngdlyftning.

IWF Wightlifting Competition Bar är tillverkad av krom, vilket är en bidragande faktor till skivstångens tålighet. Den tål en maximal belastning på hela 1500 kilo. Detta överstiger de flesta modeller på marknaden. Den är helt enkelt inte utvecklad för amatörer, utan är istället ett bra val för dig som har tyngdlyftning som yrke.

Skivstången har en längd på 2200 millimeter och väger enskilt 20 kilo. Den kan såklart även användas utan vikter, men är dock designad för att kunna klara av tunga lyft. Stången är anpassad för viktskivor med en håldiameter på 50 millimeter.

Denna skivstång för Eleiko är inte ett bra val för dig med klent hjärta. Om du däremot lyfter riktigt tungt och vill ha ett optimalt grepp för en säker hantering, kommer du att uppskatta certifierade IWF Weightlifting Competition Bar.

JTC POWER Skivstång 150 cm

JTC Power tillhör Sportgymbutiken och deras eget varumärke som framförallt innefattar träningsredskap som används vid styrketräning. Sportgymbutiken grundades år 2000 i den svenska orten Tidaholm av Cai Magnusson, Jerry Johansson och Thomas Andersson. Det är en helt renodlad webbutik som säljer träningsredskap, utrustning och träningskläder för att motivera till ett hälsosammare liv.

Denna 150 cm långa skivstång från JTC Power är tillverkad i slitstarkt stål med ett ytskikt i krom. För att du ska få ett bättre grepp vid användningen är den beklädd med en lättring. Detta innebär att man bearbetat stålet för att skapa en räfflad struktur som gör stången mer greppvänlig.

Skivstången är framtagen för att kunna användas även av professionella utövare som letar efter en stång som klarar av medeltunga vikter. Den maximala belastningen är 100 kg utöver stångens enskilda vikt på 5.6 kg. Skivstången har också en diameter på 25 mm vilket är värt att ha i åtanke om du vill kombinera den med vikter.

Precis som JTC Powers övriga utrustning har den en hög kvalitet som man förvånas över när man ser den låga prislappen. Letar du efter en kraftfull skivstång som är prisvänlig men innehar samtliga egenskaper som en bra skivstång behöver så rekommenderar vi att du kikar på denna.

Vem behöver en skivstång?

Du behöver inte vara en expert på styrketräning för att börja använda en skivstång i din träningsrutin.

Att kombinera benböj eller andra övningar med en skivstång i din viktklass ger dig mer motstånd. Detta bidrar inte bara till starkare muskler utan är även bevisat att ge en snabbare utvecklingskurva. Beroende på vilken träning du utövar och vad du har för träningsmål så kan vi garantera att du hittar bra och anpassningsbara råd i denna artikel för hur du ska kunna komplettera din träning med en skivstång som passar dig.

Köpguide för Skivstänger

Många människor är inte medvetna om är att du får de bästa träningsresultaten om du kombinerar styrketräning med kondition. Detta gör att du bygger upp dina muskler samtidigt som du får en bättre kondition och uthållighet. Träningsmaskiner i all ära men att utföra dina vanliga övningar i kombination med en skivstång gör att du kan träna samtliga muskelgrupper utan att behöva investera i dyra maskiner.

Den mest avgörande faktorn för att välja rätt skivstång är att basera valet på din tidigare erfarenhet och framförallt styrka. Om du till exempel är en van styrketränare och kräver en skivstång som klarar av tyngre vikter är det viktigt att skivstången som du väljer klarar av en högre belastning.

Detta för att säkerställa att den är säker att använda och klarar av stötar. För bästa resultat kombineras en högbelastad skivstång tillsammans med en tjockare gummimatta. Detta för att du har en tendens att släppa vikten från en högre höjd. Det kan förstöra golvet om du inte släpper den på ett tåligt underlag.

Oavsett vilken skivstång du väljer ger en lättrad yta dig ett bättre grepp och då även en säkrare skivstång. Den lättrade ytan är räfflad och minimerar risken för att du slinter under användning.

På marknaden idag finns det fyra olika varianter av skivstänger att köpa för att ha någonting att erbjuda alla användare. Välj mellan en internationell skivstång, curlstång, tricepsstång eller skolstång beroende på vad du ska använda stången för. Mer detaljerad information om de olika stångar som finns tillgängliga kan du läsa om längre ner i artikeln.

Sedan är det såklart också viktigt att du kikar på materialet som skivstången är tillverkad av. Ett mer hållbart material som stål eller en blandning av stål och krom ger en hållbar stång som klarar av en högre belastning. För att ge stången en ännu längre livslängd är det viktigt att du torkar av stången ofta för att det inte ska skapas ytbeläggningar på den.

