Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa kalciumtillskottet 2024

Uppdaterad:

Olika skålar med livsmedel som innehåller kalcium på ett bord.

Kalcium är viktigt för optimal benhälsa under hela ditt liv. Även om kost är det bästa sättet att få i sig kalcium, så kan kalciumtillskott vara ett alternativ om din kosthållning gör så att du inte får i dig tillräckligt. Därför har vi tagit fram en lista med de bästa kalciumtillskotten.

Innan du överväger kalciumtillskott bör du se till att du förstår hur mycket kalcium du behöver, fördelar och nackdelar med kalciumtillskott och vilken typ av tillskott du bör välja.

Vilket är det bästa kalciumtillskottet?

Great Earth Cal-Mag

Great Earth har skapat detta kosttillskott som består av en kombination av magnesium och kalcium. Super CalMag består av lättlösliga mineraler och innehåller dessutom en hög dos av vitamin D3, för att din kropp ska kunna ta upp tablettens innehållande kalcium bättre.

Kosttillskottet Super CalMag innehåller två av kroppens vanligaste mineraler, men är även två av de nödvändigaste. Calcium och magnesium behöver oftast intas tillsammans, då detta ger en ökad effekt och bättre upptag. Kalcium ger flera fördelar, framförallt vad rör ditt skelett. En varierad kost och intag av kalcium stärker din benstomme och ger även dina tänder mer styrka.

Magnesium har inkluderats i kosttillskottet för att lugna trötta muskler och hjälper till vid utmattning. Kombinationen av de två mineralerna blir antagonister och hjälper varandra i kroppen. Ett fantastiskt kalciumtillskott som ger dig flera fördelar.

Varje burk innehåller 100 tabletter, där 1 tablett ska intas dagligen i samband med måltid för att ge den bästa effekten.

Scitec Nutrition Scitec Calcium-Magnesium

Kalcium och magnesium är två viktiga mineraler som är nödvändiga att få i sig för att kunna stärka kroppens ben och muskler. Varumärket Scitec har här skapat ett kosttillskott för att du ska kunna få starka ben och friskare tänder.

Calcium-Magnesium har godkänts av European Food Safety Authority och består av kvalitetsingredienser. Varje burk innehåller 100 tabletter och bör intas varje dag för ett optimalt mineralintag, gärna tillsammans med måltid för en ökad effekt.

Några andra fördelar som du får av detta kalciumtillskott är ett starkare nervsystem och starkare hjärta. Anpassade ingredienser hjälper även kroppen att ha en bra balans av matsmältningsenzymer. Ett perfekt kosttillskott, som ger en bättre generell hälsa. Precis som med samtliga kosttillskott ska de intas i kombination med en varierad kost och motion.

Healthwell Kalcium

Healthwell Kalcium 800 innehåller D-vitamin och man kan beställa tillskottet i större mängd och på så sätt spara pengar.

D-vitamin reglerar kalciumet i blodet, vilket bidrar till att det används optimalt. Att många svenskar lider av D-vitaminbrist under årets mörka månader gör också att ett tillskott av den livsviktiga vitaminen endast kommer med fördelar.

Den dagliga rekommenderade dosen är endast 2 kapslar. Tillsammans innehåller de två kapslarna 1600mg lättupptagligt kalciumcitrat, samt 100% RDI av D-vitamin. Anledningen till att det här fantastiska kosttillskottet inte är nummer 1 på listan beror på att det innehåller utfyllnadsmedel, men eftersom att det inte är något som alla bryr sig om vill vi ändå rekommendera det här prisvärda tillskottet.

Vad är kalcium?

Kalcium är den mest rikliga mineralen i kroppen, närvarande främst i ben och tänder. Det är ett viktigt kostämne som krävs i optimala mängder för bland annat en bra benhälsa, effektiv nerv- och muskelfunktion och övergripande kardiovaskulär hälsa. Kalcium i naturen utgör ungefär tre procent av jordskorpan och är en grundläggande del av de flesta djur och växter.

Våra ben fungerar som en lagringsplats för kroppens kalcium, som i sin tur utsöndrar mineralen till blodet för användning i hjärtat och andra organ. Att äta en diet rik på kalcium hjälper till att återställa kalciumet i skelettet. Ett kosttillskott kan också hjälpa till.

Varför är kalcium nödvändigt?

Kalcium är mest känt för sin roll i att bygga och bibehålla starka ben och tänder, men det krävs också för att hjärtat, musklerna och nervsystemet ska fungera ordentligt.

