Vad ska man äta när man tränar?

Uppdaterad:

När det gäller träning handlar det inte bara om vilka övningar du gör eller hur länge du gör dem. Rätt näring är också avgörande för att uppnå bästa resultat. De livsmedel du äter kan påverka dina energinivåer, uthållighet, styrka och återhämtning.

Om du vill få ut det mesta av dina träningspass måste du förse din kropp med rätt näringsämnen vid rätt tidpunkt. Men med så många motsägelsefulla råd om näring kan det vara svårt att veta vad man ska äta före, under och efter träning.

Innan träningspasset

Innan träningspasset är det viktigt att du får i dig bränsle som kroppen kan använda. Att äta rätt innan passet kommer ge dig mer energi, fokus och uthållighet under träningen. Det kan också minska risken för muskelskador och hjälpa dig med snabbare återhämtning efteråt.

De två viktigaste näringsämnena att fokusera på före träning är kolhydrater och protein. Kolhydrater är avgörande för att ge energi till dina muskler, medan protein hjälper till att förhindra muskelnedbrytning och främjar återhämtning. Några exempel på måltider före träning inkluderar:

 1. Havregrynsgröt: Havregrynsgröt är en utmärkt före träning eftersom det är rikt på kolhydrater och fiber, vilket kommer hålla dig mätt och energifylld genom hela träningspasset.
 2. Frukt: Frukt som bananer, äpplen och bär är utmärkta källor till kolhydrater som kan ge din kropp den energi den behöver för att klara av träningen.
 3. Grekisk yoghurt: Grekisk yoghurt innehåller mycket protein som hjälpter till att förhindra muskelskador under träning. Det är också en utmärkt källa till kalcium, som kan hjälpa till att bibehålla benhälsan.

Tidpunkten är också avgörande när det gäller näring före träning. Du bör äta en måltid som innehåller kolhydrater och protein cirka 1-3 timmar före passet. Detta ger din kropp tillräckligt med tid att smälta och absorbera näringsämnena så att du kan använda dem effektivt under träningen. Om du har ont om tid kan en liten snack 30 minuter före träning också hjälpa, till exempel en banan eller en proteinshake.

Under träningspasset

Under träning behöver din kropp upprätthålla en jämn nivå av energi för att hålla dig igång. Här kommer rollen som kolhydrater in. Kolhydrater är kroppens primära energikälla, och det kan hjälpa till med uthållighet och prestanda.

Ett sätt att tillhandahålla din kropp med kolhydrater under träning är att konsumera sportdrycker eller geler. Dessa produkter är utformade för att ge en snabb energikälla för att hjälpa dig att ta dig igenom träningen. De innehåller vanligtvis en blandning av kolhydrater, elektrolyter och ibland protein.

Om du inte gillar sportdrycker eller geler finns det såklart annat du kan äta under träningen. Några bra val inkluderar:

 1. Bananer: Bananer är en utmärkt källa till kolhydrater och kalium, perfekt under träningspasset.
 2. Russin: Russin är en bra källa till kolhydrater som kan ge en snabb energiboost.
 3. Energibars: Energibars kan ge en blandning av kolhydrater, protein och andra näringsämnen för att hjälpa till att bibehålla dina energinivåer under ett långt träningspass.

Det är också viktigt att dricka vatten regelbundet när du tränar.

Efter träningspasset

Efter passet behöver din kropp återhämta sig. Här kommer framförallt protein in i bilden. Protein är avgörande för att reparera och återuppbygga muskelvävnad som kan ha skadats under träningen.

För att säkerställa att din kropp får den protein den behöver bör du sträva efter att få i dig protein inom 1 timme efter passet. Några exempel på måltider efter träningen inkluderar:

 1. Kyckling, kött eller fisk: Utmärkta källor till protein.
 2. Ägg: Ägg är också en bra källa till protein som även ger andra väsentliga näringsämnen som kolin och vitamin D.
 3. Bönor, liner eller baljväxter: Är du vegan eller vegeterian är dessa tre väldigt bra alternativ.
 4. Vissa grönsaker: Grönsaker innehåller inte protein, men grönsker som t.ex. broccoli och spenat är höga i antioxidanter och andra näringsämnen som kan hjälpa till att minska inflammation och främja återhämtning.

Det är också viktigt att konsumera kolhydrater efter träning. Kolhydrater kan hjälpa till att återställa glykogenlagren i dina muskler, som kan bli uttömda under träning.

Kosttillskott

Medan en välbalanserad kost kommer innehålla alla de viktigaste näringsämnena du behöver för träningsprestanda och återhämtning så kan kosttillskott ibland ha sina fördelar.

Det är dock viktigt att komma ihåg att kosttillskott inte är en ersättning för en hälsosam kost och bör därför bara användas som komplement.

Här är några kosttillskott som har studerats för sina potentiella fördelar för träningsprestanda och återhämtning:

 1. Kreatin: Kreatin är en naturlig förening som finns i muskelceller och kan hjälpa till att tillhandahålla energi under högintensiv träning. Vissa studier har visat att kreatintillskott kan förbättra styrka, kraft och muskelmassa.
 2. Koffein: Koffein är en stimulant som kan hjälpa till att förbättra fokus, energi och uthållighet under träning. Vissa studier har visat att koffeintillskott kan förbättra träningsprestanda, särskilt i uthållighetsaktiviteter. Men det är viktigt att notera att koffein kan ha potentiella biverkningar som skakningar, ökad hjärtfrekvens och svårigheter att sova.
 3. Beta-alanin: Beta-alanin är en aminosyra som kan hjälpa till att förbättra muskeluthållighet och försena trötthet under högintensiv träning. Vissa studier har visat att bet-alanintillskott kan förbättra träningsprestanda, särskilt i aktiviteter som kräver högintensiva ansträngningar.
 4. Vassleprotein: Vassleprotein är en högkvalitativ proteinkälla som kan hjälpa till att främja muskeltillväxt och reparation efter träning. Vissa studier har visat att vassleproteintillskott kan förbättra muskelmassa och styrka, särskilt när det kombineras med intensiv styrketräning.

Slutsats

Rätt näring är avgörande för optimal träningsprestanda och återhämtning. Genom att fokusera på att få i dig rätt näring före, under och efter träning så ger du dig själva de bästa förutsättningarna.

Det är också viktigt att komma ihåg att varje persons kropp är annorlunda, och vissa människor kan kräva mer eller mindre av vissa näringsämnen beroende på faktorer som ålder, kön, kroppsvikt och aktivitetsnivå. Därför är det viktigt att lyssna på din kropp och anpassa din näring därefter.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att kosttillskott inte är en ersättning för en hälsosam kost och bör användas i kombination med den.

Genom att integrera rätt näring i din träningsrutin kan du uppnå dina fitnessmål, förbättra din träningsprestanda och stödja övergripande hälsa och välbefinnande. Så se till att prioritera din näring för att maximera fördelarna med dina träningspass.