Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa ZMA-tillskottet 2024

Uppdaterad:

En man som tränar med ett par kettlebells.

ZMA är ett populärt kosttillskott, framförallt inom träningsvärlden. Det är speciellt de två viktiga mineralerna zink och magnesium i kombination med vitaminen B6 som ger dig energi och starka muskler för att du ska kunna prestera bättre. Så varför inte äta ett kosttillskott som innehåller alla dessa tre ämnen?

Det är precis vad ett ZMA-tillskott innehåller. Att investera i ett bra ZMA-tillskott gör att du smidigt och enkelt får i dig en bra balans av alla dessa tre viktiga ämnen. På topplistan hittar du flera alternativ som passar de flesta, men vi vill tipsa om Green Nutritions ZMA, som är vår favorit med rena och naturliga ingredienser.

Vilket är det bästa zma-tillskottet?

Green Nutrition ZMA Caps

Varumärket Green Nutrition tillhör bolaget Nutridil. Det är ett naturligt företag som använder sig av naturliga och rena ingredienser och samtliga av deras produkter är då skonsamma och håller en hög kvalitet. Sedan varumärket grundades för 31 år sedan har de erbjudit världen ett alternativ till andra kosttillskott som då är mer naturligt. Idag är de ett mycket uppskattat varumärke, framförallt av personer som är veganer eller vegetarianer.

Deras ZMA-tillskott är tillverkat i Sverige och innehåller endast naturliga och högkvalitativa ingredienser. Utöver de vanliga två mineralerna zink och magnesium samt vitaminen B6 innehåller kapslarna även en hög dos av spenatpulver och vetegräspulver. Tillsammans boostar de din träning och ditt immunförsvar.

Fördelen med naturliga kosttillskott är att innehållet är mer anpassade för vegetarianer och veganer. Green Nutritions ZMA Caps är inget undantag. Dessa kapslar är vegetabiliska och kan då intas av samtliga personer. De innehåller heller inget gluten, laktos eller andra ingredienser som många är känsliga för.

Den rekommenderade dosen är 3 kapslar 30 minuter innan du ska sova, i kombination med rikligt av vätska. Kapslarna ska tas på tom mage så gärna några timmar efter din sista måltid för att vara så effektiva som möjligt. Om du inte gillar smaken av de vegetabiliska kapslarna kan du bryta dessa och hälla innehållet i ditt vattenglas istället.

SmartSupps ZMA

Varumärket SmartSupps är framförallt utvecklat för att kunna erbjuda högkvalitativa produkter till ett lägre pris. De har kunnat pressa ner priserna tack vare att de inte använder sig av onödiga mellanhänder som kan vara kostsamma som till exempel förpackning och dyr marknadsföring.

De satsar istället på bra ingredienser i en simpel och enkel design. SmartSupps har ett brett sortiment av basprodukter för att kunna erbjuda något för alla. Oavsett vad du letar efter i ditt kosttillskott kan du ta hjälp av SmartSupps.

SmartSupps ZMA består av tre viktiga ingredienser som alla samverkar med varandra för att stödja kroppens proteinsyntes. Det gör att du vidhåller en bra mineralbalans för att må bättre och få mer energi. Utöver detta så hjälper den också till att bevara en balanserad testosteronnivå, vilket gör att män med fördel kan komplettera sin vardag med ZMA-tillskott. Detta är några av de fördelar som kosttillskottet ger förutom det stöd som du får i samband med träning.

Det rekommenderas att du intar 2 tabletter dagligen innan du går och lägger dig för att säkerställa att du får en bra balans av magnesium, zink och B6. Kosttillskott ska kombineras med en bra och välbalanserad kost och ska inte ersätta någon av dina dagliga måltider. Istället är det utvecklat för att stödja kroppen och ge dig den lilla extra boosten som du behöver för att hålla sig stark och frisk.

Vad är ZMA?

När man bara förkortningen ZMA så kan det låta lite förvirrande. Vad innehåller egentligen detta kosttillskott som gör din träning så effektiv?

ZMA består av tre viktiga ingredienser och är ett mineraltillskott som stärker dina muskler och hjälper till vid träning. Dessa är zink, magnesium och vitaminen B6 som underlättar upptaget av de två mineralerna. ZMA är en förkortning av kosttillskottets fulla namn som är Zinc Monomethionine Aspartate.

Vad är ZMA bra för?

Självklart kan man ta zink, magnesium och B6 helt separat men fördelen med detta kosttillskott är att dessa tre viktiga ingredienser alla är samlade i en och samma kapsel och sparar dig då inte bara pengar utan gör kosttillskottet även mer effektivt. B6 eller pyridoxin som det även kallas är tillsatt för att kroppen lättare ska kunna ta upp mineralerna och använda dessa under träningen.

