Därför är crosstrainern en grym träningsmaskin!

Uppdaterad:

Crosstrainern har länge varit en populär uppvärmningsform och använts flitigt vid rehabilitering just för att det är en väldigt skonsam träningsform. 

Maskinen kan bäst beskrivas som en kombination av ett löpband, träningscykel samt stepmaskin med löpbandets rörelsemönster, step-maskinens steg-höjd samt motionscykelns skonsamhet. Vi ska titta lite närmre på vilka muskler du tränar och vilka fördelar som finns med en crosstrainer.

Vad tränar man med en crosstrainer? 

När du tränar på en crosstrainer tränar du främst kondition men aktiverar även muskler, framförallt benen. En crosstrainer kan vara till hjälp om du vill gå ner i vikt då den kan bränna fett effektivt.  

Tränar du en halvtimma på en crosstrainer med 70 procent av din maxpuls så bränner du effektivt fett. Du motionerar dessutom hela kroppen då rörelsen inkluderar armar och bål, vilket innebär att övningen involverar hela kroppen och snabbare leder till önskade resultat. 

Fördelar med en crosstrainer 

En crosstrainer är en mycket enkel träningsmaskin att använda och passar alla åldrar och träningsnivåer. Det finns dessutom en rad med fördelar med att använda just en crosstrainer.  

  • Aktiverar hela kroppen: En crosstrainer aktiverar i stort sätt hela kroppen genom dess rörelsemönster. När du trycker ned på pedalerna aktiverar du lår, rumpa och vader samtidigt som du tränar armar, axlar och bröst genom att dra i handtagen.  
  • Förbättrar hållning och stärker ryggen: En crosstrainer tvingar dig att stå upprätt och på så sätt förbättrar den även din naturliga hållning och kan stärka ryggen hos dig med dålig rygg genom att aktivera magmusklerna.  
  • Bra för blodcirkulation och hjärta: Denna typ av fitnessmaskin är bra för både muskler och hjärta! Att träna kondition rekommenderas som fysisk rehabilitering i många fall då det ökar blodflödet i kroppen. Genom att öka flåset på crosstrainern ökar du blodcirkulationen och sänker samtidigt kolesterolet, något som bidrar till ett starkare hjärta och allmänt bättre livskvalitet. 

Därför är crosstrainern skonsam mot kroppen! 

Om du gillar att springa har du kanske märkt att du ibland får väldigt ont i knäna eller vaderna, detta beror på stötarna din kropp utsätts för när du springer. På en crosstrainer slipper du dessa stötar men bär fortfarande upp hela din kroppsvikt och rör dig på ett liknande sätt. 

Att träna på crosstrainer ger dig alltså en liknande träningsform som löpning fast utan belastningen på kroppen som på längre sikt kan leda till problem.

Tips för att träna på en crosstrainer

När du ska börja träna på en crosstrainer kan det vara värt att inkludera maskinen som uppvärmning i dina pass till att börja med. Starta med uppvärmning i ett lugnt tempo och håll igång i cirka tio minuter för att sedan gradvis öka takten under 15 minuter. Sänk ner till starttempot de sista fem minuterna för att varva ned. 
 
När du väl fått koll på hur crosstrainern fungerar för dig samt vilken typ av maskin som är bäst anpassad för din kropp kan du gradvis variera träningen. Du kan köra på tid, intervaller, uppförsbackar eller trampa bakåt för att utveckla en varierad träning med en och samma maskin. Är du osäker på vad du ska titta efter för funktioner på en crosstrainer, kika då på denna lista med årets bästa crosstrainers för hemmabruk.  

Vad passar en crosstrainer bäst till?

 En crosstrainer passar alla men kan vara extra bra för dig som får ont av att springa eller genomgår rehabilitering. Detta för att maskinen använder samma rörelsemönster som vid löpning fast med mindre belastning. 
 
Det enda en crosstrainer saknar jämfört med löpning är att den inte stärker skelettet på samma sätt som löpning gör. Detta beror på att fötterna landar på fotplattorna och du på så sätt slipper stötar i marken vid landning. 
 
Viktigt att se upp för när du tränar på crosstrainer är att inte köra för snabbt då koordinationen och balansen blir sämre när hastigheten ökar. Öka hellre motståndet än hastigheten som nybörjare. Annars är skaderisken minimal med crosstrainern, därför passar denna träningsmaskin för alla åldrar och nivåer. 
 
En crosstrainer är dessutom väldigt lätt att använda även om det kan ta lite tid att vänja sig vid rörelsen och få den att kännas naturlig.