Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa yogamattan 2024

Uppdaterad:

Kvinna ligger på en rosa yogamatta.

Oavsett om man är en erfaren yogi, eller en nybörjare på mattan och undrar vilken sorts yogamatta som är rätt för dig, så kan det vara förvirrande att hitta rätt i djungeln av yogamattor. Här kommer en noggrant utvald topplista med marknadens bästa yogamattor, och allt du behöver veta för att hitta den perfekta mattan för just dig. Vår favorit Master Yogamatta är en prisvärd och populär yogamatta.

Vilken är den bästa yogamattan?

Master Fitness Yogamatta Pro

Varumärket Master inriktar sig på att tillverka utrustning för både vanliga motionärer samt elitidrottare. Deras varierade och breda utbud gör Master till ett populärt val världen över.

Deras Yogamatta PRO är ett mycket intressant och uppskattat val för erfarna yogaentusiaster som vill ha ett bekvämt underlag som aldrig sviker. Detta gör den utmärkt även till mer avancerade övningar eller ställningar. Den är framförallt avsedd att användas för yoga, men materialet som mattan är tillverkad av och att den består av flera olika skikt gör PRO till ett bra val även för uppvärmning, gymnastisk eller styrketräning. Masters yogamatta PRO består av två olika lager där den undre delen består av en giftfri och mer miljövänlig form av PVC. Den övre delen består av PU som ger mattan en bra stabilitet och hållbarhet.

Denna matta är ett populärt val med en ultimat greppvänlighet som gör att du kan träna säkert och stabilt oavsett underlag och vikt.

Gymstick Pro Yoga Mat

Gymstick International startade sina aktiviteter i 2003 i Finland, och har sedan dess utvecklats snabbt. Deras produkter är utvecklade för att passa alla åldrar och nivåer, och företagets mål är att vara en innovativ tillverkare som inspirerar till ett aktivt och hälsosamt liv. Gymstick Pro Yoga Mat är ett bra exempel på detta.

Mattan är i latexfritt PVC och håller hög kvalitet med en överlägsen hållbarhet. Ytan på mattan gör att svett och fukt inte tränger in i mattan och hindrar därmed onödig utveckling av bakterier. Samtidigt garanterar mattans material att du inte halkar i ditt användande även vid lätt svettning. Mattans undersida ser dessutom till att den ligger fast och stabilt mot golvet.

Den här yogamattan kan rekommenderas både för dig som vill utöva yoga hemma eller på ett yogacenter. Mattan är snygg och finns i två färgkombinationer: svart/röd och svart/grå. Den har en tjocklek på 6 millimeter och passar lika bra till stretch och styrketräning, som till yoga eller pilates.

Tack vare att mattans undersida garanterar stabilitet kan du utföra avancerade övningar och yogapositioner utan att oroa dig för att den ska glida. Testa, och låt mattan inspirera dig till att ta din träning ett steg längre.

Finnlo Yoga Mat Alaya Eco-Friendly

Finnlo Yoha Mat Alaya är en revolutionerande matta med flera intressanta tillägg som gör den mer bekväm, men även mer säker att använda på samtliga underlag. Mattan som har en tjocklek på 6 mm ger bra stöd och ger ett bra grepp på samtliga underlag för att du alltid ska kunna ge 100% under träningen utan några risker.

En annan stor fördel är att materialet som yogamattan är tillverkad av anpassar sig till din kroppstemperatur för att du ska kunna få en mer behaglig träning.

Mattan är tillverkad av det miljövänliga materialet TPE som är helt fri från latex, gummi samt PVC. Detta gör Alaya till ett utmärkt val även för dig som lider av astma, allergier eller har väldigt känslig hy. Mattan är utvecklad för att vara hållbar och tålig, men när den behöver bytas ut är mattan 100% återvinningsbar.

Vem borde köpa en yogamatta?

Yogamattor är inte bara till för de som utövar yoga, många använder sig av yogamattor för annan träning, så som styrketräning, stretching och pilates. Många som tränar på yogastudio eller gym är vana att låna en matta på plats, men det är betydligt mer hygieniskt och personligt att använda sig av en egen matta.