Det spelar en viktig roll i att upprätthålla ett normalt blodtryck, reglera blodkoagulering och förebygga cancer i matsmältningssystemet. Det är också förknippat med att lindra humörsvängningar, matbehov och minska smärta, ömhet och uppblåsthet i samband med premenstruellt syndrom (PMS).

Vad är några tecken på kalciumbrist?

Kalciumbrist (även kallad hypokalcemi) varierar i symptomen. Från lindriga symptom som till exempel domningar i fingertopparna, muskelkramper, slöhet och dålig aptit – till allvarligare symptom så som mental förvirring, missbildningar i skeletten, och fördröjd utveckling hos spädbarn. Sjukdomar som osteoporos (spröda, tunna, porösa ben som lätt går sönder) och rickets är också förknippade med kalciumbrist.

Kalcium i livsmedel (i naturlig form)

Din kropp producerar inte kalcium, så du måste få i dig det genom andra källor, dvs mat eller kosttillskott. Kalcium finns i en mängd olika livsmedel, inklusive:

• Mejeriprodukter, såsom ost, mjölk och yoghurt

• Mörkgröna bladgrönsaker, som till exempel broccoli och grönkål

• Fisk med ätbara mjuka ben, till exempel sardiner och konserverad lax

• Livsmedel och drycker som har berikats med kalcium, till exempel sojaprodukter, spannmål och fruktjuicer.

För att ta upp kalcium behöver kroppen också D-vitamin. En del livsmedel innehåller naturligt små mängder vitamin D, såsom konserverad lax med ben och äggulor. Du kan också få vitamin D från berikade livsmedel och solexponering. RDI för vitamin D är 600 internationella enheter (15 mikrogram) per dag för de flesta vuxna.

En riklig källa till kalcium i kosten är mejeriprodukter – två glas mjölk per dag ger 1000-1200 mg. Om du väljer att få i dig ditt kalcium via mejeriprodukter – vilket inte är nödvändigt eftersom det finns många andra kalciumrika livsmedel – se till att du bara använder hormonfria och ekologiska mejeriprodukter för att minska din exponering av antibiotika och hormoner som finns i många mejeriprodukter. Annars är ovan nämna livsmedel också ypperliga källor till kalcium.

Även vegetarianer och veganer kan enkelt få i sig kalcium eftersom att i dagsläget är de flesta växtbaserade mjölkalternativen berikade med kalcium. Ett glas havremjölk innehåller ofta lika mycket kalcium som komjölk. Detta är dock inget man kan ta för givet, så det är därför viktigt att läsa etiketter och innehållsförteckning för att försäkra sig om att man får i sig det kalcium som man behöver.

Vad är kalcium bra för och varför behövs det?

Din kropp behöver kalcium för att bygga och bibehålla starka ben. Ditt hjärta, dina muskler och nerver behöver också kalcium för att fungera ordentligt. Vissa studier tyder på att kalcium tillsammans med vitamin D kan ha fördelar bortom benhälsan: till exempel kan det ge skydd mot cancer, diabetes och högt blodtryck. Men bevis på sådana hälsofördelar är inte definitiva.

Om du inte får tillräckligt med kalcium kan du stöta på hälsoproblem i samband med svagt skelett:

• Barns tillväxt hämmas och de når inte sin fulla potentiella längd.

• Vuxna kan få låg benmassa, vilket är en riskfaktor för osteoporos (benskörhet).

Många västerlänningar får inte tillräckligt med kalcium i sina dieter. Barn och ungdomar är särskilt utsatta för kalciumbrist, men även vuxna och då framförallt de som är 50 år och äldre.

Vem behöver ett tillskott av kalcium?

Hur mycket kalcium du behöver beror framförallt på din ålder och ditt kön. Men grovt kan man säga att det dagliga rekommenderade intaget hos vuxna män och kvinnor varierar mellan 1000mg – 2500mg.

Även om du äter en hälsosam och balanserad kost kan det vara svårt att få tillräckligt med kalcium om du:

• Är gravid eller ammar

• Tränar och idrottar mycket

• Har laktosintolerans och därför måste begränsa mjölkprodukter

• Konsumerar stora mängder protein eller natrium, vilket kan orsaka att din kropp utsöndrar mer kalcium

• Har osteoporos

• Får långvarig behandling med kortikosteroider

• Har vissa tarm- eller matsmältningssjukdomar som minskar din förmåga att absorbera kalcium, såsom inflammatorisk tarmsjukdom eller celiaki.

I dessa situationer kan ett kalciumtillskott hjälpa dig att möta ditt kalciumbehov. Kalcium är också vanligt som komplement till magnesium, och dessa två mineraler är ofta kombinerade i ett och samma tillskott.

