För- och nackdelar med att dricka proteinpulver eller ta annat proteintillskott

Uppdaterad:

Dricker du proteinshakes eller intar ett annat liknande proteintillskott? Oavsett anledningen till detta så finns det både för- och nackdelar med att inta ett proteintillskott. 

I denna artikel ska vi kolla lite närmare på fördelarna med proteinpulver men också undersöka nackdelarna, om det finns några, med att inta ett proteintillskott. Försäljningen av olika kosttillskott och protein har ökat med ungefär 55 procent i Sverige under de senaste fem åren.  Självklart måste det vara bra att inta proteinpulver om det är så populärt, eller? 

Vad är proteinpulver?

Det finns en mängd olika sorters proteinpulver, till exempel veganska som tillverkas med växtprotein, eller äggviteprotein som tillverkas genom att man frystorkar äggvita och sedan mal det till ett pulver. Men vanligast av allt är Whey protein eller vassleprotein som det heter på svenska. Vassleprotein utvinns ur mjölk och är det mest populära proteintillskottet på marknaden.  

Alla typer av proteinpulver innehåller essentiella aminosyror som återuppbygger muskelvävnad som du bryter ned under ett träningspass. Det är oftast dyrare att köpa isolat, en typ av proteinpulver – anledningen till detta är att det oftast innehåller endast protein och är nästan helt fritt från kolhydrater och fett. 

Fördelar med proteinpulver

Det finns många fördelar med att inta näring genom proteinpulver, framförallt om du inte får i dig tillräckligt med protein genom din vanliga diet eller om du är mycket aktiv och tränar hårt.  

Smidigt och enkelt proteinintag

Först och främst är det smidigt att ta med sig, var du än är på väg. Är du på semester och oroar dig för att proteinintaget är för lågt kan du enkelt packa med dig en påse med proteinpulver och mixa en shake varje dag för att försäkra dig om att du intar tillräckligt med protein, varje dag.  

Det är också en smidig lösning för långa arbetsdagar där du inte hinner äta ordentligt, eller när du är på språng. 

Prisvärd proteinkälla

Proteinpulver är en billig proteinkälla om du jämför hur mycket protein du får i dig per gram jämfört med exempelvis kött och fisk.  

Framförallt om du försöker bygga muskler, då du kan behöva mycket mer protein än en inaktiv person. Det kan bli svårt att äta de mängder som krävs samt även dyrt. Kött och andra proteinkällor är oftast väldigt dyra, speciellt om du är ute efter högkvalitativt protein.

Att tänka på innan du börjar med proteinpulver

Det finns egentligen inga nackdelar med proteinpulver så länge du dricker det med måtta. Om du intar för mycket protein dagligen under en längre tid kan detta i längden ha en skadlig inverkan på dina njurar och din lever. Din kropp kan endast ta upp och använda en viss mängd protein per dag, resten går rätt igenom kroppen. 

En annan faktor du bör ha i åtanke när du väljer proteinpulver är att de flesta innehåller sötningsmedel samt att de flesta proteinpulver är tillverkade av mejeriprodukter

De allra flesta idag lider av IBS eller någon annan form av överkänslighet mot antingen mejeri eller sötningsmedel. För att undvika en dålig mage bör du tänka lite extra på vad just det proteinpulvret du har valt innehåller.  

Du bör också komma ihåg att proteinpulver inte är en måltidsersättning, det är ett mycket näringsrikt kosttillskott men det saknar livsviktiga makronutrienter som fett och kolhydrater. 

Hur väljer jag rätt proteinpulver?

När du är i valet och kvalet och ska välja proteinpulver så kan det vara smart att kika efter just proteinmängden – denna bör ligga på 70-80%. Ta även en titt på företaget som tillverkar produkten, bedriver de någon form av kvalitetsarbete som ser till att det inte är något annat än huvudsakligen protein i ditt kosttillskott.  

Bäst av allt är självklart att äta riktiga livsmedel som kött, ris, grönsaker och fisk, men när du har svårt att nå det rekommenderade intaget kan det vara bra att investera i ett proteinpulver. Vill du veta mer om marknadens bästa proteinpulver, så läs denna topplista.

När bör man inta proteinpulver?

Att investera i ett proteinpulver kan vara fördelaktigt om du till exempel vill få i dig mer protein än du äter idag men inte vill spendera en förmögenhet. Det kan också vara bra om du har svårt att få i dig protein via din vanliga kost om du exempelvis är vegan eller vegetarian. 

Om du bygger muskler och vet att du inte kommer ha tillgång till en proteinrik måltid kort efter ditt träningspass kan det vara enkelt att packa ner en shake att inta direkt efter träning. Ett proteintillskott kan även ge dig bättre träningsresultat.  

Det fins alltså i sort sätt inga nackdelar med proteinpulver om du intar det med måtta. Proteintillskott är absolut ingen nödvändighet utan ett tillskott som kan vara fördelaktigt när du tränar eller försöker bygga muskler. Viktigt att ha uppsikt över när du väljer ditt protein är att se till att det är av hög kvalitet med en bra proteinhalt.