Från början praktiserades yoga på gräs, sedan på hudar från rådjur och tigrar. Djurhudarna erbjöd skydd mot den hårda marken, och de första yogamattorna tillverkades därför i skinn. Man kan givetvis praktisera yoga utan en matta, men det kan innebära risker. Om du utövar en stillasittande yoga som framförallt består utav sittande positioner och meditation behöver du ingen yogamatta, då räcker det gott med vilken mjuk yta som helst. Men om du planerar att balansera på händer och fötter, ligga på mage eller rygg, eller stå på knäna, så är det viktigt med det stöd och säkerhet som en yogamatta erbjuder.

Yogamattor har utvecklats mycket från djurhudarna, och idag finns det hundratals olika varianter att välja mellan. Många är tillverkade av olika typer av plast, eftersom att de är enkla att rengöra och har lång hållbarhet. Vanligast är en blandning av gummi och plats, och det finns många tillverkare som erbjuder mattor i återvunnet material.

Alternativ till yogamatta

Om du utövar till exempel Yin-Yoga eller avslappningsövningar och meditation, där de flesta delarna av praktiken spenderas liggandes på golvet eller sittandes i olika positioner så behöver du ingen traditionell yogamatta utan kan använda dig av ett annat mjukt underlag så som en filt eller handduk. Dessa typer av underlag är däremot olämpliga så fort man ställer sig upp, eftersom att de gör så att man glider och kan lätt skada sig.

Har man heltäckningsmatta kan man eventuellt utföra vissa stående asanas, så som Krigare 1 eller Trädet, på ett säkert sätt. Men det finns fortfarande risker för att man kan glida och ramla. Att utföra yoga eller yogaövningar på trägolv är inte heller speciellt praktiskt utan en matta. Ytan är hård och det blir smärtsamt för knän, höfter och handleder. Dessutom glider man så fort händerna och fötterna blir svettiga.

Givetvis kan man utföra yoga utan en matta, men det är inte att rekommendera, och det finns så många bra och prisvärda alternativ idag så det finns egentligen ingen anledning till att inte införskaffa sig en bra och stabil matta.

Köpguide för Yogamattor

För bara femton år sedan fanns det bara en typ av yogamatta, den var tillverkad av 100% PVC och ganska tjock och otymplig. Man kunde inte heller välja och vraka bland flera roliga färger eller mönster, mattorna var bara blåa och lila. Idag finns det som tur är tusentals olika yogamattor att välja mellan, och alla kan enkelt hitta en som faller en i smaken. Men det kan också innebära beslutsångest och det kan vara svårt att navigera i det enorma utbudet av yogamattor.

Förutom färg och mönster som passar ens personliga stil, så bör din yogamatta också erbjuda stabilitet, den ska vara enkel att rulla ihop och förvara, och vara mjuk och bekväm. Många vill också att mattan ska vara miljövänlig. Dessa aspekter av din yogamattas personlighet påverkas av hur mattan är tillverkad: hur tjock den är, vad den är tillverkad av, och dess textur.

Använd den här guiden för att lära dig mer om olika egenskaper hos yogamattor, så kan du enklare hitta den perfekta mattan för just dig.

Grepp

Det finns ingenting värre än att halka runt på yogamattan när man försöker inta en komplicerad position. Det innebär också en risk för halka och skador om man glider omkring med sina händer och fötter. Därför är det viktigt att välja en matta med bra grepp som ger stabilitet och säkerhet till din träning.

Och om du är nybörjare är det skönt att ha en något tjockare matta som ger lite stöd till knän, armbågar och höfter. Golvet är hårt och det tar tid att bygga upp styrka. Din matta ska vara din hjälp på vägen, och en tjockare matta ger stöd så du kan bygga upp dina leder och muskler utan att det gör ont. Med det sagt bör man undvika allt för tjocka mattor, ett liggunderlag är int ett bra alternativ.

Material

Det är viktigt att fundera över yogamattans material eftersom att materialet ligger till grund för texturen, smidigheten, hur miljövänlig den är, och hur “svampig” den är, samt hur hållbar den är.

