Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa stakmaskinen 2023

Uppdaterad:

En tjej som träning med på stakmaskin.

Under årets varmare månader är det många entusiastiska skidåkare som känner sig ganska begränsade i sin träning. Om du är en av dessa, måste du kika vidare på en stakmaskin. Med denna praktiska träningsmaskin kan du förbättra din teknik och hålla dina muskler starka, redo när skidsäsongen börjar igen.

En användarvänlig, bekväm och justerbar stakmaskin är dock viktigt att kika på, för att du ska ha rätt förutsättningar under träningspasset. Vi har letat fram den bästa stakmaskinen, Insportline SKI2000, som hjälper dig att nå högre höjder. En väldesignad stakmaskin som du verkligen kan lita på.

Vilken är den bästa stakmaskinen?

inSPORTline SKI2000

Med SKI2000 kan du träna dina armmuskler och överkropp, för att du ska vara i en perfekt form när skidåkningen börjar igen. Med 7 förinställda träningsprogram, kan du variera din träning och även få en mycket bra överblick på dina prestationer, genom att kika på stakmaskinens lättlästa display.

En stakmaskin som denna från Insportline, är även ett perfekt inköp för dig som letar efter en väldigt effektiv maskin. Skidåkare eller inte, du kommer att få ut mer av ditt träningspass och kan kombinera kondition med styrketräning på ett praktiskt sätt. SKI2000 är därför ett mycket bra komplement till ditt hemmagym.

Insportline har designat denna stakmaskin med ett luftmotstånd, samt 9 olika justerbara inställningar som gör att du anpassa motståndet efter dina förutsättningar. Luftmotståndet ger en väldigt realistisk träning, där du kan utföra både dubbelstakning och diagonalåkning.

En stor fördel med denna modell, är att den kan användas både fristående eller monteras på en vägg. Detta gör att SKI2000 är ett utmärkt val, även för dig med begränsat utrymme i hemmet.

Concept 2 Skierg Wall

Om du har begränsat med plats i hemmet för montering av en fristående maskin, kommer en väggmonterad stakmaskin istället att vara ett mycket passande val.

Skierg Wall är en kompakt och lättmonterad modell, som gör att du kan träna armar, samt ben och core. En effektiv träning som lämpar sig bra för dig som både åker skidor eller vill ha en varierad och stärkande maskin. Skierg Wall är även designad för att kunna användas av samtliga användare, oavsett nivå kan du justera maskinen för att passa dig perfekt.

Concept 2 har även tänkt till lite extra vad gäller konstruktionen. Under användning får du en väldigt skidlik träning, där du kan öva både på klassisk teknik och stakning. En PM5-monitor har även inkluderats för att du ska få en bättre överblick på dina prestationer och för att du ska kunna jämföra dina träningspass.

Utöver detta har Skierg Wall även ett väldigt bekvämt grepp, även när du kör på en av maskinens högre motståndsnivåer. Letar du efter en lättplacerad stakmaskin som ska hjälpa dig att förbereda dig inför skidsäsongen, så rekommenderar vi Concept 2 Skierg Wall.

Master Fitness Skitrainer S100 Pro

Den mycket stabila stakmaskinen Skitrainer S100 Pro, från varumärket Master Fitness är även denna en favorit på vår topplista. Dess konstruktion gör att du kan träna stadigt och bekvämt, där maskinens greppvänliga handtag ger dig en mer ergonomisk position, även när du kör med ett högre motstånd.

En utmärkande faktor med denna maskin, är att den är självgenererande. Detta innebär att det inte krävs ström för att du ska kunna använda maskinen, vilket gör Skitrainer S100 Pro väldigt lättplacerad i hemmet.

Maskinen har ett kombinerat luft- och magnetmotstånd, som gör stakmaskinen väldigt dynamisk att använda. Motståndet blir även jämnt och behagligt, när du växlar mellan olika motståndsnivåer. Skitrainer S100 Pro har även designats med en väldigt praktisk display, där du kan läsa av distans, kaloriförbränning och annan statistik som du sedan kan jämföra efter passet.

Impulse Ski-row Hi Ultra

Med Ski-row Hi Ultra kan du få en väldigt varierad träning, då träningsmaskinen går att omvandlas både till en stabil roddmaskin och stakmaskin. Detta ger dig fler möjligheter och optimerar en mer varierad träning, där du kan stärka hela kroppen.

