Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa skivstångsställningen 2024

Uppdaterad:

Person man ser bakifrån som lyfter en skivstång.

En skivstångsställning är tillverkad för att du ska kunna använda din skivstång på bästa möjliga sätt samt kunna kombinera den med olika övningar. Ställningen hjälper dig att förvara skivstången mellan träningspassen men kan också användas till en mängd olika effektiva övningar hemma eller på gymmet.

En skivstångsställning ska med fördel vara anpassad efter din träning och ska tåla en högre vikt för att vara stabil och tålig. En skivstångsställning som är värd att kika lite närmre på är till exempel ställningen från Body-Solid. Deras skivstångsställning Insportline Squat Rack Body Craft F460 är enkel att anpassa efter dina önskemål och övningar.

Vilken är den bästa skivstångsställningen?

inSPORTline Squat Rack Body Craft F460

Varumärket Insportline har designat en mycket stabil skivstångställning, som passar flera olika typer av övningar. Bland annat bänkpress eller knäböj, men bara din fantasi och erfarenhet sätter egentligen gränser. Skivstångställningen Squat Rack Body Craft F460 har en mycket stabil konstruktion, tillverkad av stål för att ge ställningen en längre livslängd.

Denna skivstångställning är väldigt justerbar, med flera olika nivåer som du kan placera din skivstång på. Detta gör att ställningen kan anpassas efter den övning du planerar att utföra. En annan stor fördel med en justerbar skivstångsställning är att dess höjd kan justeras beroende på din längd, vilket ger dig en mer ergonomisk position när du bland annat gör dina squats.

Squat Rack Body Craft F460 har en konstruktion som tål en maxbelastning på hela 360 kilo. Din skivstång vilar stadigt på hållaren och mellan dina träningspass, kan du förvara skivstång och vikter på hållaren.

Letar du efter ett mycket anpassningsbart alternativ, rekommenderar vi denna från varumärket Insportline som har en stabilitet som aldrig sviker.

Masterfit Skivstångsställning TR059

Masterfits skivstångställning TR059 har en väldigt stabil konstruktion, som därmed gör att den tål en maxbelastning på hela 360 kilo. Addera skivstång och vikter som passar din erfarenhet och styrka. Du kan lita på att skivstången ligger stadigt på plats under hela träningspasset, samt att den enkelt kan förvaras på skivstångställningen mellan dina övningar.

Skivstångställningen TR059 har en total vikt på 30 kilo, vilket gör att den står stadigt på plats, samtidigt som den kan flyttas omkring i ditt hemmagym. Hållaren har en justerbar bredd på mellan 63-110 centimeter och ett fast djup på 75 centimeter. Detta ger dig många möjligheter och gör dessutom att du kan anpassa ställningen mer, beroende på vilka övningar du planerar att utföra.

Varumärket Masterfit har dessutom designat denna ställning i en mer iögonfallande nyans som gör den till en fin detalj i hemmet. Helt enkelt ett utmärkt val för olika användare och som säljs till ett mycket bra pris.

Body-Solid Multi-Press Rack

Body-Solid är ett uppskattat varumärke med flera äss i rockärmen. Varumärket grundades år 1989 och har sedan dess utvecklat ett brett sortiment av produkter som framförallt är anpassade för hemmaträning. Idag har Body-Solid kontor över hela världen och är ett globalt ledande varumärke med kvalitet i fokus när det gäller alla deras produkter.

Deras anpassningsbara Multi-Press Rack ger dig fler möjligheter tillsammans med din skivstång. Den stabila och robusta ställningen gör att du kan fokusera på din träning och ger dig mer motivation att utveckla din teknik och styrka.

Fördelen med denna skivstångsställning är att den är utrustad med ett spärrsystem som ger dig en säker träning även om du är själv. Spärren förhindrar nämligen att du fastnar under vikten. Detta gör att Multi-Press Rack är perfekt att använda som ett verktyg vid bänkpress. Med denna kan du på ett effektivt sätt träna dina armar, ben, axlar och rygg.

Den tåliga konstruktionen och valet av material gör att den klarar av en maxbelastning på hela 454 kg. Både höjd och bredd kan enkelt justeras. Ramen består av kraftfullt stål som är 5 x 7,5 cm tjockt.

Om du letar efter en skivstångsställning som kan kombineras med tunga vikter och som har en bra säkerhet är denna från varumärket Body-Solid perfekt. Ställningen kan med fördel köpas för både hemmaträning, kontoret eller gymmet.

Master Fitness Master Maxi Skivstångsställning

Varumärket Master påbörjade sin resa 1989 då de grundades. Deras mål var tydligt från början: de ville inspirera och motivera människor att kunna prestera sitt bästa. Deras utbud är fyllt med kvalitetsprodukter som är tillverkade med omsorg i hållbara material. Utöver detta vill de också erbjuda sina kunder produkter som passar alla plånböcker men där du inte behöver kompromissa med design eller funktion.