Typer av kalciumtillskott

Flera olika typer av kalciumföreningar används i kalciumtillskott. Varje förening innehåller varierande mängder av mineralkalcium – kallat elementärt kalcium. Vanliga kalciumtillskott kan märkas som:

  • Kalciumkarbonat (40 procent elementärt kalcium)
  • Kalciumcitrat (21 procent elementärt kalcium)
  • Kalciumglukonat (9 procent elementärt kalcium)
  • Kalciumlaktat (13 procent elementärt kalcium)

De två huvudformerna av kalciumtillskott är karbonat och citrat. Kalciumkarbonat är billigast och är därför ofta ett bra förstahandsval. Andra former av kalcium i tillskott är glukonat och laktat.

Dessutom kombineras vissa kalciumtillskott med vitaminer och andra mineraler. Till exempel kan vissa kalciumtillskott innehålla vitamin D eller magnesium. Kolla ingredienslistan för att se vilken form av kalcium ditt kalciumtillskott innehåller och vilka andra näringsämnen som är tillsatta.

Kan man få ett överskott av kalcium?

Att få för mycket kalcium kan orsaka förstoppning. Det kan också störa kroppens förmåga att absorbera järn och zink, men denna effekt är inte väletablerad. För vuxna kan för mycket kalcium (från kosttillskott, inte från mat) öka risken för njursten. Vissa studier visar att personer som konsumerar stora mängder kalcium kan ha ökat risken för prostatacancer och hjärtsjukdom, men mer forskning behövs för att förstå dessa möjliga länkar.

Kalciumtillskott är inget som alla bör ta. Om man till exempel har ett hälsotillstånd som orsakar överskott av kalcium i blodet (hyperkalcemi), bör du undvika kalciumtillskott.

Finns det några interaktioner med kalcium som jag borde veta om?

Kosttillskott av kalcium kan interagera eller störa vissa läkemedel du tar, och vissa läkemedel kan sänka eller höja kalciumhalterna i kroppen. Här är några exempel:

Kalcium kan minska absorptionen av dessa läkemedel när de tas tillsammans:

• Bisfosfonater (för behandling av osteoporos)

• Antibiotika av fluoroquinolon- och tetracyklinfamiljerna

• Levotyroxin (för att behandla låg sköldkörtelaktivitet)

• Fenytoin (ett antikonvulsivt medel)

• Tiludronat dinatrium (för att behandla Pagets sjukdom)

• Antacida som innehåller aluminium eller magnesium ökar kalciumförlusten i urinen.

• Mineralolja och stimulerande laxermedel minskar kalciumabsorptionen.

• Glukokortikoider (som prednison) kan orsaka kalciumutarmning och så småningom osteoporos när man använder dem under längre perioder.

Tala om för din läkare, apotekspersonal och andra vårdgivare om kosttillskott och läkemedel du tar. De har kunskap om hur dessa kosttillskott kan interagera eller störa din receptbelagda eller receptfria läkemedel eller om läkemedlet kan störa hur din kropp absorberar, använder eller bryter ner näringsämnen.

Hur vi valde tillskotten till vår topplista

När vi valt kalciumtillskott till vår topplista, har vi övervägt dessa faktorer:

Kvantitet

Vi har valt tillskott med höga halter elementalt kalcium, eftersom det är den faktiska mängden kalcium i tillägget. Det är vad din kropp absorberar för att gynna bentillväxt och andra hälsofördelar. Etiketten på kalciumtillskottet visar hur mycket kalcium som finns i en dos.

Som ett exempel är kalciumkarbonat 40 procent elementärt kalcium, så 1250 milligram (mg) kalciumkarbonat innehåller 500 mg elementärt kalcium. Var noga med att notera doseringen (antal tabletter) när du bestämmer hur mycket kalcium som finns i en dos.

Kvalitet och kostnad

Tillverkare ansvarar givetvis för att deras tillskott är säkra och påståenden är sanningsenliga. Vissa företag har sina produkter självständigt testade av oberoende laboratorier. Vi har sett till att välja tillskott som uppfyller industristandard för kvalitet, renhet, styrka och tablettupplösning eller upplösning.

Olika typer av kalciumtillskott finns i olika prisklasser, vi har jämfört mellan butiker för att hitta de mest prisvärda kalciumtillskotten.

Olika former

Kalciumtillskott finns i olika former. Tabletter, kapslar, tuggtabletter, vätskor och pulver. Om du har problem med att svälja piller kanske du vill ha en tuggtablett eller ett flytande kalciumtillskott, därför har vi valt att ta med olika varianter i vår topplista, så att det finns något som passar alla.