Kombinationen av stak- och roddmaskin gör även att du kan spara plats i hemmet, där inbyggda hjul gör maskinen enkel att flytta från rum till rum. Impulse har även tänkt till lite extra och har därför designat denna träningsmaskin med remmar, istället för kedjor. Detta gör att det krävs minimalt med underhåll mellan användning.

När du vill justera maskinen, kan du enkelt fälla ner sitsen och ett kraftfullt låssystem, gör maskinen stabil och praktisk att använda oavsett läge.

Ski-row Hi Ultra har ett motstånd som består av en kombination av luft- och magnetmotstånd, där kombinationen ger en väldigt naturlig och jämn rörelse. Motståndet kan även justeras mellan 20 olika nivåer, vilket gör denna modell perfekt oavsett vilken träningsnivå du ligger på.

Köpguide för Stakmaskiner

En stakmaskin kan hjälpa dig att förbättra din prestation ute i skidspåret och är ett perfekt inköp för dig som vill kunna förbättra din teknik året om. Dess konstruktion möjliggör träning av flera olika muskelgrupper, samt kommer även att stärka din kondition.

Men att välja rätt stakmaskin är inte alltid det lättaste och för att kunna göra den allra bästa investeringen, är det viktigt att du har en bra helhetsbild över vilken typ av träningsmaskin som kommer att vara det bästa köpet för dig.

Ha stakmaskinens funktioner, konstruktion och motstånd i särskild åtanke. Kika på vår köpguide nedan, som ger dig en större inblick över vilka egenskaper en väldesignad stakmaskin bör besitta och vad du bör prioritera, för att kunna göra ett bättre inköp.

Motståndsnivåer

För en mer varierad träning är det viktigt att du kan justera motståndet efter din nivå, samt att stakmaskinen ger dig förutsättningar för att kunna förbättra dina prestationer. En bra stakmaskin ska därför ha många olika inställningar och även ett väldigt jämnt motstånd, för att vara effektiv att använda och för att den ska vara bekväm att träna med.

Vad gäller stakmaskiner finns det framförallt två olika typer av motstånd som är allra mest förekommande. Detta är luft- eller magnetmotstånd. Luftmotstånd räknas som det motstånd som ger dig den allra mest realistiska upplevelsen, men magnetmotstånd är också ett bra utvecklat motstånd för stakmaskiner och andra träningsmaskiner.

Greppvänlighet

Oavsett vilken motståndsnivå du använder, är det viktigt att du har ett bra grepp om handtagen och kan fokusera på rörelsen du utför. Ergonomiskt utformade handtag, gör att du kan träna längre och mer intensivt, utan att riskera förslitningar i dina muskler eller leder..

Så när du letar efter en passande stakmaskin bör du ha maskinens handtag och greppvänlighet som hög prioritet.

Förinställda program

De flesta stakmaskiner kan användas på flera olika sätt och beroende på i vilken vinkel du drar eller hur rörelsen ser ut, kan du stärka flera olika muskler i dina ben, armar och din core.

Men för att du ska få en mer varierad träning och även känna dig mer inspirerad, bör maskinen även ha flera förinställda program. Perfekt när du vill kunna fokusera på rörelsen och tekniken, istället för att fundera ut nästa övning eller hur långa intervaller du ska köra.

Så ju fler förinställda program, desto mer funktionell är maskinen för dig som behöver en liten extra morot för att kunna fortsätta prestera på topp. Förinställda program är även ett bra sätt för nybörjare att hitta rätt teknik.

Stabilitet och användning

Om du kör på ett högre motstånd, vill du ha en maskin som ger dig bra support och som även står stadigt på marken. Stakmaskiner som är mer klena i konstruktionen, kommer göra att du inte kan ta i på samma sätt och ger heller inte en särskilt bra upplevelse.

En stabil konstruktion gör även maskinen betydligt enklare att använda och den kommer att hålla längre, vilket gör den till en bättre investering även om prislappen är något högre under själva köpet.

Display

Älskar du att jämföra dina träningsresultat och se dina prestationer förbättras? Då bör den stakmaskin som du väljer ha en välbyggd och lättläst display. Displayen ska visa all nödvändig statistik som ger dig en god överblick under själva träningen, men gärna också mer detaljerade mätningar som du kan analysera när träningspasset är klart.

