I Sverige har över 450 000 personer diabetes och många är helt ovetande om diagnosen. Allt fler människor världen över insjuknar i typ 2-diabetes. Övervikt och en ohälsosam livsstil ökar risken, men det finns många faktorer som kan spela in - bland annat ärftlighet.
Vad är diabetes?
Diabetes är inte ett utan flera olika tillstånd med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att sockerhalten i blodet är för hög eftersom kroppen inte kan tillgodogöra sig energin från maten på rätt sätt. De två huvudsakliga typerna av diabetes är typ 1-diabetes och typ 2-diabetes.
Tillstånden uppkommer när betacellerna i bukspottkörteln producerar lite eller inget insulin alls och/eller när kroppen har en begränsad möjlighet att svara på insulinet.
På senare tid har flera forskargrupper föreslagit ytterligare diabetesgrupper, framför allt baserat på olika karaktärsdrag och risk för komplikationer, men den sedan länge rådande internationella uppdelningen i typ 1 och typ 2 är fortfarande något man går efter.
Vad är skillnaden på diabetes typ 2 och typ 1?
Till skillnad från diabetes typ 1, som vanligen gör sig påmint redan i barndomen eller tonåren, uppkommer typ 2-diabetes vanligen först i vuxen ålder, inte sällan efter 40.
Båda varianterna beror på att kroppens produktion av lagringshormonet insulin inte räcker till. Insulin behövs för att cellerna ska kunna ta emot näring från blodet.
Typ 1-diabetes
Typ 1-diabetes, som vanligtvis debuterar i ung ålder, kallas också för barndiabetes. Sjukdomen utgör omkring 10 procent av alla diabetesfall och påträffas främst, som namnet avslöjar, hos barn och ungdomar. I de flesta fall rör det sig om en ung, normalviktig person som insjuknar relativt akut. Men den här formen av diabetes kan man få redan straxt efter födseln men den kan även debutera hos äldre och gamla personer.
Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom som innebär att kroppens eget immunförsvar angriper och förstör insulinproducerande celler i bukspottkörteln. Det innebär att kroppens egen insulinproduktion helt, eller nästan helt, har upphört. På lång sikt leder detta till total insulinbrist och behandling med sprutor eller insulinpump måste ske varje dag. Typ 1-diabetes är kronisk och har till viss grad en viss ärftlighet.
Typ 2-diabetes
Typ 2-diabetes benämndes tidigare vid namn åldersdiabetes. Sjukdomen drabbar vanligen personer över 40 år och risken att insjukna ökar dramatiskt ju äldre man blir. Idag ser man emellertid att sjukdomen går ner i åldrarna och att såväl barn som tonåringar kan drabbas.
Typ 2-diabetes orsakas av att kroppens celler blir okänsliga för insulin, så kallad insulinresistens. Cellerna kan inte ta upp socker från blodet i normal utsträckning. Detta leder till att kroppen försöker kompensera genom att öka produktionen av insulin vilket gör så att halterna av både socker och insulin i blodet stiger. På lång sikt kan betacellerna i bukspottskörteln tröttna och insulinnivåerna blir då låga. Sockerhalterna i blodet stiger och typ 2-diabetesen är ett faktum.
Den bidragande faktorn till insulinresistens är ofta förenat med blodfettsrubbningar, högt blodtryck och bukfetma, det så kallade metabola syndromet, något som även medför en ökad risk för sjukdomar i hjärta och kärl.
Andra typer av diabetes
Det finns även andra varianter av diabetes. Graviditetsdiabetes till exempel ökar risken för att man senare ska få en typ 2-diabetes. Det finns även en typ 1-diabetes som debuterar senare och därför heter Late on-set, och en typ 2-variant som blommar ut tidigare.
Tecken och symptom på diabetes
Vid typ 2-diabetes framträder symptomen ofta långsamt under en längre period. Men det finns ändå ett antal tydliga kroppsförändringar, som man bör vara uppmärksam på, eftersom tidig vård kan förhindra följdsjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och nervfel. Sjukdomen kan dessutom behandlas med hjälp av ändrade kost- och träningsvanor. Här listar vi 10 tidiga varningstecken på diabetes.
1. Du känner dig trött
Insulinbristen leder till allvarliga störningar i ämnesomsättningen vilket gör att du kan känna dig trött och kraftlös.
2. Du går på toaletten ofta
Ett vanligt första tecken är att du går på toaletten mer och oftare än vanligt. När blodsockernivån blir tillräckligt hög läcker det socker till urinen. Sockret i urinen suger upp vatten från kroppen vilket gör att mängden urin ökar.
3. Du är ovanligt törstig
Eftersom du förlorar stora mängder vätska blir du också törstigare och behöver dricka mer. Därför kan ökad törst vara ett tecken på diabetes. Vissa upplever också en ökad muntorrhet.
4. Du rasar i vikt
Rasar du oförklarligt i vikt kan diabetes vara en bakomliggande orsak. På samma sätt som rubbningen i ämnesomsättningen kan påverka din ork är det inte heller ovanligt att den syns på vågen, ofta i form av kraftig viktnedgång. Detta eftersom kroppen har börjat bryta ned protein från dina muskler istället för att ta det från fettet.
5. Synen förändras
Ser du suddigt eller har torra ögon kan det vara ett annat vanligt tecken på diabetes.
6. Klåda i underlivet
Hos kvinnor kan den höga sockerhalten i urinen leda till klåda och infektioner i underlivet. Män kan drabbas av ballanit, vilket betyder att en inflammation sätter sig på ollonet.
7. Såren läker långsammare
Har du lagt märket till att dina sår och skador läkare långsammare än normalt? Det kan vara ett tecken på diabetes. Den största riskfaktorn för en diabetiker är fotsår. Ett diabetessår på foten kan ta upp till 40 gånger så lång tid att läka som på en frisk person.
8. Hudförändringar
Får du mörka fläckar, hudirritation och utslag kan det vara värt att vara uppmärksam. Samtidigt bör du komma ihåg att alla får hudförändringar med stigande ålder.
Men just hudförändringar hos diabetiker beror i grund och botten på att blodcirkulationen och nerverna är skadade och att känseln därför är nedsatt. Det är också vanligt att uppleva att huden känns torrare.
9. Tandhälsan förändras
Att tandhälsan påverkas av diabetes är välkänt. Rött och svullet tandkött kan därför bero på inflammation där bakterierna frodats på grund av för högt blodsocker vilket gör det lättare att drabbas av blödande tandkött.
10. Domningar och stickningar
Ett annat vanligt tecken är nedsatt känsel i fötterna tillsammans med stickningar, krypningar, domningar eller smärta. Dessa besvär blir ofta värre på natten.
När ska jag söka vård?
För personer som drabbats av diabetes typ 2 kommer symtomen ofta smygande. Symtomen på typ 1-diabetes brukar däremot utvecklas alltifrån någon till några månader, men för en av tre sker utvecklingen över lång tid och kan i början misstolkas som typ 2-diabetes.
Om du tror att du löper risk att drabbas av diabetes eller om du redan är drabbad ska du alltid kontakta din vårdcentral. Det går också bra att ta kontakt med 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma dina symtom.
Lämna ett svar