Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa A-vitaminen 2024

Uppdaterad:

En bild med livsmedel som innehåller mycket A-vitamin.

A-vitamin är en antioxidant som precis som alla andra antioxidanter ger dig ökad lyster och även supersyn så att du ska orka fokusera längre och bättre. Många vitaminer innehåller även ingredienser som utöver att ge dig energi, också ger dig starkare immunförsvar.

Det finns oerhört många olika A-vitamin-produkter att välja mellan, så det är lätt att känna sig vilsen och inte veta vad du ska välja eller ens var du ska börja leta efter det du är ute efter och behöver. Vi hoppas att denna köpguide kan vara till hjälp, oavsett om du skulle fastna för vår personliga favorit, Betakaroten, eller om du hellre vill prova något annat.

Vilket är det bästa a-vitamintillskottet?

Healthwell Betakaroten 50

Vår personliga favorit är även en favorit på marknaden. Produkten innehåller i princip allt du kan önska dig i en kraftfull kapsel som hjälper dig från topp till tå.

Betakaroten är framtagen för att du ska kunna pusha för en ännu bättre upptagningsförmåga och få ett ännu bättre antioxidantskydd. Den innehåller bland annat olika former av naturligt betakaroten från den gröna mikroalgen Dunaliella salina som är ett av de ämnen inom kosttillskott som har mest vetenskap att backa upp dess egenskaper med.

Vad du kan räkna med är att bli brun snabbt under sommaren (eller under utlandssemestern) då Betakarotenkapslar från Healthwell hjälper hudens pigment att få till just den där perfekta solbrännan. En solbränna som varar långt in på hösten och som väcker avundsjuka bland kollegorna.

För att öka ditt upptag så innehåller kapslarna också solrosolja. Solrosoljan bidrar till ett förbättrat upptag eftersom betakaroten är ett fettlösligt ämne och kräver fett för att kunna absorberas bättre i kroppen.

Utöver detta så hjälper kapslarna dig även att bibehålla en normal och frisk hud. Kort sagt är det här det bästa du kan ge din kropp för att hjälpa den att hålla sig på topp året om.

New Nordic Blue Berry Plus

Detta kosttillskott är perfekt om du är ute efter att bibehålla sin syn, samtidigt som du vill hålla dig undan från ingredienser som inte är naturliga. Den innehåller till större delen blåbärsextrakt vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att du matar kroppen med annat än nyttigheter.

Blue Berry är en blåbärsbaserad tablett med en blandning av till större delen koppar och zink, men vitamin A i spetsen för att ge dig alla förutsättningar för att bibehålla en normal syn.

Blue Berry passar alla, oavsett ålder eller synskärpa. Den vänder sig dock till dig som är angelägen om att bibehålla en god syn genom hela livet, men utan ingredienser vars effekt du inte är säker på. Ett pålitligt och naturligt val, helt enkelt.

Pharma Nord Bio-Caroten

Dessa lättsvalda kapslar är framtagna specifikt för att underlätta intaget av just kapslar. Med andra ord är detta ett kosttillskott som är till för även dig som inte är speciellt förtjust i att svälja tabletter.

Bio-Caroten är framtaget med fokus på att ha en produkt som ger dig en fräsch bränna, oavsett om det är sommar, höst, vinter eller vår. Kapslarna består av ingredienser som fokuserar på att ge dig hud lyster och på så sätt få dig att se piggare ut och med det även få dig att känna dig piggare.

Det här kosttillskottet är framtaget för alla åldrar och personer och är ett dagligt tillskott. Det innehåller också högupptagligt betakaroten som omvandlas till vitamin A i kroppen, när kroppen behöver det.

Vem behöver vitamin A?

Alla. Så enkelt var det svaret. De flesta som i stort sätt andas och vill bygga starka ben och upprätthålla en sund, klar hud kan nog ha nytta av att svälja ett par kapslar. Det är ett bra sätt att ge dig själv en extra boost av solbränd hud utan att behöva vistas ute i starkt solljus, vilket i sin tur kan vara den där extra lilla pushen du behöver för att orka mer då du ser piggare ut och med det känner du dig också piggare.

Det är ju ingen hemlighet att vi känner oss piggare av lite färg. Utöver detta så kan även vitamin A hjälpa dig att bibehålla en skarp syn genom hela livet. Så oavsett ålder så är det bra att börja inkludera vitamin A i din kost. Vare sig det är via maten eller i form av kosttillskott.

Köpguide för A-vitaminer

När det gäller vitamin A så finns det som nämnt tidigare, en hel del att välja på. Vilket som sedan är det bästa valet för just dig handlar helt om vad du har för behov och önskemål när det gäller vitamin A.

Och är du nybörjare så är det så klart inte alltid så lätt att veta själv. Så med allt detta i åtanke så satte vi ihop en liten köpguide som vi hoppas på ska kunna förklara vad vitamin A har för syfte och effekt på dig och din kropp och hur det hjälper dig i ditt vardagliga liv när du tar det.

Vad är vitamin A bra för?

Det huvudsakliga syftet med vitamin A är att hjälpa dig att bygga starka ben, reglera genreglering, upprätthålla en sund klar hud, underlätta celldifferentiering och stödja immunfunktion. Den ger din hud enorm lyster som resulterar i en härlig brun hy, något som uppskattas av många användare.

Tar du inte vitamin A som kosttillskott så är den bästa naturliga källan där du kan finna vitaminet följande produkter: ägg, mjölk, lever, morötter, apelsingrönsaker så som squash, spenat och andra gröna grönsaker.

A och O för synen

Om du är ute efter att öka din synskärpa så är det vitamin A som du ska hålla utkik efter. Inte nog med att det är ett av den mest grundläggande vitaminen för vår utveckling och tillväxt, så är det dessutom ett av den mest förekommande i stort sett i större delen av kosten och vi får i oss den dagligen i normal dos.

