Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa gainern 2024

Uppdaterad:

En man som blandar ihop en gainer.

Nyckeln till drömkroppen består av två saker: träning och kost. Alla människor har olika mål med sin träning, vissa vill bränna fett och helt enkelt gå ned i vikt, medan andra fokuserar mer på att bygga muskler, gå upp i vikt och bli stora. Om du faller in i den senare kategorin har du kommit rätt!

Förhoppningsvis kommer vår topplista hjälpa dig i ditt letande efter den bästa gainern. Högst upp på topplistan hittar du Core Gainer som vi anser är den mest prisvärda produkten på markanden. Men glöm inte att samtliga produkter på listan är värdiga att ta en titt på!

Vilken är den bästa gainern?

Svenskt Kosttillskott Core Gainer

Svenskt kosttillskott har blivit en riktigt seriös entreprenör i Sverige inom kosttillskott och både deras utbud och egna produkter imponerar! Deras Core Gainer som de framtagit själv är inget undantag, då den ligger som favoriten i den stora majoriteten gainer-test. Den har dessutom fått positiva betyg av konsumenterna som testat den.

Med en högkvalitativ mix av protein, kolhydrater, kreatin och en mängd mineraler, innehåller Core Gainer exakt det din kropp behöver för att återhämta sig så snabbt som möjligt.

I mixen hittar du 29 gram vassleprotein per portion, vilket ger dig de aminosyror och BCAA som du behöver för att bygga muskler. 29 gram av vassleprotein ligger inom den rekommenderade gränsen för att köra igång din kropps muskelproteinsyntes.

Något som är mycket uppskattat med Core Gainer är dess goda smaker! Om smaken på gainern inte är god kommer det vara svårare att vilja dricka shaken varje gång du tränar.

Men Core Gainers smaker har fått toppbetyg i kundrecensioner. De smaker som finns att välja mellan just nu är Choklad Milkshake, Hallon Milkshake, Jordgubb Milkshake, och den krämiga nyheten Salted Caramel.

Gainern är också känd för att vara billigare än sina konkurrenter. Så ja, pris, smak, näringsinnehåll - kombinationen av allt gör denna till vårt val av bästa gainer.

Pro Nutrition Gigant Pro Mass

Företaget Pro Nutrition grundades 1999 och de arbetar ständigt med att utveckla sina högkvalitativa och välsmakande kosttillskott. Deras gainer Gigant Pro Mass är ännu en favorit som hamnade nära vår förstaplats!

Något som gör Gigant Pro Mass lite mer unik bland gainers är hur högt proteinvärdet är. Man skulle kunna kalla den kärleksbarnet mellan en gainer och ett proteinpulver. Då känns det riktigt passande att den marknadsförs som en “lean mass gainer”. Mixen har mer protein, men färre kolhydrater och kalorier. Gigant Pro Mass passar alltså dig som vill gå upp i vikt, men vill göra det genom att bygga muskler.

Gainern innehåller samtidigt vitaminer, mineraler och aminosyror och allt annat du behöver för att kickstarta återhämtningen.

Gigant Pro Mass kommer i smakerna choklad och jordgubb som är de vanligaste smakerna av gainers. De har visserligen inte lika många val som Core Gainer, men smakerna beskrivs som riktigt goda, så vad finns det då att klaga på? Inte konstigt att produkten fått så bra betyg av de som testat gainern!

Optimum Nutrition Serious Mass

Alltför ofta fokuserar gainers på att brösta sig fram med stora siffror och en hög halt makronäringsämnen som protein, kolhydrater och fett. Även om detta är viktigt så glöms ofta en väsentlig del av människors näringsbehov, nämligen mikronäringsämnen som vitaminer och mineraler. Den mycket omtyckta gainern Optimum Nutrition Serious Mass är ett av märkena som verkligen fokuserar på detta. Med en portion Optimum Nutrition får du mer eller mindre hela ditt dagsbehov av vitaminer och mineraler. Det är nästan som att inkludera en dos multivitamin.

Utöver detta särdrag så har produkten också en väldigt stabil näringsprofil med höga halter protein och kolhydrater, vilket gör den till ett riktigt komplett och prisvärt packet för dig som vill gå upp i vikt. En enda dos (337 gram) ger dig 1250 kcal, 50g protein och 250g kolhydrater.

Proteinet är som alltid ett filtrerat koncentrat av mjölkproteiner som vassleprotein, blandat med äggprotein som äggalbumin vilket gör att alla nödvändiga aminosyror finns med. Att det finns både mjölkprotein och äggprotein i denna produkt innebär dock att en förhållandevis stor andel människor som är intoleranta mot något av dessa livsmedel utesluts.

Sockerinnehållet är också ganska högt på 20 gram per portion, men det bidrar till en god smak. Det finns totalt 6 olika smaker att välja mellan, däribland finns såklart klassikerna choklad, vanilj, jordgubbe och banan.