Många standardmattor är tillverkade av PVC (vinyl). Nyare och mer miljövänliga mattor tillverkas i återvunnet gummi, jute, bambu och bomull.

Om du är allergisk mot latex så är det viktigt att undvika yogamattor som är tillverkade i gummi. Om du vill ha en klassisk matta som håller länge och inte glider, är PVC rätt val. PVC mattor håller i flera år, och är extremt slitstarka och prisvärda. Förutom dessa faktorer bör man fundera över sina andra önskemål gällande miljövänlighet, textur, och pris.

Vikt

Vem vill kånka omkring på en stor och otymplig matta? Många tar med sin egen yogamatta till gymmet, eller yogastudion, så om det är något du kommer att göra bör mattan vara relativt smidig att bära. Vill man ta med sig yogamattan när man reser, finns det speciella resemattor som är något mindre och smidigare.

Kostnad

Även om det alltid är bra att spara pengar, så är det väl värt det att spendera lite extra pengar på en yogamatta av hög kvalitet. Billiga mattor håller inte lika länge, och de innehåller oftast dåliga plaster och kan vara riktiga miljöbovar.

Färg och design

Välj en matta som du tycker är fin. Den behöver inte ha massor av meningsfulla mönster och mandalas, men en fin färg kan pigga upp och få dig på bättre humör.

Tjocklek

Varför är det viktigt? Tjockleken på din yogamatta spelar stor roll när det kommer till hur bekväm den är. Om den är för smal, kan dina knän slitas och göra ont i knästående asanas. Å andra sidan kan för tjocka yogamattor göra det svårare att känna golvet och på så sätt blir det inte lika lätt att hålla balansen. En standardmatta är mellan 4-6 mm tjock. Det finns också resemattor som är 2 mm tjocka, och Yin-Yogamattor som är tjockare och påminner om tunna madrasser.

Miljövänlig

Det går inte att komma ifrån att många i dagens samhälle blir mer och mer miljömedvetna —inte minst yogis. Och tanken på att yogamattan i plast en dag kommer att hamna i en stor sophög i Atlanten känns kanske inte så lockande eller inspirerande.

Det finns som tur är många alternativ för den som vill ha en miljövänlig yogamatta. Miljövänliga mattor är oftast tillverkade av naturmaterial så som jute och ekologisk bomull.

Om miljövänlighet är viktigt för dig så bör du undvika mattor av PVC (dvs den traditionella yogamattan), eftersom att dessa är svåra att återvinna. Gummi, jute och bomullsmattor är ofta klibbigare och tjockare än PVC-mattor, men det finns ett stort utbud av miljövänliga mattor som har texturer som förhindrar att de glider.

Hur vi valde yogamattorna till vår topplista

Vi har gått igenom svenska butikers utbud av yogamattor och jämfört priser, kvalitet och funktionalitet, för att du ska slippa det.

När vi valt yogamattor till vår topplista har vi sett till att använda vår kunskap om yoga, pilates och vad som är viktiga egenskaper när det kommer till yogamattor, samt sidor som Gaiam, Yoga international, iForm och Sportamore har vi tittat på då dom verkligen vet vad dom pratar om gällande yoga och yogamattor. Vi har sett till att mattorna är tillverkade av pålitliga tillverkare, de ska vara användbara och funktionella. Vi har också sett till priset, yogamattorna ska inte vara onödigt dyra – eller för billiga.

Allt för billiga yogamattor innebär ofta att de har en betydligt sämre kvalitet. Man ska akta sig för att köpa en yogamatta för en hundralapp, då får man förmodligen en obekväm och osäker matta som glider, klibbar och luktar illa. Man vill som sagt inte ligga och inandas PVC när man ligger i Savasana. Vi har inkluderat ett par budgetvarianter i vår topplista, och dessa rekommenderar vi till nybörjare och de som inte praktiserar yoga varje dag.

Om yoga och pilates är dina stora passioner i livet rekommenderar vi att du investerar i någon av mattorna i våran topp 3. Dessa mattor är noggrant utvalda och är de absolut bästa mattorna som finns att tillgå på den svenska marknaden.