Vitamin A har inom många studier visat sig ge en förebyggande effekt mot cancer och är även bra mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Vitamin A ökar framförallt synskärpan och är en bidragande orsak till en fullgod syn. Det är viktigt att vi får i oss det redan som embryo när vi ligger i mammas mage. Det innebär att vitamin A är mycket viktigt för gravida kvinnor att få i sig och äta ordentligt av för att fostret ska få den näring det behöver.

Skulle den blivande mamman mot all förmodan inte få i sig tillräckligt med vitamin A under graviditeten så är det tyvärr risk, och rätt så vanligt, att barnet föds med försämrad syn eller drabbas av total blindhet. Därför är det viktigt, gravid eller inte, att du intar det dagligen, vilket betyder att det kanske kan vara en bra idé att ta extra kosttillskott av vitamin A för att verkligen vara säker på att du får i dig det tillräckligt.

Stödjer ett hälsosamt immunsystem

Vitamin A spelar en viktig roll för att upprätthålla din kropps naturliga försvar. Detta inkluderar slemhinnor i ögonen, lungorna, tarmen och könsorganen som hjälper till att fånga bakterier och andra smittämnen innan de har hunnit sprida sig.

Vitamin A är också involverat i produktion och funktion av vita blodkroppar som hjälper till att fånga och rensa bakterier och andra patogener från ditt blodomlopp.

Vad innebär detta i praktiken? Enkelt – en brist på vitamin A kan göra dig mer mottaglig för infektioner och försämra din tid för återhämtning när du blir sjuk. Alla våra toppprodukter är ett steg för ett hälsosammare immunsystem och har hjälpt vid återhämtning från till exempel en förkylning.

För bättre benhälsa

Om dina muskler mår bra så mår du bra och mår du bra så orkar du så klart prestera bättre. Vitamin A och framförallt de produkter som vi nämner i denna köpguide, innehåller ämnen som både främjar benhälsan och ger starkare ben, samtidigt som de motverkar att benen bryts ner.

De viktigaste näringsämnena som behövs för att upprätthålla friska ben när du åldras är trots allt protein, kalcium och D-vitamin. Men att äta tillräckligt med vitamin A är också nödvändigt för bentillväxten och utvecklingen av den, och en brist på vitamin A har kopplats till just dålig benhälsa.

Faktum är att personer med lägre blodnivåer av A-vitamin har en högre risk för benfrakturer än personer med friska nivåer. Dessutom fann en nyligen gjord studie att personer med de högsta mängderna A-vitamin i sin diet hade en 6% minskad risk för frakturer. Otroligt inte sant?

Minskar risken för akne och ger din hud lyster

Akne är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom. Personer med detta tillstånd utvecklar smärtsamma fläckar, oftast på ansikte, rygg och över bröst. Dessa fläckar uppstår när talgkörtlarna täcks av död hud och oljor. Dessa körtlar finns i hårsäckarna på din hud och producerar talg, ett oljigt, vaxartat ämne som håller huden smord.

Även om fläckarna är fysiskt ofarliga kan akne ha en allvarlig effekt på människors mentala hälsa och leda till låg självkänsla, ångest och depression. I detta fall kan ett extra tillskott av vitamin A hjälpa till. För har du någonsin hört talas om retinol? Det är vitamin A. Och när retinol appliceras topiskt kan det vara till hjälp vid behandling av just akne och det motverkar även rynkor och solskador. Och visste du att vitamin A en vanlig ingrediens i just antirynkkrämer. Men om du inte är krämtypen så är en vitamin A kapsel hit eller dit, alltid att rekommendera. Så en liten påminnelse – snåla inte med vitamin A!

Naturligt men även via kosttillskott

Självklart är det bättre att få i sig vitamin A genom maten, det vill säga naturligt, men många anser även att kosttillskott är en ännu bättre väg att gå. Man har nämligen noterat att vitaminer i kosttillskott tas upp bättre av kroppen. Hur är detta möjligt? Och varför?

Av den anledningen att kosttillskott helt enkelt löses upp snabbare än vitaminerna via maten då maten blandas med fibrer som gör att maten stannar kvar i tarmen längre. Våra rekommenderade produkter är inget undantag och du kan vara säker på att när de tas upp av kroppen, så effekten så mycket starkare än genom vanlig näring.

Hur valde vi topplistan

Vi har förberett denna topplista genom noga efterforskning och utbildning, via både experter men även vanliga konsumenter som använder sig av dessa produkter, men också genom att läsa recensioner och en mängd artiklar i ämnet. Hemsidor som exempelvis NCBI och Livsmedelverket har varit mycket hjälpsamma.

Men i grund och botten så är det framförallt genom att ha lyssnat på just dessa konsumenter som vi har kunnat välja de bästa produkterna, då det faktiskt är de som verkligen vet vad som fungerar och inte fungerar.

Vi har också noga gått igenom ingredienserna och dess effekter för att hitta tillskott som verkligen ger dig bästa möjliga resultat, tillsammans med allt du kan tänkas behöva för att må bra på vägen.

Sammanfattning

Som du kanske redan har märkt så är det inte så lätt när det kommer till vitamin A. Från att ha varit något som vi är vana vid att få i oss på naturlig väg så har det nu verkligen exploderat på marknaden och rätt som det är så finns det oändligt många produkter att välja mellan.

Så förhoppningsvis så har denna köpguide gett dig en lite mer ingående insyn så att du har en bättre idé om vad du ska hålla utkik efter. Oavsett om du väljer att prova någon av våra favoriter eller om du vill stå på egna ben så hoppas vi att denna köpguide har lärt dig något när det gäller vitamin A!