Stakmaskin med luft- eller magnetmotstånd?

Träningsmaskiner som använder sig av motstånd för att du ska kunna stärka muskler eller din kondition, är inte alltid konstruerade på samma sätt. På marknaden finns det framförallt tre olika motstånd som är mer frekvent använda, vilket är luft-, elektriskt- och magnetmotstånd. Hur fungerar då de olika motstånden och vilket typ av motstånd är bäst.

Stakmaskinens motstånd ger en väldigt tydligt bild över hur bra kvalitet den är byggd av, samt även hur jämn och behaglig upplevelsen blir när du tränar. Om du vill ha ett jämnare motstånd så är det framförallt luft- eller magnetmotstånd som du ska kika lite extra på. De är nämligen designade för att ge en mer realistisk känsla.

En stor fördel får du om stakmaskinen du väljer har ett kombinerat luft- och magnetmotstånd. Motståndet gör maskinen mer tystgående och väldigt jämn, även när du kör på en lite tyngre motståndsnivå. Om du däremot inte kräver en särskilt tystgående stakmaskin, ger luftmotstånd dig den absolut bästa träningen.

Men har motståndet egentligen någon betydelse och varför bör du betala mer, för en stakmaskin som har ett mer avancerat motstånd.

Om du tränar regelbundet på träningsmaskinen kommer ett jämnare motstånd att ge fler fördelar. Dels sliter det mindre på dina leder och muskler, då motståndet arbetar tillsammans med dina rörelser. Dessutom kommer upplevelsen och träningen att bli mer behaglig, vilket resulterar i att du använder stakmaskinen mer regelbundet.

Sammanfattning

En stakmaskin är ett praktiskt inköp som gör att du kan stärka både armar, ben och core. Den är särskilt utformad för att hjälpa skidåkare att vidhålla en bra teknik och kondition under årets varmare månader, men är tack vare sin konstruktion perfekt att investera till hemmagymmet, då det ger en väldigt effektiv träning.

För att maskinen ska vara optimal att använda är det dock viktigt att du baserar valet på ditt hushåll, samt investerar i en maskin som är enkel och bekväm att använda. Funktioner och inställningar har även avgörande betydelse och det är viktigt att motståndet ger en väldigt realistisk och jämn upplevelse.

På vår topplista hittar du de stakmaskiner på marknaden som vi tycker att du ska kika närmare på. Då framförallt den vinnande modellen SKI2000 från varumärket Insportline, som med sina funktioner och konstruktion är en självklar förstaplatstagare, enligt våra jämförelser!

Vanliga frågor

Fördelar med en stakmaskin?

En stakmaskin är byggd för att efterlikna den teknik som du använder vid längdskidåkning. Detta gör att du kan förbättra eller vidhålla din goda skidteknik året om. Men en stakmaskin är även perfekt om du vill träna styrka och kondition inomhus. Den stakande rörelsen hjälper till att stärka både ben, core och armmuskler, samt kommer även att förbättra din kondition.

Kan icke skidåkare använda en stakmaskin?

Absolut! En stakmaskin är visserligen ämnad för skidåkare, men du som inte åker längdskidor kommer också att få många fördelar av att använda en stakmaskin regelbundet. Det stärker kroppen på flera plan och är ett perfekt komplement till din övriga kondition- och styrketräning.

Är skidkänslan realistisk vid användande av en stakmaskin?

Såklart finns det ingenting som kommer att ge samma skidkänsla som du får när du åker längdskidor ute i spåret. Detta då terrängen kan variera och din position behöver justeras beroende på underlag. Du kan dock få en väldigt realistisk skidkänsla vid användande av stakmaskin och du kan variera motståndet för att få en optimal träning.

Hur använder man en stakmaskin?

Beroende på hur du använder stakmaskinen, kommer du att arbeta på att stärka lite olika muskler i kroppen. Det finns framförallt fyra olika sätt att använda en stakmaskin, där de vanligaste är att man drar diagonalt eller drar med raka armar. Du kommer då stärka framförallt dina armmuskler. Du kan även dra utåt om du vill stärka axlarna eller stå på ett ben och dra om du vill stärka bålmusklerna.