Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.
Länkar på sidan kan ge oss provision vid klick eller köp hos butiken. Läs mer om vår process samt hur vi tjänar pengar här.

Bästa multivitamintillskottet 2024

Uppdaterad:

Flera olika smoothies och frukter på ett bord.

Multivitamintillskott är ett bra sätt att få i dig alla de nödvändiga mineraler och vitaminer du behöver för att känna sig pigg och välmående. Multivitamintillskott i kombination med en god kost och motion bygger upp ditt immunförsvar och håller dig frisk samtidigt som det hjälper dig att prestera och må bättre.

I denna artikel skriver vi om fördelar med att äta multivitamintillskott samt vad innehållet har för fördelar för din allmänna hälsa. Vi går också lite närmre in på vem som behöver kosttillskott samt rekommenderar de bästa alternativen på marknaden. Healthwells Multivitaminer är en av våra favoriter, då den ger dig ett komplett intag av de vitaminer och mineraler du behöver.

Vilket är det bästa multivitamintillskottet?

Healthwell Multivitaminer

Företaget Healthwell fokuserar på att tillverka kosttillskott för att ge en bättre hälsa och välmående. Med bra ingredienser och lång erfarenhet på marknaden erbjuder de pålitliga produkter som är godkända och håller HACCP-standard.

Healthwell Multivitaminer innehåller de vitaminer och mineraler du behöver för att vidhålla en bra hälsa. Det innehåller viktiga vitaminer som bland annat B1, B2, B3, B6, C, D, E och viktiga mineraler som folsyra.

En förpackning innehåller 270 kapslar, med en daglig dos på en kapsel om dagen i kombination med en balanserad kost. Med dessa vitaminer hjälper du dina muskler och nerver att producera tillräckligt med energi samtidigt som det också stärker ditt immunförsvar.

Kapseln är tillverkad av cellulosa och naturlig kokosolja vilket gör att tillskottet också kan användas av vegetarianer, vilket vi tycker är en stor bonus.

Vad är multivitamin i naturlig form?

Vitamin A finns i de flesta animaliska produkterna som till exempel kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Om du har en växtbaserad kost innehåller även morötter, nypon, tomat och spenat denna viktiga vitamin. Det rekommenderade intaget är 0.9 mg per dag för män och 0.7 mg per dag för kvinnor.

Vitamin B1, även kallad tiamin finns i en mängd olika råvaror som till exempel bönor, ärtor, havregryn, sparris och vetegroddar. Det rekommenderade dagliga intaget är 1,4 mg per dag för män och 1,1 mg per dag för kvinnor.

Vitamin B2, även kallad riboflavin finns i en hel del livsmedel, främst från djurriket. För att nämna några andra produkter har du även mjölk, yoghurt och kvarg. Dessutom innehåller sötmandlar, vetegroddar och torrjäst en hel del B2. Det rekommenderade intaget för män är 1,6 mg per dag och kvinnor rekommenderas att inta 1,3 mg per dag.

Vitamin B3, även kallad niacin finns i många mjölkprodukter som till exempel mjölk och fil. Men också potatis och fisk och skaldjur. Det rekommenderade intaget för män är 19/mg per dag och kvinnor rekommenderas 15 mg per dag.

Vitamin B6, eller pyridoxin är ett samlingsnamn för flera B-vitaminer. Vi får främst i oss vitaminet från korv, ägg och fågel. Samt även potatis, frukt, bär och matbröd är goda källor. Rekommenderat intag är 1,6 mg per dag för män och 1,2 mg per dag för kvinnor.

Vitamin B12, även kallad Kobalamin och finns i en mängd livsmedel. De bästa källorna är ägg, kött, ost och mjölk. Det rekommenderade intaget för vuxna är 2 mg per dag och något mer för ammande kvinnor.

Vitamin C, finns framförallt i bär, juice och olika typer av frukter. Det finns också i en mängd grönsaker som paprika, nässlor, kål och baljväxter. Det rekommenderade intaget är 75 mg per dag för vuxna och något mer för kvinnor som är gravida eller ammar.

