Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa kettlebellen 2024

Uppdaterad:

Bild på en blå kettlebell märkt med 8kg.

En kettlebell är ett bra alternativ för styrketräning i hemmet, där du inte behöver ha en mängd träningsredskap som tar mycket utrymme. Du kan göra många olika typer av övningar med kettlebells som tränar upp din styrka, motion samt även din balans, uthållighet och koordination.

På den här listan hittar du de bästa valen för just kettlebells, för både nybörjare och mer avancerade användare. Vi rekommenderar American Barbell Competition Steel lite extra då de har bra greppyta och kommer i många olika vikter.

Vilken är den bästa kettlebellen?

American Barbell Competition Steel Kettlebells

Färgkordinerade modellen Competition Steel från varumärket American Barbell, är ett utmärkt val för både dig som tävlar och även för dig som vill utveckla din uthållighet, styrka och prestation under träningen. Dessa kettlebells har en smart design där du kan få ett fast grepp när du utför dina squats, rows eller swings.

Competition Steel är tillverkade av ett hållbart och kraftfullt materiel, som tål både stötar och slag. Detta resulterar då i en lång livslängd på modellen, vilket gör den till en livslång investering.

En stor fördel med American Barbells kettlebell är att du kan göra ett mer skräddarsytt val, som passar din styrka och erfarenhet. Du kan köpa en modell, med en anpassad vikt som sträcker sig mellan 4-40 kilo. Genom att investera i några olika tunga kettlebells, kan du få en mångsidig träning och kan stärka samtliga av kroppens större muskelgrupper.

Letar du efter ett mycket stabilt och tåligt val, rekommenderar vi Competition Steel från American Barbell.

Spartan Iron 24 kg

Spartan har tagit fram ett mycket effektiv och tyngre val av kettlebell. Ett perfekt inköp för dig som är lite starkare och som vill ha ett bra och stabilt val att använda för bland annat squats.

Med Spartan kettlebell kan du träna på ett mycket funktionellt sätt, där modellens design och konstruktion passar utmärkt för mängder av olika övningar. Denna kettlebell har ett greppvänligt handtag, för att du ska få full kontroll under träningspasset. Här visar vi 24 kilos-modellen men den finns även i 12 respektive 16 kg hos sportgymbytiken.

För att denna kettlebell ska hålla länge, har den tillverkats av en metall som är både fukt- och slitageavvisande. Mindre repor uppstår under användning och detta gör att du inte behöver vara försiktig under övningarna.

Ta i allt du har och stärk dina muskler på ett mycket effektivt sätt med Spartans framtagna kettlebell Iron. Dess design passar samtliga användare och åldrar.

inSPORTline Kettlebell Gummi/krom

InSportLine är ett företag from Tjeckien som vi ser ofta när det kommer till maskiner och redskap för träning i hemmet. De tillverkar bland annat produkter för just motion, styrka och fitness för riktigt bra priser.

Dessa svarta kettlebells från InSportLine har blivit utsedda till bäst i test av användarrecensioner. Kettlebells Gummi/krom är gjorda i kraftig metall med en slitstark gummiyta för bättre grepp samt ett kromat handtag.

Handtaget get ett extra bra grepp och undersidan på dessa kettlebells har designats med en platt undersida så att de ska stå mer stabilt när du sätter ner dem.

Det här är ett enkelt men stilrent alternativ av kettlebells som kommer i en mängd olika vikter: 4kg, 8kg, 10kg, 12kg, 14kg, 16kg, 20kg och 25kg. Med så många vikter att välja på så passar de både män och kvinnor, nybörjare och mer erfarna styrketränare.

abilica 4-40 kg

Hos Abilica hittar du det mesta i träningsväg för ett hemmagym. De skapar allt ifrån löpband, spinningcyklar, crosstrainers till kettlebells och träningsband och mycket mer.

Det här är ett par stilrena kettlebells i svart färg, med en platt gummifot som gör att de står stadigt när de är nedsatta på golvet. Gummilaget skyddar även golvet eller underlaget, men det rekommenderas att du har någon form av träningsmatta för att skydda golvet från repor och märken. De har även stora handtag som underlättar vid användning.

Abilica kettlebells 4-40kg kommer i åtta olika tyngder: 4kg, 8kg, 12kg, 16kg, 20kg, 24kg, 32 kg och 40kg. Det innebär att dessa kettlebells passar för en rad olika typer av träning, både för stora, snabba och explosiva typer av träning men även för dig som vill förbättra din grundstyrka, balans och uthållighet.