Better You Vegetarisk Gainer

Naturligtvis måste vi också nämna en favorit som är både laktosfri och vegetarisk! Det är där svenska företaget Better You kommer in med sin Vegetarisk Gainer på naturliga råvaror. Perfekt för dig som försöker hitta något utan vassleprotein.

Portionerna är rätt små, och efter ett hårdare pass kanske det skulle krävas två eller fler portioner för att få samma kick som våra icke-vegetariska val. Det positiva är dock att denna gainer är snällare mot både kropp och mage. Man förväntar sig inte annat när den endast har naturligt innehåll.

Proteinet i mixen kommer från svenskt havre, hampa och pumpakärnor. Mixens kolhydrater kommer från palatinos – en unik långtidsverkande kolhydratskälla som bidrar till jämnare blodsocker. Dessa 12 gram protein tillsammans med 23 gram kolhydrater leder till att varje portion ligger på cirka 126 kalorier energi.

Better You Vegetarisk Gainer kan användas både för uppladdning och för återhämtning. Gainern är naturligt sötad med stevioglycosider. Den kommer i tre olika smaker: Jordgubb, Choklad och Vanilj/päron. Om du väljer att köpa olika smaker kan du variera mellan olika smaker efter träningspassen!

Green Nutrition Green Gainer

När man pratar om gainers finns det inte många alternativ för folk som vill skippa vassleproteinet, äggproteinet och alla andra beståndsdelar med animaliskt ursprung. Gainers som riktar sig mot den veganska befolkningen blir dock allt vanligare och Green Gainer är verkligen en produkt som sätter standarden för framtiden.

En vanlig kritik när det kommer till gröna gainers är att de inte innehåller ett tillräckligt brett proteinkomplex, men detta gäller absolut inte för Green Gainer, då proteinet kommer från hela 4 olika källor.

I den minst sagt mångfaldigt utrustade produkten hittar du havreprotein, hampaprotein, risprotein och ärtprotein, vilket totalt resulterar i 15 gram protein per portion. Kaloriinnehållet ligger på 375 kcal per portion och kolhydraterna 28 gram per portion. Detta är betydligt mindre än vanliga gainers och Green Gainer måste nog därför klassas som mer utav en återhämtningsprodukt än en måltidsersättare.

En extra bonus är att produkten passar även den som är intolerant mot till exempel laktos eller ägg, då den är helt fri från detta. Vi gillar att se banbrytande produkter och det är just därför Green Gainer ligger så högt i vår topplista!

Mutant Mass

Som du kanske förstår på det deskriptiva namnet, så är Mutant Mass verkligen ett riktigt monster. På hela 1060 kalorier per portion, 52 gram protein och 176 gram kolhydrater (varav 34 gram socker), så är detta en av jättarna på marknaden.

Som du kan utläsa på näringsinnehållet är det ovanligt mycket protein per kalori för en gainer, vilket är förmånligt om du vill använda produkten innan du tränar. Kroppen omsätter näring som kommer i vätskeform mycket snabbare, vilket i sin tur gör att dina muskler får sin näring så fort du börjar bryta ned dem.

Sockerhalten kan antingen ses som någonting positivt eller negativt, beroende på om du tycker att smaken är en avgörande faktorn eller inte. Mutants rekommenderade portionsstorlek är att ta 4 skopor (460g), blanda det med 6-7 dl vatten eller mjölk och dricka det antingen på en gång, eller utspritt över dagen.

Vad är en gainer?

När målet är att gå upp i vikt, finns det vissa maträtter man direkt tänker på. Bullar, glass, chips, pizza och hamburgare är alla både vanliga och effektiva viktökningsmetoder, men denna typ av mat innehåller vad experter kallar för tomma kalorier. Skräpmat kommer onekligen hjälpa dig med att gå upp i vikt, men knappast med att bygga muskler. Det är här gainers kommer in i bilden.

Gainers är kosttillskott med en stor mängd kalorier som är till för att gå upp i vikt. Det kommer i en sorts pulverform som blandas med valfri vätska i en shaker, vanligtvis vatten eller mjölk. Gainers är inte bara kaloribomber, utan innehåller också nödvändiga makronäringsämnen som protein, kolhydrater och omättade fetter. De flesta innehåller också mikronäringsämnen som vitaminer, mineraler och fiber.

Som alltid ska du inte förlita dig helt på kosttillskott för att möta ditt dagliga näringsbehov, det är alltid bättre att sikta på att äta så mycket riktig mat som möjligt.

Kom också ihåg att gainers enbart bör användas i samband med högintensiv träning. Om du använder gainers utan att träna kommer du endast lägga på dig fett, inte bygga muskler. Förvänta dig inte resultat utan arbete.

Vad är gainers bra för och varför behöver man det?

