Använd yoga mot stress

Uppdaterad:

Vet du hur du kan hantera och förebygga stress i vardagen? Ett av de bästa tillvägagångssätten för att motverka stress är att utöva yoga.

En undersökning gjord i Amerika visade att 85% av de som utövade yoga ansåg att det underlättade stresshanteringen i olika avseenden i deras liv.

Lär dig djupandning mot stress med yoga 

Vi alla är medvetna om att fysisk aktivitet är en bra stresshanteringsmetod. Men, yoga är avslappnande på ett effektivare sätt då det kombinerar den aktiva aspekten med en filosofi som uppmuntrar kroppsmedvetenhet och en koppling till djupandning och tänkande.

När du utövar yoga lär du dig att andas på ett speciellt sätt som hjälper dig att slappna av. Att andas på ett medvetet sätt har biologiska effekter på vårt mentala, emotionella och fysiska tillstånd.

Din andning kan göra dig mer medveten om hur du mår, Om du till exempel hyperventilerar eller andas väldigt snabbt, då är det stor risk att du är stressad utan att ens veta om det.

Att andas medvetet kan hjälpa dig uppnå en balans i både kropp och själ. Forskning har visat på att de som utövar yoga regelbundet kan dra nytta av dessa fördelar.

Yoga är bra för kropp och sinne 

Ett av yogans huvudkoncept är att vara öppen och kritisk mot andra eller dig själv. Detta är ett kraftfull verktyg för att slappna av, då en stor andel stress kommer ifrån att vara självkritisk och irriterad på andra personer omkring dig.

Yogas fundamentala princip innebär att kropp och sinne ska vara ett. Genom att koppla ihop sinne och kropp kan du bli mer medveten om vad som pågår antingen inombords i din hjärna eller utvärtes i din kropp. 

​Glöm inte att använda en yogamatta när du utövar yogan.

Du kan till exempel känna hur stel du är i vänster skuldra genom att slappna av och känna efter ordentligt i kroppen. Yoga hjälper dig att balansera kopplingen mellan kropp och sinne vilket stärker din förmåga att hantera stress.

När du tränar yoga stärker du även det parasympatiska systemet i kroppen. Genom att utöva yoga dagligen kan din dina nivåer av stresshormoner sjunka, något som leder till att dina pulsslag blir mer regelbundna. Det här är ett mått på hur din kropp klarar av att hantera stress.

Sammanfattning 

Yoga är ett utmärkt verktyg för att slappna av och på längd bli mer stresstålig. Du stärker inte bara kroppen, dina muskler och balans utan även din andningsfrekvens och ditt sinne.

Yoga kan hjälpa dig att fokusera bättre och tänka efter ordentligt innan du reagerar i en stressfylld vardag. Många som utövar yoga har också lättare att acceptera andra människor och deras val eftersom de fokuserar på att vara positiva och leva i nuet.