Rodd är en utmärkt träningsform för helkroppsträning. Dina ben, rumpa, bål, rygg och armar tränas vid rodd och du tränar både uthållighet, styrka och kondition med en och samma maskin, det enda som inte riktigt tränas är balansen.
Rodd är inte bara en utmärkt träningsform för hela kroppen men också en av de träningsformer med lägst skaderisk, nästan minimal med rätt teknik.
Vilka muskler tränar du med en roddmaskin?
När du tränar med en roddmaskin sker det flera rörelser i kroppen och många muskelgrupper aktiveras och tränas samtidigt. Genom att dra handtaget bakåt aktiverar du musklerna i övre delen av ryggen, baksidan av axlarna samt biceps. Att stärka dessa muskler ger dig bättre hållning.
När du drar handtaget bakåt lutar du även överkroppen bakåt och aktiverar på så sätt dina ryggmuskler och musklerna i rumpan. När du sträcker ut dina ben och samtidigt flyttar vikten bakåt aktiverar du fram- och baksida lår, vader och rumpa.
Du tränar alla muskler i kroppen när du ror. Till skillnad från crosstrainers, löpning och cykling använder rodd mer motstånd, något som leder till träning av både styrka, uthållighet och kondition.
Du kan enkelt testa din konditionsnivå på en roddmaskin genom att köra 2000 meter på tid. Se till att kroppen är uppvärmd innan du kör igång och ro sedan 2000 meter så snabbt du kan. Kör samma test efter två veckor och se om ditt resultat har ändrats. En bra riktlinje är att försöka köra 2000 meter på under sju minuter, då är du i bra form!
Rätt teknik med roddmaskin
Det kan vara lite knepigt med tekniken i början men det är viktigt att lära sig att ro med rätt teknik för att få ut max av din träning. Ett fel som är vanligt för nybörjare när det kommer till rodd är att man använder armarna för mycket och benen för lite.
Ett annat vanligt misstag är att ha fel hållning i överkroppen, det är då du riskerar skador. Så, när du först börjar ro – be någon på gymmet om en kort introduktion till hur du använder roddmaskinen så kan du sedan träna säkert och rätt.
Hur tränar du rätt med en roddmaskin?
När det kommer till roddträning är det en perfekt träningsform att köra intervaller med, då du kan öka och sänka tempot väldigt enkelt. Du bestämmer enkelt hur tung träningen ska vara genom att ställa in dragfaktorn. Detta görs oftast med ett handtag som sitter på sidan av svänghjulet.
Viktigt att tänka på vid rodd är att hålla koll på fötterna. De ska vara ordentligt fastspända så att du inte riskerar att glida ur och skada dig. Skorna ska vara snörda ordentligt så att du inte fastnar i maskinen.
Håll ryggen rak för att undvika ryggskador. En rundad rygg leder till felbelastning och då får du inte ut den maximala träningseffekten, samtidigt som du riskerar att skada dig. Du bör jobba med både ben och armar. Dra inte enbart med hjälp av armarna, detta är en helkroppsövning.
Dra bak armarna samtidigt som du pressar ut benen till utsträckt läge. Håll armarna nära intill kroppen och dra roddhandtaget i en jämn rörelse mot naveln. Försök fokusera på att köra i ett lugnare tempo men med tyngre belastning och rätt teknik.
Skaderisk vid roddträning
Skaderisken vid roddträning är minimal. Rodd är en skonsam träningsform då belastningen fördelas över hela kroppen. Ett vanligt problem vid högintensiv konditionsträning är att det är väldigt slitsamt och krävande för leder, vilket kan leda till långvariga skador.
Roddträning ger dig alla fördelar med högintensiv konditionsträning fast utan att belasta lederna på samma sätt som annan konditionsträning gör. Anledningen till detta är att du inte landar hårt i marken utan arbetar istället med hela kroppen på liknande, högintensivt sätt fast utan att belasta kroppen på samma skadliga sätt.
Rodd är därför den optimala träningsformen för dig som har problem med leder.
Det är enkelt att ha roddmaskin hemma!
En roddmaskin är som sagt en väldigt bra maskin och du kan faktiskt till och med köpa en att ha i hemmet. Om du köper en roddmaskin får du ett redskap som effektivt tränar hela kroppen och ger dig ett bra flås, när du vill.
Det finns olika typer av motstånd, men vanligast är magnetbromsar som styr motståndet. Du kan även välja luftbromsat motstånd där en fläkt snurrar runt och styr motståndet eller vattenbromsat, där paddlar åker runt i en innesluten vattentank.
Är du osäker på vilken roddmaskin som lämpar sig bra för hemmabruk, då kan du spana in våra tips på prisvärda och tystgående roddmaskiner för hemmet.
Sammanfattning
Rodd är alltså en grym träningsform som tränar hela kroppen. Det förbättrar konditionen vilket höjer din metabola stress som leder till ökad energiförbrukning vilket i sin tur, med tid, minskar ditt kroppsfett.
Rodd fungerar bra som uppvärmning likväl som huvuddelen av ett träningspass då dettränar både muskler, kondition och uthållighet. Du kan enkelt köra högintensiva intervaller på rodd utan att behöva justera hasigheten manuellt och ändå uppnå maximal fettförbränning.
Du får en varierad helkroppsträning som också är skonsam mot din kropp och dina leder med minimal skaderisk, kan det bli bättre?