Att få i sig tillräckligt med kalorier kan vara svårt, speciellt om du tränar extremt mycket och inte har tid eller ork för att laga mat. Det kan också vara svårt att få i sig tillräckligt av alla viktiga näringsämnen när du tränar riktigt hårt. Då kan det istället vara enklare att ersätta en måltid med en gainer, vilket inte tar mer än 5 minuter att slänga ihop. Men huvudsakligen ska gainers vara en komplettering till maten, eller ett mellanmål.

En annan väldigt bra sak med gainers är att de innehåller särskilja matfetter som hjälper dig hålla nere fettmassan när du bygger muskler. För att överhuvudtaget gå upp i vikt krävs det att du äter mer kalorier än vad du förbrukar, vilket kan leda till att du inte bara bygger muskulatur, utan även lägger på dig en hel del fett.

Matfettet förhindrar lite av denna effekten och effektiviserar näringsupptagningen till musklerna. När du letar efter den rätta gainern, håll ett öga på att den innehåller triglycerider, och så lite mättade fetter som möjligt.

Antalet gainers på marknaden kan vara överväldigande, men detta är egentligen gynnsamt för kunden. Det innebär ett högre tryck på nya produkter att specialisera sig och erbjuda någonting unikt. Således kan du hitta gainers med alla sorters olika näringsprofiler och hälsoinriktningar.

Om du letar efter en gainer att ta precis innan träning vill du vara säker på att den innehåller så lite fett och så mycket kolhydrater som möjligt.

Eftersom musklerna är som mest nedbrutna just efter träning, är detta ett ypperligt tillfälle att tillföra snabba kolhydrater till dem, så att insulinproduktionen stimuleras. Insulinet får aminosyrorna att snabbare drivas in i den skadade muskulaturen, vilket påskyndar hypertrofin i musklerna.

Sammanfattningsvis brukar man säga att gainers används för 4 olika saker:

• Viktökning

• Bygga muskler (I samband med träning)

• Viktkontroll (Om man bränner en stor mängd kalorier varje dag vid exempelvis uthållighetsträning)

• Återhämtning

Vem behöver gainers?

Enligt kroppsbyggarcoachen Lee Hayward har de flesta gainers ett 2:1 förhållande mellan innehållet av kolhydrater och protein. Således är detta bäst anpassat till dem som vill ha en stabil måltidsersättning. Men det finns också andra användningsområden.

Om du är en tyngdlyftare som vill bygga muskler så kan gainers vara ett smidigt alternativ. Bra gainers innehåller alltid mycket protein, kolhydrater och aminosyror vilket är absolut avgörande för någon som tränar med vikter.

Folk med snabb matsmältning är också en grupp som kan ha nytta av gainers. Vissa människor har svårt att gå upp i vikt, oavsett hur mycket de äter.

En annan självklar grupp är ju atleter. De flesta sporter kräver att du åtminstone är någorlunda välbyggd, och användning av gainers i sport är vanligare än vad man tror. Den stora mängden kalorier kombinerat med den kompletta näringsprofilen gör så att man får mycket energi under matchen.

Hur vi hittade vårt val till den bästa gainern

För att komma fram till den här topplistan har vi gått igenom de populäraste produkterna på marknaden och noggrant jämfört deras näringsinnehåll och näringsprofil med priset för att komma fram till vad som ger dig mest för pengarna.

Vi har också kollat på kundrecensioner hos de ledande hälsobutikerna för att komma fram till vad som smakar bäst och vilken produkt som gjorde konsumenterna mest nöjda.

Egenskaperna som vi främst analyserat är näringsprofil, smak och pris. Vidare har vi kombinerat vår egen analys med vad ledande experter inom branschen har att säga. Hemsidor som testat.nu, inspekto.se, supplementguiden.se och fitnessfrank.com har varit till stor hjälp för att lista ut vilken gainer som är optimal.

Konsumenternas åsikter är extremt viktiga att ta en nära titt på. Den kvalitativa bedömning är nämligen minst lika viktig som den kvantitativa, då det kan finnas oförutsägbara faktorer som inte kommer med på papper. Anekdoter är viktiga när produktens potentiella biverkningar inte är helt utstuderade. Det kan vara saker som att den ger vissa magproblem, eller smakar illa.

Sammanfattning

En gainer är en bra investering för dig som vill gå upp i vikt, men som inte har tillgång till tillräckligt med mat. Generellt sätt finns det två typer av gainers, den som inriktar sig på återhämtning efter träning och den som fungerar som måltidsersättning. Man kan dock använda dem lite hur man vill, och riktlinjerna är väldigt tänjbara.

En bra gainer ger dig mycket näring per kalori så att du kan få ut så mycket som möjligt av ditt hårda arbete på gymmet.

Vår favorit Core Gainer är mycket populär på grund av dess pris, smaker och innehåll, så kika gärna extra på den! Om detta inte är vad du letar efter, kan du alltid ta en titt på resten av topplistan, så hittar du säkertnågot som faller dig i smaken!