Det finns två olika sätt att ge kroppen Vitamin D, antingen från solljus eller från kosten. Livsmedel som innehåller D-vitamin är fet fisk, ägg, kött och vissa svampar som till exempel kantareller eller Karl-Johan svamp. Det rekommenderade intaget är mellan 10-20 mg per dag. Detta beror på hur mycket sol din kropp har exponerats för.

Vitamin E får vi framförallt i oss från oljor, vetegroddar, avokado och gröna bladväxter. Det rekommenderade intaget är 10 mg för män och 8 mg för kvinnor.

Vitamin K finns framförallt i bladgrönsaker som till exempel broccoli, brysselkål, grönkål, spenat och vitkål. Du kan också hitta en stor andel Vitamin K i majonnäs och olika typer av rapsoljor.

Folsyra, kallas också B9 eller folat. Några livsmedel som innehåller folsyra är olika typer av baljväxter, bär och bladgrönsaker. Rekommenderat intag är runt 400 mg för kvinnor och mer om du är gravid eller ammar.

Vad är multivitamintillskott bra för och varför behöver man det?

Vitaminterapi används av många näringsterapeuter för att balansera kroppen näringsmässigt och täcka brister. Multivitamintillskott ska användas som ett komplement till en bra och balanserad kost, inte som en ersättning.

A-vitamin är en nödvändig del för att vidhålla en bra syn och hud. Den förstärker intaget av järn och stärker dessutom ditt immunförsvar. Om du har ett underskott av vitamin A så kan du lättare få inflammerad hy och sämre mörkerseende.

Kroppen behöver B1 för att skapa en bra ämnesomsättning, för att bryta ner kolhydrater och stärka muskler. Om du har ett underskott av B1 kan du uppleva koncentrationssvårigheter och sämre aptit.

B2 hjälper kroppen att bryta ner fett, proteiner och kolhydrater. Det finns inga direkta bevisade symtom för vitamin B2 brist eftersom man normalt sett också har underskott av andra vitaminer.

B3 hjälper kroppen att vidhålla ett bra nervsystem. Niacin hjälper också till att bibehålla en normal hud och slemhinnor. Om man har ett underskott av B3 under en längre tid kan man uppleva sämre aptit och sömnsvårigheter.

B6 är den vitamin som hjälper kroppens röda blodkroppar och stärker kroppens immunförsvar. Vid underskott kan man uppleva hudförändringar eller blodbrist (anemi).

B12 bidrar till att stärka kroppens nervsystem och röda blodkroppar. Om du lider av ett underskott av B12 kan du uppleva blodbrist eller mindre nervskador. Du kan även uppleva trötthet. Om du äter en helt växtbaserad kost är det mer vanligt att man lider av B12 brist och det är då extra viktigt att komplettera med kosttillskott för att balansera kroppen.

Vitamin C är en syra och antioxidant som hjälper kroppen att vidhålla ett bra immunförsvar och minskar oxidativ stress. Kroppen behöver också vitamin C för att kunna absorbera järn från mat. Underskott av vitamin C kan orsaka trötthet och blödande tandkött.

D-vitamin bidrar till att hålla en bra kalcium nivå och är därför extra viktigt för äldre personer. De hjälper och stärker benen i kroppen. Symtom vid underskott kan vara att man upplever värk eller svaghet i muskler. Det är också vanligt att personer upplever depressioner under de mörkare tiden på året på grund av mindre upptag av vitaminet från solljus.

Vitamin E är viktigt för kroppen för att den ska kunna vidhålla bra blod och hjälper också till att bryta ner vävnader. Om du har ett underskott av vitamin E kan du uppleva muskelsvaghet och överdosering kan minska blodets förmåga att levra sig.