Master Fitness Master Kettlebell Neopren

Master Fitness är ett företag som säljer högkvalitativa träningsprodukter för hemmet för mycket rimliga priser. De ger även en två års garanti på sina produkter för privatpersoner.

Dessa kettlebells från Master Fitness har stora hammarlackade handtag för att du ska få ett bra grepp under alla dina övningar. Master Kettlebells Neopren har också ett neoprenlager som skyddar golvet mot stötar och repor.

Denna produkt är prisvärd och kommer i en rad olika vikter, vi önskar dock att undersidan på vikterna var lite plattare för bättre stabilitet på golvet.

Du kan välja mellan 4 kg, 8kg, 12kg, 16kg, 20 kg och 24 kg så det finns något för alla.

American Barbell Training Kettlebells

American Barbells är kända för att leverera premiumutrustning för styrketräning. De har över 90 års erfarenhet av träningsutrustning och är ett av de företag som förser träningscenter och gym som tränar för Olympiska spelen med högkvalitativ utrustning.

Deras Barbell Kettlebells är gjorda i högsta kvalitet med en strukturerad yta som ger dig ett bra grepp. De har även en stor och platt botten som gör dem mycket stabila när de står på marken.

Dessa kettlebells är färgkodade och kommer i flest olika vikter bland dessa kandidater. Du hittar dem i: 4kg, 6kg, 8kg, 12kg, 16kg, 20kg, 24kg, 28kg, 32kg, 36kg, 40kg, 44kg och 48kg. De är också mycket prisvärda och ett av budgetalternativen på listan.

Master Fitness Kettlebell BC

Kettlebell BC från Master Fitness är ett enda stycke av gjutet järn i hög kvalitet. Den har sedan fått en ytfinish som ger ett stadigt och bekvämt grepp så att du inte behöver oroa dig för att tappa greppet när du svettas.

Master Fítness Kettlebells BC har stora handtag, men vi saknar en lite mer platt botten för stabilitet när de försvaras på golvet.

Dessa kettlbells är färgkodade, och finns i en rad olika vikter. 6kg (grå), 8kg (rosa), 10kg (röd), 12kg (blå), 14kg (lila), 16kg (gul), 18kg (ljusblå), 20kg (grönblå), 28kg (orange) samt även tyngre vikter som 40kg och 48kg.

Vem behöver kettlebells?

Kettlebells är ett väldigt effektivt träningsredskap både på gymmet och i hemmet. Många människor förstår inte hur mångsidiga dessa tynger är. Numera ser man ofta en liten hylla med kettlebells på de flesta gymmen, men det är fortfarande många som inte riktigt vet vad man ska göra med dem, vi ska gå in på detta lite längre ner i texten.

Det finns flera anledningar till att investera i kettlebells. Du tränar styrka, kondition, balans, koordination och uthållighet på en och samma gång. De tar lite utrymme att förvara i hemmet jämfört med en skivstång och annan styrketräningsutrustning, och de är också mycket kostnadseffektiva och kan användas till många olika övningar.

Köpguide för kettlebells

Ursprungligen kommer kettlebells från det ryska jordbruket där de användes som motvikter, det var först efter detta som de utvecklades till dagens träningsredskap.

Det som skiljer en en kettlebell från en skivstång eller hantel är tyngdpunkten som är skild från handtaget. Detta ger dig dynamiska övningar med olika typer av svingar, frivändningar och ryck. Du får därför en mindre statisk träning än den du får med traditionella styrketräningsredskap.

Vilken vikt bör jag köpa?

Först och främst så behöver du inte köpa två kettlebells av varje vikt. Detta är oftast fallet med hantlar, men med kettlebells så behöver du egentligen bara en av varje vikt.

Du behöver endast två kettlebells i samma vikt när du är riktigt avancerad, men få når detta stadie då träning med en kettlebell är lika effektivt.

Om du är i nybörjarstadiet så rekommenderas de lättaste vikterna tills dess att du fått kläm på koordinationen. Det innebär att du får en chans att lära dig hur du ska använda din kettlebell så att du inte skadar dig med felaktiga rörelser.

Lättare vikter, upp till cirka 6kg fungerar också riktigt bra för dig som känner att du saknar styrka, men också för dig som använder dem i rehabiliteringssyfte.

Tyngder från 6-7kg och uppåt är en bra startvikt för just kvinnor. För starkare kvinnor är 12kg en bra vikt att satsa på, då de lättare vikterna blir för lätta för ballistiska övningar.

För män så är 16kg en bra startvikt, men även en bra fortsättningsvikt för kvinnor som bemästrat rörelserna med en kettlebell och vill köra mer avancerade träningspass.

