Huvudvärk under träning – Varför du får det och hur du kan undvika det!

Uppdaterad:

Många som tränar kan uppleva att de får huvudvärk under sina träningspass, så kallat ansträngningshuvudvärk, känner du dig träffad av detta? Det finns faktiskt flertalet tekniker och saker du kan använda dig av för att minska eller eliminera huvudvärken helt under träningen.Orsaken till fenomenet ansträningshuvudvärk är dock fortfarande oklar. Här nedan kan du läsa om hur du undviker huvudvärken under träning samt hur du eventuellt kan bota fenomenet. 

Orsaken till huvudvärk under träning

Detta kanske inte låter så positivt men faktumet är att forskare inte vet den verkliga orsaken till att ansträningshuvudvärk uppstår. Det finns dock många teorier som är starka och väldigt logiska. 

Forskare tror att huvudvärken uppkommer av ett ökat tryck i huvudet som kan uppstå under just träningspass. Detta beror på att blodkärlen runtomkring hjärnan vidgas som ett resultat av det ökade blodflödet som sker när pulsen höjs, och de utvidgade blodkärlen trycker sedan på olika nerver intill hjärnan.

En annan teori är att man sträcker eller översträcker vissa av nackens ligament och leder när musklerna drar ihop sig. Adrenalin och serotonin kan också ha en bidragande orsak till huvudvärk under träning. 

Som du kanske märker är forskare inte helt överens och har inte riktigt kommit fram till en konkret orsak ännu, men den starkaste teorin visar på att huvudvärken uppkommer på grund av ett ökat tryck på hjärnan eller huvudet under just träning. 

Det är också därför lågintensiva träningsaktiviteter såsom en vanlig vårdagspromenad sällan leder till huvudvärk. 

Hur du undviker huvudvärken under träningen

Som tur är så finns det ganska så bra metoder för att underlätta eller undvika att huvudvärken uppkommer under ditt träningspass. Här nedan kan du läsa om en del av dem:

  • Drick vatten: Huvudvärkens värsta fiende har alltid varit vatten, genom att dricka tillräckligt både innan, under och efter träningen så undviker du att huvudvärken uppstår på grund av uttorkning.
  • Ta inte i för hårt: Genom att välja lättare vikter som du vet att du klarar av så har du en mycket bättre from under övningarna. När du lyfter tyngre så händer det ofta att du kompromissar lite med formen bara för att klara övningen. Håller du också andan för länge under tyngre lyft så ökar trycket på hjärnan vilket kan leda till huvudvärken. 
  • Variera träningen: Varierar du dina träningspass så finns det en mindre risk att du överbelastar någon del av kroppen. Att följa ett träningsschema som både består utav styrketräning och konditionsträning kan därför vara fördelaktigt om du upplever huvudvärk. 
  • Smärtstillande: Detta är kanske inte det första du ska prova på men om du känner att inget vi har nämnt tidigare fungerar så kan det vara värt ett försök. Det finns många receptfria läkemedel på apoteken idag. Leta efter ett NSAID såsom ibuprofen eller naproxen. Smärtstillande ska dock endast tas i förebyggande syften om du vet att du under en längre tid har haft problem med ansträngningshuvudvärk. Prata med en läkare innan om råd. 

Eventuell botningsplan för ansträningshuvudvärk

I första hand är det vila som gäller, många läkare rekommenderar att du tar en paus helt och hållet från träningen under cirka en veckas tid, detta ger kroppen gott om tid för att återhämta sig från lindriga aktiviteter. 

Håller du på med aktiviteter som hastigt ökar trycket i hjärnan såsom intervaller eller styrketräning kan det vara värt att vänta 2-4 veckor innan du börjar träna igen.

Börja lugnt och om du upptäcker att huvudvärken snabbt kommer tillbaka är det bra att börja om på nytt med återhämtningen. 

Här är steg för steg du kan gå igenom om du har problem:

  1. Drick vatten både innan och under träningen för att förhindra huvudvärk på grund av uttorkning. 
  2. Sluta träna och uppsök en läkare för att hitta och utesluta allvarliga bakomliggande sjukdomar. 
  3. Koppla av, vila och se till att få ner pulsen och blodtrycket. 
  4. Under återhämtningsperioden bör du inte träna intensivt 
  5. Värm upp ordentligt, detta sätter igång hjärnan och förbereder den för träningspasset. Börja med att värma upp lugnt och försiktigt och öka intensiteten successivt. 

Sammanfattning

Huvudvärk under träningen är vanligt hos många men forskare har inte riktigt hittat den korrekta orsaken till varför detta fenomen uppstår. Ovanligt högt tryck på hjärnan är en populär teori. För att undvika huvudvärken är det viktigt att du dricker tillräckligt med vatten under dagen. Se även till så att du inte använder dig av för tunga vikter, då detta ökar blodtrycket i hjärnan. 

Börja med en ordentlig uppvärmning! Du kan läsa mer om varför uppvärmning är viktigt i vårt inlägg om ämnet.

Gillade du artikeln och vill dela med dig utav den med andra? Tveka då inte! Skicka iväg den till en kompis så kan den också lösa det stora mysteriet till varför huvudvärk kommer under träning.