Gainer vs Proteinpulver – Vad är bäst?

Uppdaterad:

Om du sysslar med träning så har du antagligen kommit i kontakt med termerna “gainer” och “proteinpulver” någon gång, och säkert vid fler än ett tillfälle. Men vad är egentligen skillnaden mellan en gainer och vanligt proteinpulver och vilket är bäst? 

Det enkla svaret på den frågan är “kalorier” och vilken av dem du ska använda handlar helt enkelt om vad du har för mål. Låter det krångligt? Läs vidare så ska vi förklara! 

Whey-protein

I ett nötskal så kan man säga att whey-protein är något som utvinns som en biprodukt av mjölk- och osttillverkning. Det är till och med så att whey är den renaste form av protein som du kan få tag i. Den är lätt för kroppen att bryta ner och sprids sedan snabbt genom blodomloppet. 

Ett supplement av whey-protein innehåller vanligtvis ett par gram kolhydrater och fett. När man pratar om innehåll så kan man klassa whey-proteiner inom följande kategorier (i fallande ordning av protein-innehåll); Isolerat whey-protein, koncentrerat whey-protein och whey-proteinblandning. Är du på jakt efter proteinpulver så läs mer om marknadens bästa proteinpulver här. 

Varför ska du använda whey-protein? 

För att sammanfatta det hela så kan man säga att whey-protein är ett supplement som över tid har visat på fördelar inte bara hos bodybuilders och atleter utan också hos vanliga träningsentusiaster som vill leva mer hälsosamt.

Whey-protein hjälper bodybuilders at nå sin sanna potential genom att ladda deras muskler med energi och öka deras uthållighet. I samma veva så hjälper proteiner vardagstränaren att minska i vikt och bränna fett genom att öka deras mättnadskänsla.

Whey-protein är också en slags energikälla som hjälper varje individuell användare att öka sitt dagliga proteinintag. 

Gainers

Massgainers och viktgainers är supplement som innehåller både protein men också en hög procent kolhydrater och fetter för att förse användaren med ett ökat intag av kalorier.

Vanligtvis brukar förhållandet mellan kolhydrater och protein i en gainer vara 2:1 eller 3:1, vilket betyder att varje portion av massgainers ger 60 gram kolhydrater och 30 gram protein.

En stor portion av kalorier som man får genom massgainers kommer från kolhydrater som vanligtvis är en blandning av maltos och glukos. Kämpar du med att få i dig tillräckligt med kalorier och protein, då kan det vara en bra idé att välja en pålitlig gainer

Varför ska du använda gainers?

Enkelt sammanfattat så kan man säga att massgainers används för ett enkelt syfte; att gå upp i vikt. Den höga portionen av kolhydrater och fetter som finns i viktgainers hjälper användare att nå upp till det önskade kaloriintaget. För någon som försöker lägga på sig mer vikt eller bränner mycket kalorier i vardagen kan detta vara svårt att göra utan tillskott.

Det är faktiskt så att den största skillnaden mellan whey-protein och massgainers är just antalet kalorier som du får i dig från vardera. Ett typiskt whey-proteinpulver innehåller vanligtvis mellan 100-150 kalorier per portion, medan motsvarande portion av massgainers innehåller hela 1250-1500 kalorier.

Gainer eller whey-protein? De avgörande skillnaderna 

Nu när vi har gått igenom de olika innehållen, låt oss ta en närmare titt på vad som antagligen är anledningen till att du klickade på den här artikeln till att börja med: Vad ska du välja? Att välja mellan whey-protein eller gainer är inte så svårt när du har deras grundanvändningsområden i åtanke. 

Bodybuilding 

Sanningen är den att de flesta viktgainers innehåller kolhydrater som gör att dina insulinnivåer får en skjuts och leder till oönskad fettförvaring i kroppen.

Whey-protein å andra sidan ger din kropp det den önskar sig mest; rent protein. Så om ditt mål är att bygga muskler och öka styrka så är det bästa alternativet att välja whey-protein istället för en gainer. 

En atletisk eller slank figur 

Om ditt mål på gymmet är att se bra ut naken så ska du absolut inte använda en viktgainer. En gainer i det här sammanhanget kommer att göra din viktnedgång till en total mardröm.

Isolerat whey-protein som helt saknar kolhydrater och fetter kommer istället att hjälpa dig att gå ner i vikt och nå den slanka figuren som du är ute efter. 

Öka din sportsliga prestation 

Atleter och andra som sysslar med sport brukar vara väldigt försiktiga med sin vikt då det kan påverka deras prestation. Därför kan användandet av en gainer vara en mindre bra idé.
​ 
Whey-protein är istället ett bättre alternativ då det har visat att det kan öka uthålligheten och förbättra prestationen. 

Viktökning 

Som vi alla vet så kan det vara en ren mardröm att gå upp i vikt för de som har svårt att göra det. Här kan en massgainer vara ett bra alternativ, framförallt om målet är att öka i vikt så snabbt som möjligt.

Med det sagt så är en massgainer inte något slags magiskt piller heller. Att använda massgainers under lång tid kan betyda att du lägger på dig oönskade lager fett som senare kan vara svårt att göra sig av med. 

God hälsa 

Många tror att man bara ska använda protein om man är ute efter att bygga muskler. Detta är dock inte sant. Visst är protein ett bra alternativ om du är ute efter att bygga muskler, men det är faktiskt bra för din hälsa också!

Det finns studier som visar att användande av protein kan hjälpa dig att få pli på blodtrycket, minska risken för cancer och hjälpa till att hålla ditt hjärta i gott skick. 

Sammanfattning 

Huruvida du ska välja en gainer eller ett proteinpulver beror alltså helt på vilka mål du är ute efter att uppnå. Försöker du gå upp i vikt så kan en gainer vara ett väldigt bra alternativ. Är du viktuppgång däremot något du försöker undvika så är en gainer något som du bör undvika, utan satsa istället på ett bra proteinpulver.