Vad är PWO? – Allt du behöver veta om PWO!

Uppdaterad:

PWO eller pre-workout har ökat i popularitet de senaste åren. PWO är ett bra kosttillskott för dig som vill få maximal effekt av din träning. Vi ska titta närmre på om det verkligen är värt att ta en pre-workout och vilka fördelar du kan se med en PWO. 

Vad är PWO?

PWO står för pre-workout och är ett kosttillskott som intas innan träning för att öka energi och prestation. PWO består oftast av koffein och aminosyror, vanligast är aminosyran beta-alanin som potentiellt kan minska mjölksyran i musklerna.  

Oftast tillsätts vissa andra aminosyror också, mest för att öka fettförbränningen och minska muskelnedbrytningen. Du kan även finna vitaminer och kreatin i PWO, detta är känt för att minska återhämtningstiden. 

3 fördelar med att inta PWO

PWO fungerar genom att det ökar din prestationsförmåga vilket i sin tur kan leda till att din träning blir mer effektiv och du får snabbare resultat. En pre-workout är bra för dig som behöver en extra energikick innan träningspasset eller vill träna mer effektivt. 

Några positiva effekter du kan märka när du tar en pre workout är bland annat:

1. Ökad styrka och uthållighet

Syftet med en pre workout är som sagt främst att öka energin och pumpet i musklerna. En stor faktor när det kommer till att öka energin gäller den mentala energin.  

När du intar PWO får du mer energi och fokus både fysiskt men även mentalt. Det gör att du blir mer motiverad att gå till gymmet snarare än att du tvingar dig själv att gå och träna.

2. Minskad muskel-nedbrytning

Många pre-workouts har enbart som syfte att öka energin och fokuset under träningen. Men, vissa PWO innehåller även essentiella aminosyror som motverkar muskelnedbrytningen du utsätts för när du tränar.

3. Bättre hormonell miljö

När det kommer till att bygga muskler och utvecklas i träningen spelar den hormonella balansen in. Nivåerna av muskeluppbyggande hormoner i din kropp är avgörande för att du ska kunna öka i styrka och muskler.  

Du förbättrar bland annat hormonmiljön genom att äta en allsidig kost med en hög andel protein och aminosyror samt genom att sova ordentligt.  De flesta pre-workoutprodukterna har en uppbyggnad som är optimal för din hormonella miljö. De innehåller bland annat zink och aminosyror som har visat sig fördelaktiga för hormonbalansen samt vissa örter som har uppmärksammats för dess effektiva egenskaper.  PWO kan optimera dina träningsresultat över en längre period samt även ge dig ökad energi för stunden.

Vem behöver PWO?

Då PWO ger dig mer energi kan i sin tur dina muskler utveckla mer kraft och förbränna mer energi. Ett PWO-tillskott kan vara bra för dig som behöver en kick innan träningen i form av energi eller för dig som tränar riktigt hårt, då det ökar din prestationsförmåga.  Du intar PWO runt 30-40 minuter innan ditt träningspass för att uppleva optimal effekt av kosttillskottet.  De flesta PWO-tillskotten innehåller aminosyran beta-alanin som sällsynta fall ger upphov till hudutslag. Om du vet att du är känslig kan det vara en bra idé att göra lite forskning på nätet innan du väljer din PWO så att du vet säkert att ditt val är fritt från beta-alanin.

Sammanfattning

PWO har alltså många fördelar för dig som vill träna effektivt eller ta din träning till en ny nivå. Det har visat på att förbättra resultat, muskeluppbyggnad och återhämtning samtidigt som den ökar energi och fokus.  

En pre-workout är inte ett måste, men kan leda till en effektivare träning med bättre resultat. Om du bestämmer dig för att börja använda pre-workout är det en bra idé att kolla upp vilken sort som är bäst för just dina resultat och din träning.