Slutligen så är priset också avgörande för att du ska kunna göra ett bra köp som går hand i hand med din budget. Du behöver inte investera flera tusentals kronor för att göra ett bra köp. Det finns budgetval som trots en lite mindre prislapp ändå uppfyller samtliga krav för en effektiv skivstång som klarar av högre vikter.

Det som du kan få kompromissa med i detta fallet är skivstångens hållbarhet, som kan vara något lägre på en skivstång i budgetklass. Självklart faller andra faktor in för att avgöra stångens livslängd som till exempel vilka vikter som den används med och hur den hanteras. Dock har priset och materialet den största betydelsen för hållbarheten.

För att säkerställa en längre livslängd är det viktigt att du tar hand om skivstången. Rengör den ofta för att förhindra ytbeläggningar och förvara den aldrig liggandes med vikter på då detta sliter på materialet snabbare.

Fyra olika typer av skivstänger

När du ska köpa en skivstång så finns det fyra olika varianter av skivstänger att välja mellan. Den vanligaste varianten är den så kallade internationella skivstången som vanligtvis går att finna på de flesta gym i världen.

Internationella skivstänger har dessutom ett annat namn som du kan se i vissa sammanhang, nämligen olympisk skivstång. Om du letar efter en skivstång att använda för varierade övningar som knäböj, bänkpress eller styrketräning så är denna variant ett mycket bra val.

Vid köp kan du vanligtvis välja mellan en längd på 150 eller 220 cm. Vissa varumärken erbjuder även kortare varianter även om det är mycket ovanligt.

En annan vanlig skivstång är den som kallas för curlstång. Denna skivstång har flera böjda partier för att du ska få ett bättre grepp och stången används vanligtvis till bicep curls. Andra vanliga namn för denna variant av skivstång är EZ-stång eller Z-stång.

Den tredje skivstången som går att finna på marknaden är den så kallade tricepsstången som precis som namnet antyder används framförallt för övningar som stärker triceps. Denna skivstång är något mindre och har två helt lodräta grepp.

Sist men inte minst har vi skivstången som kallas för skolstång. Detta är egentligen ett samlingsnamn för samtliga skivstänger som är smalare med en ytterdiameter på runt 25 mm.

Skolstänger är inte anpassade för att klara av tyngre belastning så letar du efter en kraftfull och effektiv stav ska du kika på en internationell skivstång som det finns gott om på marknaden.

Hur vi valde topplistan

Om du letar efter en praktisk skivstång är det flera saker som du ska ha i åtanke för att göra det bästa köpet. Att basera valet på vad du planerar att använda skivstången till är en nödvändighet. Vi har därför valt att inkludera skivstänger som har olika längder, vikt samt maximal belastningskapacitet för att alla ska kunna ta hjälp av denna topplista och artikel.

För att välja ut vilka produkter som skulle inkluderas hade vi några punkter som var viktiga när vi även betygsatte produkterna. Skivstängernas betyg baserades på funktionalitet, tillverkningsmaterial och hur enkla de är att använda. Vi jämförde också om de valda skivstängerna hade några extra funktioner som lättring för att de ska ge ett bättre grepp.

Funktioner som dessa gav produkterna ett högre betyg då de är säkrare att använda med en mindre risk för att man ska slinta med händerna under användning.

För att kunna inkludera information som är baserad på pålitliga källor valde vi att läsa och inkludera fakta från flera olika hemsidor. De mest inflytelserika var bland annat Skivstången och hemsidan Viktskivor. Här var det framförallt artiklar om vad man kan använda skivstänger till och vad du ska tänka på vid köptillfället som användes som en grundsten för uppbyggandet av denna artikel.

När vi valde vilka produkter vi skulle inkludera var det inte bara skivstängernas funktioner som hade avgörande betydelser utan även pålitliga recensioner från hemsidor och testpaneler. Produkter med ett större antal nöjda användare fick därför ett högre betyg på vår topplista. För att hitta dessa recensioner tog vi hjälp ifrån bland annat hemsidorna Gain Hacker samt Healthy Living.

Sammanfattning

Gillar du styrketräning eller letar efter ett sätt att få ut mer av dina övningar på gymmet? Varför inte testa fördelarna med en funktionell skivstång som ger mer belastning på musklerna och därför ger dig en snabbare träningskurva.

Att basera valet utefter dina tidigare erfarenheter och styrka är ett måste för att göra den bästa investeringen. Men för att underlätta ditt val har vi skapat en praktisk topplista som innehåller olika varianter av skivstänger. Kika framförallt på Pro 50 mm från Gorilla Sports om du letar efter en stång som klarar av höga belastningar.