Varför är det viktigt att värma upp innan träning?

Uppdaterad:

Uppvärmning är något som ska ingå i varje träningsrutin. Det spelar ingen roll om du är elitidrottare eller nybörjare, att värma upp innan träningen är viktigt för både din prestation och övergripande hälsa.

I det här inlägget kommer vi att utforska fördelarna med uppvärmningen, varför det är både skadeförebyggande och prestationshöjande. Genom att förstå vikten av uppvärmningen och integrera det i din rutin kommer du få ut mer av din träning och återhämta dig snabbare.

Vad händer i kroppen vid uppvärmning?

En rad fysiologiska processer drar igång när du värmer upp. Alla för att förbereda kroppen på fysisk ansträngning. Det är primärt 4 saker som händer, dessa är:

 • Blodflödet ökar
 • Ledernas flexibilitet förbättras
 • Musklernas temperatur höjs
 • Muskelkoordinationen blir bättre

Vi kommer gå in närmare på dessa så att vi kan förstå mer vad som händer och på så sätt förstå bättre varför uppvärmningen innan träningspasset är så viktig!

1. Ökat blodflöde

Uppvärmningen kommer göra att blodflödet till musklerna ökar och gör dom mer förberedda för fysisk stress. När du värmer upp ökar hjärtfrekvensen och blodkärlen utvidgas, vilket gör att mer syrerikt blod kan flöda till musklerna. Detta ökade blodflöde ger en rad fördelar, inklusive:

 • Förbättrad syretillförsel: Syre är avgörande för träning, och ökat blodflöde hjälper till att leverera mer syre till musklerna. Detta kan hjälpa till att förbättra uthålligheten under träningspasset.
 • Ökad tillförsel av näringsämnen: Blodet är det som förser kroppen med näringsämnen som behövs för muskelkontraktion, t.ex. glukos och aminosyror. Ökat blodflöde hjälper till att leverera mer av dessa näringsämnen till musklerna, vilket kan förbättra prestationen och minska risken för muskelskador.
 • Ökar förmågan att hantera slaggprodukter: När musklerna arbetar producerar de slaggprodukter, såsom mjölksyra. Ökat blodflöde hjälper kroppen att hantera dessa slaggprodukter.

2. Bättre flexibilitet i lederna

När du värmer upp producerar kroppen ledvätska, en smörjande substans som hjälper till att minska friktionen i lederna. Denna vätska hjälper till att förbättra ledernas flexibilitet, vilket gör det lättare att röra sig.

Förbättrad flexibilitet kan ge en rad fördelar, inklusive:

 • Minskad skaderisk: När lederna är stela är de mer benägna att skadas, särskilt vid övningar som kräver en fullt rörelseomfång. Genom att förbättra ledernas flexibilitet kan uppvärmning hjälpa till att minska risken för skador under träning.
 • Minskad muskelvärk: När lederna är stela måste musklerna arbeta hårdare för att kompensera för bristen på rörlighet. Detta kan leda till muskelvärk och trötthet. Genom att förbättra ledernas flexibilitet kan uppvärmning hjälpa till att minska belastningen på dina muskler, vilket minskar risken för muskelvärk och trötthet.

3. Ökar temperaturen i musklerna

När du värmer upp ökar din kropp sin metaboliska hastighet, vilket i sin tur höjer temperaturen i musklerna. Denna ökade muskeltemperatur ger en rad fördelar, inklusive:

 • Förbättrad elasticitet: När musklerna är kalla är de mindre elastiska. Lägre elasticitet innebär högre skaderisk under träning. Genom att höja muskeltemperaturen så förbättras alltså elasticiteten och risken för skador minskar.
 • Förbättrad muskelkontraktion: Muskelkontraktion är när musklerna dras ihop. Varma muskler gör att denna process blir mer effektiv att musklerna orkar mer.
 • Förbättrad nervledning: Hög muskeltemperatur förbättrar också nervledningen, vilket gör att du får bättre muskelkoordination och reaktionstid.

4. Bättre muskelkoordination

När du rör på dig så sker detta genom att hjärnan kommunicerar med musklerna via nervsignaler. Uppvärmningen för att denna kommunikation blir bättre och mer effektiv, d.v.s. att din muskelkoordination blir bättre. Detta har en del fördelar:

 • Förbättrad balans: God balans är viktigt för många övningar, särskilt de som innebär att stå på ett ben eller utföra komplexa rörelser. Genom att förbättra koordinationen kan uppvärmning hjälpa till att förbättra balansen och minska risken för fall och andra skador.
 • Förbättrad muskelrekrytering: Korrekt muskelrekrytering är viktigt för att utföra övningar korrekt och effektivt. Genom att förbättra koordinationen kan uppvärmning hjälpa till att förbättra muskelrekryteringen, vilket gör att du kan utföra övningar med bättre form och minska risken för skador.
 • Förbättrad reaktionstid: Snabbare kommunikation med musklerna innebär snabbare reaktionstid. Detta kan vara särskilt viktigt för vissa typer av sporter och aktiviteter.

Sammanfattning

Att värma upp innan träning är ett viktigt steg som inte bör ignoreras. Genom att förbereda din kropp för träning, kan du minska risken för skador och förbättra din prestation. Som vi beskrivit så ger uppvärmning en rad fördelar, inklusive ökat blodflöde, smidigare leder, ökad muskeltemperatur och förbättrad muskelkoordination.

Kom ihåg att en bra uppvärmning ska vara cirka 5-10 minuter lång och inkludera en blandning av lågintensiv träning, stretching och dynamiska rörelser som efterliknar övningarna du kommer att utföra under träningspasset. Genom att ta tiden att värma upp på rätt sätt kan du se till att din träning är säker, effektiv och rolig. Så nästa gång du går till gymmet eller ger dig ut på en löprunda, se till att ta tiden att värma upp på rätt sätt. Din kropp kommer att tacka dig för det!