Men förutom att ge dig dessa fördelar för en mer effektiv träning ger de också dig en mängd hälsofördelar. Magnesium bidrar till exempel till välfungerande muskler och minskar kramp och muskeltrötthet. Zink är en viktig beståndsdel i proteinsyntesen som sker i kroppen och ett extra intag av mineralen ger dig starkare muskler och en bättre naturlig tillverkning av protein. Vitamin B6 gör det inte bara enklare för kroppen att uppta zink och magnesium. Den hjälper också till att minska trötthet och utmattning. Kombinationen av dessa tre ingredienser ger dig en stark kropp och mer energi för att du ska kunna hålla dig aktiv hela dagen.

Vem behöver ZMA-tillskott?

Det är viktigt att du anpassar köpet och innehållet i kosttillskottet till din träningsnivå och kost. Behöver du till exempel en större mängd magnesium investera i ett ZMA-tillskott som innehåller mer av den mineralen. Om du behöver mer zink, köp ett tillskott som innehåller en större mängd av detta.

Viktigast är att du hittar en balans och får i dig tillräckligt av både zink och magnesium för att kunna prestera på topp under träningspasset. En tillräcklig mängd av B6 är också viktigt för att kroppen ska kunna bryta ner dessa två mineraler.

Det är bevisat att personer som tränar mycket har större risk för att lida av zinkbrist. Det medför att du känner dig trött och utmattad. Det är även vanligt att personer som är veganer, vegetarianer eller personer som äter osunt har högre risk att drabbas av zinkbrist. Att komplettera din vardag med ett ZMA-tillskott ger dig därför en mängd fördelar för att du ska få en bättre och mer effektiv träning. Kosttillskottet ger dig dessutom mer energi och kraft att klara av vardagens utmaningar.

För att du ska veta vilket kosttillskott som passar dig rekommenderar vi att du ser över din kostsituation och rådfrågar en läkare eller kostrådgivare innan användning.

Kan man överdosera ZMA?

När det kommer till ZMA är det väldigt svårt att överdosera i en mängd som kan skada din hälsa. Men det har dock förekommit fall av magnesiumförgiftning och även zinkförgiftning som då kan påverka dina njurar negativt. Därför rekommenderas att du alltid följer bruksanvisningarna och den rekommenderade dosen som går att läsa på kosttillskottets förpackning för att alltid vara på säkra sidan.

Vissa kan uppleva problem med matsmältningen eller få tarmproblem om man överdoserar under en längre tid. Upplever du några bieffekter från ditt kosttillskott så uppsök direkt en läkare för rådfrågning då du kan vara känslig eller allergisk mot något av produktens innehåll.

En överdos av ZMA betyder inte att du får ett bättre resultat. Kosttillskott ska alltid kombineras med en bra och väl balanserad kost tillsammans med en aktiv livsstil.

Hur vi valde topplistan

För att din kropp och dina muskler ska få en energiboost har vi skapat en topplista med de ZMA-tillskott som vi rekommenderar att du kikar lite extra på. Alla produkterna på topplistan är tillverkade av pålitliga och certifierade varumärken som använder sig av bra och i största möjliga mån naturliga ingredienser.

Utöver detta valde vi även att inkludera ZMA-tillskott med en formula som är anpassad för olika former av allergier samt personer som är veganer eller vegetarianer. Detta tillsammans med pris och hur anpassad de olika ZMA-tillskotten är för olika individer har lagt grunden får vår betygsättning.

När vi valde ut vilka produkter som vi skulle inkludera på topplistan var det viktigt för oss att läsa artiklar och recensioner för att säkerställa att produkterna håller vad de lovar. Vi valde även att inkludera informativa produktbeskrivningar och fördelar med att kombinera din vardag och träning med ett ZMA-tillskott. Till hjälp utgick vi ifrån några framstående hemsidor som till exempel Kosttillskottguiden samt några internationella hemsidor som Ask Men och Nutri Centre.

All den samlade information lade grunden för denna topplista där vi har inkluderat och anpassat produkter för samtliga användare inklusive några produkter som är särskilt tillverkade för män och kvinnor. Detta för att ge ett slutresultat som ska kunna användas av alla.

Sammanfattning

För att vidhålla starka muskler och en bra balans av energi är det viktigt att du äter en bra och balanserad kost. Vi tror starkt på att man framförallt måste ligga i fas med kosten för att kunna må och prestera bäst både i vardagen och i träningen. Men framförallt om du tränar väldigt mycket så kan de vara svårt att hålla alla mineraler och vitaminer i check.

Att komplettera din träning och vardagsliv med ett ZMA-tillskott kan då vara en bra grej att fundera över. Du får i dig tre grymma ämnen som hjälper din hälsa på alla fronter och du kommer kunna prestera bättre i alla delar av din vardag!

Tack och hoppas att ni fick ut nytta av denna arikel!