Varför behöver din kropp zink?

Uppdaterad:

Zink är en livsviktig mineral som behövs bland annat för att immunsystemet och ämnesomsättningen ska fungera som de ska. Det är också en mineral som påverkar ögonhälsan, hud, hår och naglar, samt vår förmåga att koncentrera oss.

Zink spelar också en stor och viktig roll för celldelningen, hormonregleringen, immunsystemet, ämnesomsättningen (fettförbränningen) och flera olika proteinfunktioner. Utöver det så hjälper också zink till att skydda våra proteiner och fetter från oxidation. Detta beror på att zink fungerar som en antioxidant som bidrar till att skydda oss och våra celler från fria radikaler. För att alla dessa delar ska fungera normalt så behöver vi få i oss zink.

Vad är zink bra för?

Zink är nödvändigt för immunförsvaret och spelar en betydande roll i metabolismen av exempelvis kolhydrater, proteiner och fetter. När det kommer till ämnesomsättning så är nästan alla ämnesomsättningsprocesser beroende av zink och mineralämnet behövs också vid hormonproduktion i bukspottskörteln, sköldkörteln, hypofysen och könsorganen.

Zink bidrar även till vid kroppens upptagningsförmåga av järn. Trots att zink är så viktigt för flera av kroppens funktioner behöver vi bara få i oss en liten, liten dos varje dag. Men just eftersom vi behöver zink i så små mängder, påverkas vi direkt även om vi bara har en liten brist av det.

Hur vet jag om jag har brist på zink?

Du är alltid sjuk

Vill den envisa förkylningen aldrig ge med sig? Zinkbrist kan leda till att immunförsvaret blir svagare. Då zink har viktiga virusdödande egenskaper är zinkbrist mycket vanligt när det rör sig om långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar som ofta orsakas av virus. Vid insjuknande och under sjukdomsperioden rekommenderas ett intag på 30-60 mg zink medan ett intag på 20-50 mg zink rekommenderas för att stärka ett redan nedsatt immunförsvar.

Något som dessutom bekräftas av forskarvärlden.Efter genomgång av flertalet vetenskapliga studier beträffande zink lyfter nämligen Cochrane-institutet zink som den hittills mest lovande behandlingen mot förkylning på såväl kort som lång sikt. En av studierna visade att då zinktillskott togs vid första tecken på förkylning, blev förkylningen både kortare och mildare. Studien visade även att barn som intagit zink under mer än fem månader drabbades av färre förkylningar och var borta färre dagar från skolan.

Du lider av hudförändringar

20 procent av kroppens zink återfinns i huden, så hudförändringar och försämrad sårläkning kan också vara tydliga tecken på zinkbrist. Till de vanligare hudförändringarna som uppstår vid zinkbrist hör eksem, akne, hudsprickor, bölder, rosacea och psoriasis. Vid sådana hudbesvär rekommenderas ett intag på 20-60 mg zink.

Din mage är orolig

Zink är viktigt för att matsmältningen ska fungera som den ska. Så när vi har brist på mineralet får kroppen svårt att smälta maten och ta upp näringen. Symtom som illamående, kräkningar och diarré kan bero på zinkbrist, och det kan då hjälpa att se över kosten och lägga till fler zinkrika livsmedel, som till exempel skaldjur och yoghurt.

Träningsvärken går inte över

Har du ont i musklerna flera dagar efter ett träningspass? Det kan vara ett tecken på att din kropp inte får i sig tillräckligt med zink. Brist på zink gör nämligen att kroppen läker långsammare och tar längre tid på sig att återhämta sig.

Fyller många viktiga funktioner

Det är inte bara immunförsvaret och huden som påverkas vid zinkbrist. Zink är inblandat i nästan 100 olika kroppsfunktioner och fungerar som en katalysator i över 40 olika enzymreaktioner, varav många av dessa är inblandade i matsmältningen.

Mineralet spelar en viktig roll för tillväxten då det behövs i rikliga mängder överallt i kroppen vid syntes av DNA och RNA vilket är nödvändigt för celldelning och celltillväxt. Andra zinkberoende komponenter är bindväv, brosk och ben – zink är nödvändigt för uppbygganden av dessa – men även för ett friskt och starkt hår. För män är zink också väldigt viktigt för reproduktionsförmågan och prostatan.

Hur mycket zink behöver man?

Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av zink är 9 mg för män och 7 mg för kvinnor. Men för gravida, ammande och tonåringar rekommenderas ett högre intag på 8-12 mg. Mindre barn rekommenderas ett lägre intag, cirka 5-8 mg.En frisk person med varierade kostvanor bör få i sig rätt mängd via maten så extra tillskott av zink är oftast inte nödvändigt – se till att få i dig mat som innehåller mycket av mineralet, det räcker gott och väl.

Gör ett zinktest

Det finns flera olika tester för dig att ta reda på om du lider av zinkbrist. Men det absolut enklaste testet är att göra ett så kallat smaktest med zinksulfat.

Eftersom smaklökarna styrs av enzymer som är zinkberoende kan man bedöma smaksensationen efter att ha hållit en klunk med vatten utspädd med 0,1 procent zinksulfat i munnen under 10-15 sekunder. Vid svår och långvarig brist smakar vattnet just det, bara vatten. Men smakar det måttligt metall betyder det att bristen är måttlig och är smaken stark och motbjudande – grattis, du har bra zinkvärden!

Hur får man i sig zink naturligt?

Proteinrika livsmedel innehåller i regel mycket zink, bra källor är därför kött, ägg, fisk, skaldjur, ost och mjölkprodukter. Zink finns också i växtbaserade livsmedel som baljväxter, nötter, pumpakärnor, fullkornsprodukter och även i en del rotfrukter som rödbetor och morötter. Upptaget av zink ökar dessutom när du intar det tillsammans med proteinrik kost men hämmas då du intar det med livsmedel rika på fytinsyra så som spannmåls- och fullkornsprodukter. Andra zinkrika livsmedel är pumpakärnor, bönor, sötmandlar och jordnötter.

Så vänta inte till det att kroppen själv säger till – unna dig några ostron redan idag. Inom kort kommer du att märka av att både matsmältningen och immunförsvaret är dig evigt tacksamt!