Varför är konditionsträning bra för kroppen? Fördelarna med konditionsträning

Uppdaterad:

Konditionsträning är bra för att bränna fett har du kanske hört – sanningen är att det verkligen bara är toppen av isberget. All form av rörelse är bra för kroppen, men vi ska fokusera på just konditionsträning i detta inlägg. Konditionsträning är bra för mycket, inte bara för att bränna fett!

Vad händer i kroppen vid konditionsträning?

Människokroppen är skapad för att röra sig och vi kräver fysisk aktivitet för att fungera på topp! När du tränar kondition stärker du kroppens viktigaste muskel, nämligen hjärtmuskeln. Precis som övriga muskler i kroppen så blir hjärtat starkare ju mer du tränar det. Det är därför viktigt att träna kondition för ett starkt hjärta leder till ett längre och hälsosammare liv! 

När du tränar kondition ökar hjärtats slagkapacitet vilket leder till att det kan pumpa mer blod med färre slag. Det betyder att kroppen kan transportera runt näring och syre mer effektivt. 

Efter en uppvärmning på runt 10-15 minuter har din kropp uppnått en optimal arbetstemperatur och det är då det börjar hända grejer. De kemiska och energiskapande processerna går snabbare, ledvätskan ökar och muskler och senor blir mer elastiska vilket leder till en lägre skaderisk.

Vid viktbärande konditionsträning så som löpning och hopp så stärks även senor, skelett och ledband. Detta kan motverka exempelvis benskörhet på sikt.

4 fördelar med konditionsträning

Det finns en mängd fördelar med konditionsträning, nedan har vi listat de absolut viktigaste fördelarna som du inte vill gå miste om!

1. Ökad syreupptagningsförmåga

Du får en ökad syreupptagningsförmåga som inte bara leder till en bättre kondition och ökad ork, utan även ett bra syreupptag. Detta är nödvändigt för en bra fettförbränning.  

Konditionsträning ökar även din kropps förmåga att använda fett som bränsle vilket leder till en stabilare vikt.

2. Reglerat blodtryck

Vid konditionsträning regleras och normaliseras ditt blodtryck. Utöver detta ökar även blodcirkulationen, något som leder till ökad näringstillförsel till alla celler i kroppen.

3. Ökad lungkapacitet

En ökad lungkapacitet minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. När du tränar kondition förbättras din andningsförmåga genom att din kropp forslar syre från lungblåsorna (alveolerna) till blodets röda blodkroppar mer effektivt.

4. Starkare skelett

Vid konditionsträning stärks också din benstruktur. Det innebär att ditt skelett blir starkare och i sin tur minskar risken för benskörhet.

Hur tränar jag kondition på bästa sätt?

Du kan träna kondition på många olika sätt, vissa mer effektiva än andra! Om du är nybörjare när det kommer till konditionsträning är det en bra idé att starta lugnt och långsamt för att sedan trappa upp gradvis.

Träna med maskiner

Att träna kondition med olika maskiner som crosstrainer, löpband, cykel och rodd är ett utmärkt sätt att komma igång med träningen och även kontrollera din träning då du se tid, distans, kaloriförbrukning och höjdskillnad direkt på skärmen.

Att träna med exempelvis crosstrainer är även en superbra rehabiliteringsträning samt träning för dig som har olika knä- och ryggproblem då den är väldigt skonsam. Det är nästintill omöjligt att skada sig på en crosstrainer, så det är en passande maskin för alla åldrar.​ Dessutom tränar du nästan hela kroppen med en och samma maskin. 

Löpning – På gymmet eller utomhus

Löpning är en träningsform du kan utöva varsomhelst – det krävs varken gym eller utrustning. Du kan enkelt variera din löpträning genom att exempelvis springa där det är kuperat och köra backintervaller, intervaller på tid, distansträning och så vidare. 

Om du ändå föredrar att träna inomhus så kan du titta på ett löpband för hemmabruk

Högintensiv konditionsträning (HIIT)

Högintensiv konditionsträning så som HIIT och Tabata är utmärkta sätt att träna upp din kondition snabbt. Du jobbar i korta intervaller varvade med vila.  

Under de arbetande intervallerna ska du hålla dig på ungefär 75% av din maxpuls. Högintensiv träning brukar inte vara mer än 20-25 minuter men ger samma effekt, om inte bättre, än vanlig konditionsträning. Denna träningsform passar därför optimalt till dig som inte har mycket tid över till träningen. 

Sammanfattning

Som du hör finns det många alternativ för att få in konditionsträning i vardagen, oavsett om du utför den hemma, ute i parken eller på gymmet. Förutom alla positiva hälsofördelar du kan dra nytta av så är ytterligare ett plus att konditionsträning ofta inte kräver lika mycket tid som andra former av träning.