Så påverkar alkohol dina träningsmål

Uppdaterad:

Alkohol och träning – kan de gå ihop? Eller måste du välja ett av dem? Väldigt få väljer att helt offra alkohol för sin träning. Och bara för att du har mål när det gäller din träning betyder det inte nödvändigtvis att nolltolerans är ett måste. Men sanningen är självklart att alkohol har en direkt effekt på din kropp, och därmed påverkar den också dina träningsmål.

Här ska vi bland annat gå igenom hur alkohol egentligen påverkar kroppen och titta på effekten av alkohol innan och efter ditt träningspass.

Hur påverkar alkohol min kropp? 

När du dricker alkohol påverkas naturligtvis din precision, koordination och din balans. Det kan vi generellt ofta märka av själva när vi dricker. Det är därför sporter som kräver mycket av hjärnan och dessa motoriska förmågor påverkas mest av alkohol, till exempel lagbollspel. Ett mer passande val av träningsform efter att du druckit alkohol är konditionsträning, som exempelvis löpning.

Alkohol kan också leda till sämre sömn, vilket innebär sämre återhämtning. Dessutom leder alkohol till vätskebrist, vilket kan öka risken för kramper och muskelskador när du tränar.

Men vilka andra effekter har alkohol på din kropp? Vi ska titta lite på tre faktorer; hur alkohol påverkar ditt energiintag, dina hormoner och din fettförbränning.

Energiintag

En aspekt är hur alkohol påverkar ditt energiintag. Alkohol innehåller och tillför energi till din kropp, till exempel så innehåller ren alkohol ca 7 kalorier per gram, men problemet är att du inte kan tillgodogöra dig eller använda all den här energin.

En del alkohol tillför dessutom en hel del energi via kolhydrater. Ett par exempel på drycker som innehåller mycket kolhydrater är:

  • Öl
  • Cider
  • Söta viner
  • Söta cocktails

Dessutom ska vi inte glömma hur lätt det är göra dåliga matval efter ett par glas. Ditt försämrade omdöme kan leda till en omgång oplanerad skräpmat. På så sätt kan alkohol ibland öka risken för att energiintaget blir ännu större än du planerat.

Om du har satt en viss diet eller har en plan för ditt energiintag är det därför viktigt att komma ihåg dessa punkter. Om du försöker hålla ett energiunderskott men inte är intresserad av att ge upp alkoholen, försök att kompensera genom att vara försiktig med ditt energiintag dagarna innan och efter ditt festande. Du kan bland annat försöka äta rätt energisnålt men proteinrikt. 

Hormoner

De flesta som har träningsmål när det gäller styrketräning och att bygga upp muskler bör också vara intresserade av hur alkohol påverkar din träning. För att bygga muskler är nämligen kroppens testosteron viktigt, och nivåerna av testosteron och andra hormoner sänks av alkohol.

Om du behöver oroa dig över detta beror dock på hur mycket alkohol du dricker. Om du håller dig till relativt små mängder är påverkan inte speciellt allvarlig. Om du däremot dricker stora mängder kan detta försämra din förmåga att bygga muskler.

Är du väldigt fokuserad på att bygga muskler snabbt kan du därför fundera på om en minimering av ditt alkoholintag är vist.

Fettförbränning

Många med träningsmål har fettförbränning som en del av sina slutmål. Fettförbränning är något som pågår i våra kroppar hela tiden, men när du dricker alkohol blir förbränningen av alkoholen en prioritet.

Kroppen vill göra sig av med alkoholen så fort som möjligt och fokuserar därför på att förbränna alkoholen istället för ditt fett. Därför minskas din fettförbränning när du dricker alkohol.

Före: Är det okej att träna efter jag tagit ett glas? 

Bör du ställa in träningen om en kompis ber dig ta en öl innan du har ett träningspass inplanerat? Om du har seriösa träningsmål ska du inte se lätt på att hitta ursäkter till att ställa in träningen!

Det är generellt okej att träna efter att du tagit ett glas, så länge du inte känner dig påverkad. Som vi gått igenom hittills så blir effekten av din träning försämrad, men resultaten du får av ett träningspass med lägre effekt är ändå mer resultat än de du får av ett inställt pass.

Dock är det rekommenderat att vänta lite om det skulle vara så att du känner dig lite påverkad av alkoholen. Det kan vara vist att välja en träningsform som är lite enklare, undvik gärna träning som kräver hög precision och koordination.

Efter: Är träningen bortslösad om jag dricker alkohol efteråt?

Man kan inte säga att träningen är helt bortslösad bara för att du tar ett par glas efteråt. Som sagt påverkar alkoholen dina träningsresultat, men det betyder inte att träningsresultaten försvinner helt.

Många träningsresultat kommer från de positiva effekterna som träning sätter igång. Efter att du tränat klart fortsätter kroppen att ta hand om dessa effekter, men att dricka alkohol bromsar denna process, vilket då leder till sämre resultat.

Hur mycket dina resultat påverkar beror dock på när och hur mycket du dricker. Att dricka timmarna precis efter träningspasset ger en kraftig broms i de positiva effekterna. Men om det bara handlar om ett eller ett par få glas, är försämringen på resultaten generellt sett knappt mätbar.

Är det en dum idé att träna bakfull? 

När det gäller hälsan är det tekniskt sett en dum idé att vara bakfull då det helt enkelt har en dålig effekt på din kropp och hälsa. Men om du ligger där morgonen efter och funderar på om du ska till gymmet, hur ska du tänka då?

Återigen, så blir träningseffekten sämre än om du inte druckit alkohol. Om du tänker på dina träningsresultat, så är det dock ändå bättre att träna när du är bakfull än att inte träna alls.

Det finns dock en ökad skaderisk när du tränar bakfull. Det kan vara bra att försöka vänta ett par timmar, till exempel genom att skjuta på träningspasset till eftermiddagen för att låta kroppen få lite extra vila. 

Om du verkligen är seriös med dina träningsmål kan du fundera på att i framtiden ställa in bakfyllan istället för träningspasset, genom att se till att det inte blir för mycket kvällen innan!

Alkohol och träning 

 Du behöver inte välja det ena eller det andra, men vi rekommenderar en hälsosam balans mellan alkohol och träning för att kunna uppnå dina mål och ta hand om dig själv. Här är 3 smarta tips:

  • Drick hellre små mängder alkohol för att maximera dina träningsresultat
  • Använd inte alkoholen som en ursäkt för att ställa in träningen
  • Konditionsträning är mer passande än exempelvis lagsporter och styrketräning efter alkohol

I sammanfattning så har alkohol en negativ påverkan på dina träningsresultat. Det är dock oftast inte farligt att dricka måttligt innan eller efter ett träningspass, eller till och med när du är bakfull. Med lite självkontroll och hårt arbete kan du dricka alkohol och ändå uppnå dina träningsresultat.