K-vitamin hjälper till och bidrar till en bra blodkoagulation och stärker också benstomme och övriga ben i kroppen. Brist på vitamin K är väldigt ovanligt och förekommer oftast hos mindre barn och nyfödda.

Folsyra är framförallt viktigt om du är gravid eller ammar då den hjälper till att bilda röda blodkroppar och hjälper till vid fostrets utveckling.

Vem behöver multivitaminer?

Multivitaminer är alltid bra för att komplettera din kost med för att se till att du ger din kropp de nödvändiga vitaminerna och mineralerna för att vidhålla en god hälsa. Rätt mängd vitaminer ger dig mer energi, minskar trötthet och gör dig mer alert, vilket gör att du kan prestera bättre på jobbet och på din fritid. Multivitaminer bygger också upp och stärker ditt immunförsvar för att hålla dig frisk. Det är därför ett bra kosttillskott framförallt under vintermånaderna, då chanserna är större för att bli sjuk och du inte absorberar lika mycket sol.

Om du lider av underskott av en särskild vitamin kan det vara bättre att äta ett mer inriktat tillskott. Det mest vanliga underskottet är Vitamin D som du får från både solljus och från ditt dagliga matintag.

Om du däremot letar efter ett tillskott som kompletterar flera olika områden och säkerställa att du vidhåller en bra hälsa är multivitamintillskott något för dig.

Rådfråga dock alltid en läkare innan användning, särskilt om du ammar eller är gravid.

Kan man överdosera på Multivitamin genom tillskott?

Innan användning rådfråga alltid en läkare och var noga att läsa information angiven på produkten för rätt dosering. Överstig aldrig den rekommenderade dosen på förpackningen.

Multivitamintillskott som innehåller koppar kan det vara farligt att överdosera, men bara om man doserar mer än 10 gånger det rekommenderade intaget. Det kan då förhindra kroppen från att absorbera zink från mat och man kan då få ett underskott av zink.

Hur vi valde topplistan

Vi har i denna topplista samlat de bästa multivitamintillskotten för dig som vill få ett balanserat näringsintag och som ger dig de nödvändiga vitaminerna för att vidhålla en bra hälsa.

Kosttillskott ska vara fria från onödiga tillsatser och vara tillverkade av ett pålitligt märke som man kan lita på och som använder bra och naturliga ingredienser. Våra efterforskningar har främst fokuserats på dessa multivitamintillskott och byggt en topplista med pålitliga varumärken med bra innehåll.

Vi har dessutom tagit del av en mängd recensioner från både tester och privatpersoner för att bygga en bra och innehållsrik lista. Vi har också jämfört produkternas innehåll så att de ger dig tillräcklig mängd av varje vitamin per dos.

Vid våra efterforskningar är det några hemsidor som har haft stor betydelse. Hemsidan Mitt Val innehåller väldigt informativa uppgifter om olika mängder av vitaminer och mineraler och deras egenskaper. Även en del internationella hemsidor som till exempel Berkeley Wellness har skrivit om varför det är bra att komplettera din kost med multivitamintillskott.

Sammanfattning

Med dagens något stressigare liv kan det vara svårt att få i sig alla de mineraler och vitaminer som man behöver för att ge kroppen den nödvändiga energi som behövs för att hålla sig frisk och hälsosam.

Multivitaminer i kombination med en god diet och motion ger dig de bästa förutsättningarna för att hantera vardagens utmaningar.

Om du redan äter en välbalanserad kost så kanske du inte behöver komplettera med multivitamintillskott. Många undersökningar visar att en varierad kost kan vara tillräckligt. Om du däremot till exempel är vegetarian eller vegan kan multivitaminer vara en nödvändighet i kombination med din kost.

Vi rekommenderar framförallt Healthwells Multivitaminer som ger dig ett komplett intag av de vitaminer och mineraler som du behöver för att vidhålla en god hälsa. Men, på vår topplista hittar du flera andra pålitliga alternativ, bland annat MyProtein Active Woman som är ett multivitamintillskott designat för kvinnor.