6 löpartips för nybörjare

Uppdaterad:

Är du sugen på att börja löpa? Löpning är en av de enklaste träningsformerna som finns, du kan springa varsomhelst, närsomhelst och helt utan utrustning! Även om löpning är enkelt och inte kräver några förkunskaper så kan det vara bra att läsa in lite löpteknik för att få ut det mesta av din löpning och undvika skador. Vi har tagit fram några av de bästa löptipsen som finns där ute för att du ska få bästa effekt och undvika att förlora motivationen.

1. Börja lugnt för att minska skaderisken

Vare sig du är en erfaren löpare eller helt ny bör du alltid börja passet lugnt. Värm upp genom att jogga i ett lugnt tempo innan du ökar takten. Om du ser till att vara ordentligt uppvärmd innan du kör igång minskar skaderisken. Du minskar även risken för att dra på dig alldeles för mycket mjölksyra och bli tvingad att avbryta passet. Starta hellre långsamt för att sedan öka än alldeles för snabbt och behöva avbryta. Det tar på kroppen och även motivationen.

2. Kör intervaller för att utmana dig själv

Att variera din löpning är bra både för att hålla motivationen uppe men även för att konstant utmana kroppen till att utvecklas. Att köra intervaller är ett utmärkt sätt att få variation i ditt löpande och även förbättra din kondition. Variera mellan snabba och lugna intervaller, backintervaller och trappintervaller för att utmana olika delar av din löpteknik.

3. Spring i rätt skor

Att välja rätt skor när du springer är otroligt viktigt. Du belastar faktiskt upp till 150 – 300 kg med varje steg, något som kan ta stryk på hälen, ryggen, höften och knän och du inte använder dig av rätt dämpning.

De skorna du väljer för löpning ska vara anpassade för din vikt och ditt löpsätt. Det allra bästa är att testa skorna i sportaffären innan du köper dem.

4. Variera din löpning för att hålla motivationen uppe

Du kan variera din löpning på fler sätt än med endast intervaller. Spring olika rundor, på olika underlag, utomhus eller inomhus på löpband.

Spring på tid, terräng eller med styrkeövningar mellan varje sträcka. En varierad löpning är nyckeln till att hålla motivationen uppe och få ut maximala resultat av din träning.

5. Skaffa en pulsklocka för att mäta dina resultat

Med en pulsklocka kan du mäta distans, hastighet, energiförbrukning och mycket mer. Detta kan hjälpa dig med motivationen och utvecklingen då du kan jämföra dina resultat och se utvecklingen. Har du sprungit snabbare, har din vilopuls sänkts eller körde du en längre distans idag? Alla dessa faktorer mäter din pulsklocka för att hjälpa dig hålla koll på din träning och se till att du håller motivation uppe och fortsätter att utvecklas. 

6. Spring på mjukt underlag för att skona knäna

Att springa på mjukt underlag är generell bättre för hela kroppen och kan ge dig en mer effektiv träning. När du springer på hårt underlag blir stötarna från underlaget riktigt hårda, något som ökar risken för skador. Vid mjukt underlag minskar risken för detta och du tränar även på ett mer omväxlande sätt då underlaget är ojämnare. Att springa på riktigt mjukt underlag som sand är till exempel även bra styrketräning för benmusklerna och kan öka din energiförbrukning!

Sammanfattning 

Börja alltså lugnt, välj rätt skor och variera din löpning för att hålla motivationen på topp! Viktigast av allt är att du har roligt! Spring tillsammans med en kompis eller sätt på din favoritmusik för att höja tempot redan innan du drar ut. Lycka till!