Master Maxi är en skivstångsställning som ger dig flera olika valmöjligheter. Du kan till exempel använda den för knäböj eller som bänkpress om du köper till en bänk.

Skivstångsställningen är utrustad med två olika krokar för att den även ska kunna användas som en dipställning. Då höjden kan justeras på ställningen får du ännu flera möjligheter under ditt träningspass. Den översta kroken kan justeras på en höjd mellan 95-150 cm och den nedersta kroken kan justeras till en höjd på 66-121 cm. Dessutom kan skivstångsställningen justeras i sidled för att den ska kunna användas till samtliga skivstänger.

Med Masters skivstångsställning Maxi får du en kraftfull ställning som klarar av en maxbelastning på 300 kg. I kombination med skivstång och annan eventuell utrustning passar den perfekt för hemmaträning och tar heller inte speciellt mycket

Abilica SquatRack

Abilica är kända och uppskattade för sitt nytänkande och sin praktikalitet i utvecklingen av sina produkter. Varumärket inriktar sig framförallt på att erbjuda produkter som ska underlätta träning på hemmaplan. I deras sortiment hittar du produkter som kan användas för konditionsträning, styrketräning och för olika former av rehabilitering. Samtliga produkter håller en mycket hög kvalitet och är anpassade för olika träningsnivåer så att du alltid ska hitta vad du letar efter.

Abilica SquatRack är särskilt framtagen för att användas vid knäböj i kombination med vikter. Dock ger den justerbara ställningen dig en hel del andra möjligheter och du kan med fördel även använda skivstångsställningen för kroppshävning och som en bänkpress om du köper till en separat bänk.

Ramen är stabilt tillverkad i kraftigt stål och kan justeras i både bredd och höjd. Bredden kan justeras till mellan 55-115 cm och höjden mellan 105-142 cm. Totalt väger ställningen 20 kg och kan enkelt flyttas omkring i hemmet och tar upp väldigt lite utrymme när den inte används.

Squatrack från Abilica har en maxbelastning på 150 kg och gör att du kan få ut det mesta av din träning men passar särskilt bra om du letar efter en skivstångsställning att använda vid knäböj då den ger dig bra support och stöd under övningarna. Det här är dock inte en produkt för dig som vill lyfta riktigt tungt, då passar en ställning som klarar tyngre vikter bättre.

Vem behöver en skivstångsställning?

Om du använder en skivstång till diverse övningar och styrketräning ger en ställning dig en ännu effektivare träning med betydligt fler möjligheter. Då de flesta skivstångsställningar går att justera både i höjd och bredd kan de anpassas efter en mängd övningar och användningsområden.

Du kan med en skivstångsställning enkelt genomföra knäböj och i kombination med en träningsbänk kan du genomföra bänkpress. Det innebär att du kan träna mage, rygg, axlar och armar på ett effektivare och bekvämare sätt.

Marknaden erbjuder idag en mängd olika varianter av skivstångsställningar för att du ska kunna basera köpet efter erfarenhet, funktion och användningsområde. De tre vanligaste alternativen är antingen specifika ställningar för bänkpress, half-rack eller power-rack.

Köpguide för skivstångsställningar

Det absolut viktigaste är att köpet anpassas efter hur mycket vikt du normalt använder vid dina övningar. Oavsett om du kikar på att investera i en bänkpresställning, half-rack eller power-rack är det viktigt att den har en maxkapacitet som klarar av din träningsform.

Ju högre maxbelastning desto tåligare och stabilare är ställningen. Detta minimerar också risker för att ställningen ska haverera under en övning.

Vad som avgör hur stor maxbelastningen är på en skivstångsställning är såklart hur stabil och tålig den är. Tillverkningsmaterialet och konstruktionen är därför två viktiga faktorer som du ska ha i åtanke vid köpet. Ställningen ska vara tillverkad i kraftigt stål som tål dels din vikt och skivstång men också stötar och ryck.

För att ge dig en så varierad träning som möjligt och för att du ska kunna utföra samtliga övningar är det viktigt att du kan justera ställningens bredd och höjdnivå. Om du normalt sett hanterar tyngre vikter är det också en stor fördel om ställningen är utrustad med säkerhetsspärr.

Detta förhindrar att skivstången hamnar på dig, eller att du hamnar under stången! En säkerhetsspärr gör också att det är säkert att utföra bänkpress på egen hand.

Fundera även på vilken budget du har på din investering. En enklare modell på två ben kostar visserligen lite mindre men ger dig då inte ett lika stabilt och säkert alternativ som en power-rack eller half-rack.

Om du inte kräver så mycket av din skivstångsställning finns det praktiska och funktionella exemplar som kostar mindre. Men om den ska klara av tyngre vikter så är det värt att lägga lite mer pengar för ett säkert träningspasset och fler valmöjligheter.

Skivstångsställningar används med fördel till framförallt knäböj, bänkpress och axelpress då det ger mer stöd och säkerhet under övningarna. Det förhindrar också att skador kan inträffa under träningspasset.

