6 steg för att komma igång med löpträning

Uppdaterad:

Löpning är en av de enklaste träningsformerna som finns, det krävs ingen utrustning eller ett gymmedlemskap, bara ett par bra skor och dig själv. Det finns olika sätt att variera träningen samtidigt som du kommer i form, spring själv eller med en kompis, i backar eller terräng.Att löpträna kan vem som helst göra, men det finns helt klart tillvägagångssätt som är bättre för att undvika skaderisker när man börjar springa. Är det så komplicerat som man kan tro eller gäller det bara att snöra på sig skorna och köra igång?

Varför är löpträning bra?

Att springa är inte bara enkelt och billigt, det har också en rad hälsofördelar. Att springa regelbundet kan minska risken för sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och även stroke. Inte nog med det, löpning gör dig på bättre humör, du får starkare hjärta och det hjälper dig hålla vikten under kontroll. Löpning gör dig glad och ger dig energi helt enkelt!

Bra på vilket sätt?

  • Genom att öka blodcirkulationen stärker det hjärtat och sänker blodtrycket, detta i sin tur minskar risken för olika infarkter och blodproppar
  • Genom att förbränna mängder med kalorier minskar risken för fetma
  • Att löpa stärker kroppens förmåga att reglera blodsockret, vilket förebygger diabetes typ 2
  • Eftersom löpning är en viktbärande träning, som innebär att du vid varje steg förflyttar din egen vikt, stärker det skelettet och motverkar benskörhet
  • När du springer pausar hjärnan från att tänka och samtidigt frisätts hormoner som förebygger stress och depression.
  • Löpning sänker ditt kolesterol och motverkar hjärt- och kärlsjukdomar.

6 enkla steg för att börja springa!

Här tipsar vi om ett par enkla saker att ha i åtanke när du börjar komma igång med din löpträning. Det gör det både lättare att komma igång, men också att fortsätta hålla igång och undvika onödiga skador.

1. Börja enkelt

Det första steget till att börja löpa är att helt enkelt ta sig ut och bara köra. Det är viktigt att du har tålamod och börjar försiktigt för att undvika skador, du kan till och med börja med att gå och endast springa några korta etapper. 

Dessa etapper kan succesivt ökas tills du har en runda helt utan gång. Fokusera på att vänja kroppen vid rörelsen av att springa och värma upp ordentligt istället för att dra iväg i 170 km i timmen.

2. Ha en plan

För att nå ett mål krävs en plan, oavsett om målet är litet eller stort. Detta behöver inte vara komplicerat. Det kan till exempel vara att du säger att du ska springa två gånger i veckan, det räcker med det, du behöver inte vara så avancerad att du sätter upp mål för tid, distans, puls och sådant. Mindre är bättre.

Att springa ska vara skönt, en paus från vardagsstressen, att vara fri och andas. Försök se till att löpningen blir en del av din veckorutin, men utan krav. Har du inte tid en vecka så är det helt okej.

3. Variera träningen

Variation är viktigt inte bara för att behålla motivationen men också för kroppen. Våra kroppar vänjer och anpassar sig enkelt så det är viktigt att hålla den i form med nya utmaningar. Du kan variera ditt springsätt med hjälp av intervaller eller backar, variera tiden du springer, långa lugna rundor eller korta intensiva. Du kan variera miljön, springa längs sjön, i skogen eller inomhus på löpband.

Att springa på löpband kan vara optimalt när det blir riktigt kallt ute eller när du vill köra intervaller på tid då du ser tiden på skärmen framför dig och kan justera intensiteten. Det kan också vara en bra idé under snöväder eller om du har pollenallergi. Löpband behöver inte vara jättedyra, avancerade eller högljudda. Det finns många bra löpband för hemmabruk.

4. Spring tillsammans

Att springa tillsammans med någon eller i en löparklubb kan ge dig mer motivation, dels genom att du har konstant coaching men också genom skillnaden i nivåerna. När du springer med individer som är mer avancerade än dig själv blir du pushad till att förbättra din egen nivå och bli bättre samt när du springer med någon på lägre nivå blir det samma effekt, du vill bli bättre för att kunna pusha din kompis.

Det är också väldigt trevligt att springa med en vän, det blir ett aktivt sätt att umgås. När ni blir lite mer avancerade kan ni tävla och spurta iväg rejält, inget motiverar så som lite konkurrens.

5. Musik

Musik är så viktigt för mycket i livet, det får oss att känna, ger oss motivation och kan verkligen vara bra när du tränar. Behöver du komma in i rätt zon? Lyssna då på din favoritmusik eller något motiverande på din telefon och dra ut. Vi kan nästan garantera att ditt pass kommer bli bättre än om du springer utan musik.

6. Rätt skor

Att springa i ett par Converse eller sandaler är nästintill omöjligt för att inte nämna ohälsosamt för dina fötter och ben. När du springer behöver du riktiga skor som dämpar vid varje steg du tar för att skona vader och ben. Kolla recensioner på nätet eller ännu bättre, gå in på en sportaffär och be personalen testa ut en sko för dig. På de allra flesta sportaffärer i Sverige har de löpband du kan testa på för att få en sko som är precis rätt för dig!