24kg är den “typiska” vikten för män, det går att ha den som en startvikt om du är väldigt stark, men det klassiska kettlebelltestet genomförs med den här vikten.

Tyngre vikter som 32kg, 40kg eller ännu mer är det du satsar på när du är riktigt stark. Satsar du på en för tung vikt för tidigt så kan du inte träna lika effektivt.

Fördelar med kettlebellträning

Kettlebells är bra för styrketräning då du kan utföra otroligt många övningar med endast ett träningsredskap. Men, det innebär inte att du ska lägga av med annan träning, utan det är snarare ett bra komplement för det du redan tränar.

Kettlebells tar mindre utrymme än vanliga styrketräningsredskap och tränar dessutom upp din styrka, koordination och balans väldigt snabbt.

En annan sak som är rolig med kettlebells är att de är relativt lätta att ta med sig, så släng in den i bilen och kör dina övningar på stranden eller i parken när vädret är fint.

Den absolut största fördelen med kettlbellträning enligt oss är att det är riktigt roligt. Detta beror på att övningarna oftast är både fyllda med fart och utmaningar både styrke- och teknikmässigt.

Vad ska jag göra för övningar?

Det är svårt att tänka sig variation när man tittar på den stora runda klumpen som är en kettlebell. Men sanningen är att du kan variera användningen av kettlebells så otroligt mycket.

Har du idétorka eller är osäker på hur du ska använda din kettlebell, då rekommenderar vi att du söker på “övningar med kettlebell” online så kommer du garanterat få många träffar.

En klassisk övning är “lyft från golv till rack” som tränar lår, sätesmuskler, rygg, skuldror och armar. Du kan sedan bygga på denna övning genom att lägga till “rak arm över huvudet” efter det första steget. Det finns alltså många olika övningar som du kan träna med din kettlebell.

Viktigt att tänka på

Om du är ny inom kettlebellträning så är det några saker du bör tänka på lite extra för att undvika skador. Håll ryggen rak, och spänn dina mag- och ryggmuskler under hela övningen.

Var försiktig med din omgivning, det är lätt att du svingar din kettlebell och slår omkull något, eller skadar någon om du inte är försiktig.

Tänk även på underlaget i rummet där du använder dina kettlebells. Det gäller att ha någon typ av tjock träningsmatta som underlag för att du inte ska skada golvet i din lägenhet eller ditt hus.

Om det skulle vara så att något går fel under övningen, försök inte att korrigera övningen, utan antingen släpp (om möjligt) din kettlebell eller sätt ner den sakta för att undvika skador.

Sist men inte minst, ta det sakta men säkert. Börja med lättare vikter och behärska övningarna innan du trappar upp svårighetsgraden. Detta minskar skaderisken rejält!

Hur vi valde topplistan

I den här artikeln så har vi huvudsakligen tittat på kettlebells som lämpar sig för träning i hemmet. Sedan har vi samlat de bästa på marknaden för just detta ändamål på vår topplista.

De egenskaper vi framförallt tittat på är pris, hur bekväm produkten är att hålla i, samt hur användbar och hållbar produkten är.

Egenskaper som en platt underyta, halkfritt material på handtaget och bredd på handtaget har också varit saker vi tittat lite extra på. Vi har självklart även titta på kvaliteten och hur väl produkten klarar stötar och smällar.

Allt detta har varit avgörande för vår betygsättning av samtliga produkter på topplistan. Hemsidor på både svenska och engelska, som Gain Hacker, American Barcell, Runners Click och On It har varit till stor hjälp med vårt faktasamlande.

Vi har även kollat på privatpersoners och konsumenters omdömen för att ytterligare få en bredare bild av produkterna.

Sammanfattning

Kettlebells är en av de nyare trenderna när det kommer till stryketräning. Det är ett bra alternativ för hemmagymmet då du tränar både styrka, kondition, uthållighet, balans och koordination under träningspasset.

Det finns en rad fördelar med att välja kettlebells istället för traditionella hantlar eller skivstång. Med en kettlebell kan du variera övningarna ända in i oändligheten, och eftersom du ofta utmanar dig själv både tekniskt och styrkemässigt så förblir träningen både fartfylld och rolig.

Det bästa med kettlebells är att de tar lite utrymme och är kostnadseffektiva att investera i på grund av hur multifunktionella de är och för att du endast behöver en per vikt.

Vi rekommenderar framförallt American Barbell Competition Steel som är ett prisvärt alternativ av kettlebells. Kör hårt, börja sakta, och trappa sedan upp för att undvika skador!