Så ökar du din ämnesomsättning!

Uppdaterad:

Ämnesomsättningen sammanfattar alla de processer som sker i kroppen och som påverkar faktorer som vikt, matsmältning, tarmfunktioner och din allmänna hälsa. Idag är det vanligt att många lider av ämnesomsättningsrubbningar. Om du misstänker att du lider av en ämnesomsättningsrubbning kan det vara hög tid att gå till en doktor.

Att ha en hög ämnesomsättning kan medföra många hälsofördelar, men du kan också göra flera saker själv för att öka din ämnesomsättning.

Vad är ämnesomsättning?

Ämnesomsättningen ett samlingsnamn för de processer som sker i kroppen när den bryter ned fett, kolhydrater och protein. Sedan omvandlar eller förbränner kroppen de näringsämnen vi intar till energi och använder detta som energi.

Hur ökar man sin ämnesomsättning?

En ökad ämnesomsättning leder till en ökad förbränning vilket i sin tur hjälper dig reglera din vikt och energiförbrukning. När det kommer till att öka ämnesomsättningen och förbränningen finns det några vanor du kan testa själv.

1. Undvik transfetter

Transfetter är de ohälsosamma fettsyrorna som binder sig till fett och leverceller. När detta sker sjunker fettförbränningen och ämnesomsättningen saktas ned.

Transfetter finner du i charkuteriprodukter så som salami och korv, palmfett, margarin, en del ost och mjölkchoklad. Du undviker transfetter genom att äta en hälsosam diet med så naturlig mat som möjligt – det vill säga mat som inte har bearbetats.

2. Var aktiv i minst 30 minuter om dagen

Ett av de allra bästa sätten att boosta din ämnesomsättning på är genom att vara aktiv. När du får upp pulsen ökar din kroppstemperatur vilket i sin tur ökar fettförbränningen och ämnesomsättningen.

Försök motionera åtminstone 30 minuter per dag för att bibehålla en jämn ämnesomsättning.

3. Ät mindre mål men oftare

När din kropp bryter ner näringsämnena i den mat du har intagit kräv mycket energi. Att äta flera, mindre måltider under dagen är ett utmärkt sätt att öka ämnesomsättningen på. Det innebär att din kropps matsmältningsprocesser aktiveras flera gånger under samma dag.

Att äta flera små mål håller även blodsockret i schack vilket gör att du har energi under hela dagen.

4. Bygg muskler

Att bibehålla muskler kräver mycket energi från din kropp och det är en faktor som ökar förbränningen. Du kanske har hört att personer som tränar tungt kan äta nästan vad som helst utan att gå upp i vikt, detta är just därför.

Muskler ökar din förbränning då det krävs mer energi för att underhålla den. När din förbränning ökar sker samtidigt en ökning i din ämnesomsättning, då din kropp bryter ner näringsämnena i födan snabbare för att kunna använda det som energi till musklerna.

I regel gäller, ju högre andel muskelmassa du har desto högre förbränning och ämnesomsättning har du.

5. Sov ordentligt

Sömn är otroligt viktigt för hälsan, det är då dina celler repareras och återuppbyggs. Att sova ordentligt är väldigt viktigt. 7 – 8 timmars sömn är fördelaktigt för ämnesomsättningen då det ökar din förbränning.

Sömnbrist leder till att din kropp gör sig av med mindre energi då den går i “sparläge”, något som leder till en minskad ämnesomsättning.

6. Ät mer magert protein

Vissa näringsämnen kräver mer energi från din kropp för att kunna brytas ner. Just protein håller dig dessutom mätt länge.

Magert protein är ett bra exempel, det innehåller mycket näring och hållar magen mätt under en lång tid. Magert protein finner du bland annat i kyckling, vit fisk, mejeriprodukter med låg fetthalt och i äggvita.

7. Drick mer vatten

Vatten är viktigt för att matsmältningen ska fungera optimalt, försök dricka runt två liter vatten per dag.

Sammanfattning

En effektiv ämnesomsättning är ett tecken på en välfungerande, hälsosam kropp. Misstänker du att du lider av en skadad eller nedsatt ämnesomsättning kan det vara en bra idé att gå till en doktor.

Vill du öka din ämnesomsättning för att leva ett hälsosammare liv kan du dra fördel av att ändra dina vanor för att maximera din hälsa.