Framförallt muskeln pectoralis, en mindre del av bröstmuskeln är väldigt utsatt vid tyngre styrketräning. Att använda en ställning vid denna form av träning hindrar förslitningar i denna muskel och gör helt enkelt att du kan lyfta säkrare.

Vid rehabilitering är en skivstångsställning ett utmärkt verktyg för att ge stöd under övningarna. Kika då på ett alternativ som kan justeras och som kan användas tillsammans med en bänk. Då har du fler valmöjligheter.

För att du ska få en säker och balanserad träning är det också viktigt att du anpassar träningen efter din nivå och kapacitet. För att du inte ska slita på musklerna är det viktigt att du startar med lättare vikter och jobbar dig uppåt.

Vad kan man använda en skivstångsställning till?

Att investera i en skivstångsställning ger dig och din träning med skivstång nya möjligheter. Därför finns en hel del olika alternativ på marknaden som underlättar olika former av övningar och tekniker.

De tre vanliga standardmodellerna är antingen specifika alternativ för bänkpress, power-rack eller half-rack. Men de flesta alternativen går att justera både i höjd och bredd, därför kan de anpassas till de flesta övningar.

Olika skivstångsställningar

Om du letar efter en skivstångsställning att använda för bänkpress kika på en bänkpress-ställning. Denna är då anpassad i höjd, stabilitet och är också lägre än andra skivstångställningar för att ge dig extra stöd vid bänkpress. Om du sedan tidigare har en skivstångsställning så går den såklart också att använda om du kan justera höjden och köper till en separat bänk att placera under stången.

Sedan har vi en så kallad power-rack. Detta är en bra investering om du vill få en såd varierad träning som möjligt. En power-rack har oftast fyra ben som du kan förvara sin skivstång på i olika lägen.

Fördelen med detta är att den är utrustad med säkerhetsstänger för att minimera risken för att du hamnar under stången. Det gör att du kan utföra bänkpress utan någon kamrat vid din sida. Många power-racks är dessutom utrustade med en stång som du kan utföra chins på.

Sist men inte minst har vi en half-rack. Detta innebär en mellanhög variant som är praktisk för de flesta övningar. Även denna version av skivstångsställning är utrustad med säkerhetsspärrar för att förhindra olyckor men kan inte justeras på samma sätt som en power-rack.

Basera ditt val på din träningsform och övrig utrustning. Oavsett vilket alternativ du väljer ska det vara tillverkat i ett kraftfullt och tåligt material för att klara av vikter, stötar och ryck.

Hur vi valde topplistan

Att lyfta vikter och stärka musklerna i kroppen är en nödvändighet för att vidhålla en bra hälsa. Men om du lyfter lite tyngre eller helt enkelt letar efter ett verktyg som ger support och stöd under övningarna är en skivstångsställning en bra investering. Ställningen underlättar lyft, knäböj och bänkpress för att nämna några alternativ.

Att investera i rätt ställning är A och O. Det krävs en skivstångsställning som är tillverkad i ett tåligt och robust material som klarar av de vikter som du använder. Vi har valt att inkludera lite olika alternativ av skivstångsställningar för att ha någonting att erbjuda för alla.

Samtliga av dessa alternativ är dock kraftfulla och dessutom är ramen stabil för att den inte ska haverera under övningen.

Vi har också valt att inkludera både half-racks, power-racks och bänkpresställningar som kan justeras i både höjd och bredd. Detta för att kunna erbjuda mer skräddarsydda skivstångsställningar, oavsett om du lyfter tungt, precis börjat med styrketräning eller håller på att rehabiliteras efter en skada.

När vi påbörjade våra efterforskningar för denna artikel jämförde vi olika artiklar för att se till att produkterna är vältillverkade och har fått bra testresultat av olika testpaneler och privatpersoner.

Några hemsidor som hjälpte oss bygga denna artikel och topplista var bland annat Power Rack samt Skivstången. Utöver detta tog vi också hjälp från Fitness Tech Pro samt Gainhacker som har informativa beskrivningar och köpråd när det kommer till olika former av skivstångsställningar.

Det var också viktigt för oss att inkludera funderingar och råd från privatpersoner. För att samla denna information tog vi framförallt hjälp av diverse forum som till exempel engelska forumet Bodybuilding.

Sammanfattning

Gillar du att styrketräna och kanske även lyfta väldigt tunga vikter? Då ger en skivstångsställning dig en mängd fördelar och även stöd när du lyfter. Det ger dig en säkrare träning med minimal risk för att olyckor inträffar.

Beroende på vilka övningar du normalt sett utför kan det vara värt att kika på lite olika alternativ. Det är framförallt tre olika alternativ som finns tillgängliga idag och det är bänkpress-ställning, half-rack och power-rack.

En skivstångsställning som är värd att kika lite närmare på är till exempel det tåliga Insportline Squat Rack Body Craft F460. Deras skivstångsställning är enkel att anpassa efter dina önskemål och övningar.