Vad är ett vegetabiliskt proteintillskott?
Vegetabiliska proteintillskott är precis som det låter ett proteintillskott som är baserat på vegetabiliska ingredienser, och passar därför personer som av olika anledningar vill undvika animaliska produkter. Ett vegetabiliskt proteintillskott intas precis som andra proteintillskott, oftast är det förpackat i pulverform och blandas tillsammans med vätska som till exempel vatten, juice, eller i en smoothie. Många tar proteintillskott som ett komplement till en hälsosam kosthållning, och det används också för att öka effekterna av träning och för snabbare återhämtning och muskeluppbyggnad.
De flesta vegetabiliska proteintillskott som finns på marknaden i dag är en blandning av olika proteinkällor. Det kan vara till exempel protein från gryner, baljväxter och grönsaker. Men det finns också proteintillskott som endast har en proteinkälla, till exempel hampa eller sojaprotein. Ofta är proteintillskotten smaksatta med sötningsmedel eller andra smaksättare, vanligt är vanilj, kakao, stevia eller någon fruktblandning. Det finns också många proteintillskott som har andra tillsatser förutom proteinet, som till exempel en antioxidant-blandning med torkade bär, alger eller grönsaker.
Kort om kompletta proteiner
Nyckeln till ett effektivt växtbaserat proteintillskott är att kombinera flera olika typer av proteinkällor så att tillskottet inkluderar alla viktiga aminosyror. Mat som till exempel quinoa är kompletta proteiner i sin naturliga form, men inte när de mals ner till pulver. Därför kombinerar tillverkare av vegetabiliska kosttillskott ofta flera proteinkällor.
Men även om ett specifikt kosttillskott inte innehåller kompletta proteiner med alla aminosyror, finns det fortfarande högkvalitativa proteintillskott som kan vara väl värda att konsumera. Protein är ett livsviktigt näringsämne som hjälper till att motverka trötthet och bygger muskler. Våra kroppar är också experter på att pussla ihop aminosyror för att skapa ett komplett intag, man behöver inte få i sig alla aminosyror under en och samma måltid — tänk istället dags- eller veckovis.
Proteintillskott bör därför inte ersätta måltider, utan det är fortsatt viktigt att äta en varierad och hälsosam kost, även när man använder sig av tillskottsnäring.
Hur väljer jag rätt bland utbudet av vegetabiliska proteintillskott?
Förutom näringsinnehållet så spelar andra viktiga faktorer in när man ska hitta ett tillskott som passar en i smaken. Det första man bör överväga är priset; proteintillskott kan vara dyra. Men ännu viktigare än det är ingredienserna, många föredrar ekologiska ingredienser, eftersom att det ger ett renare tillskott. Andra vill undvika artificiella sötningsmedel, eller tillsatser överlag. Sötningsmedel kan bidra till ett ökat sötsug, vilket motverkar effekter många eftersträvar med tillskottsnäring, så som till exempel viktnedgång eller bara en hälsosammare livsstil.
Precis som med alla val när det kommer till näringsintag så bör man fundera på vad man vill få ut av sitt proteintillskott. Vill man till exempel gå ner i vikt är det bäst att välja ett tillskott med färre kalorier, som till exempel ärtprotein. Om man vill få ett tillskott av Omega-3 kan man välja hampaprotein istället. Eller så har man flera behov och önskningar, och väljer ett vegetabiliskt proteintillskott som täcker alla behov i en och samma skopa.
Vegetabiliska proteintillskott i livsmedel (i naturlig form)
Vegetabiliska proteintillskott är baserade på växter så som nötter, baljväxter, ris och frön. De är antingen pulveriserade varianter av en typ av växt eller grönsak, eller så är det tillverkat av en kombination av flera olika typer av proteinkällor.
Eftersom vegetabiliska proteintillskott är tillverkade av naturliga ingredienser så finner man enkelt dessa proteinkällor i vanliga livsmedel samt i sin naturliga form. Här följer de vanligaste typerna av ingredienser som vegetabiliska proteintillskott är baserade på:
Soja
Sojaprotein är det vanligaste vegetabiliska proteintillskottet som finns att tillgå hos i stort sett alla butiker som säljer kosttillskott. Soja innehåller alla aminosyror och är därför ett komplett protein, vilket är en av anledningarna till varför baljväxten blivit så populär. Sojaprotein är relativt prisvärt då det är billigt att producera soja, och det har ofta en neutral till något söt smak vilket också bidrar till dess popularitet.
Många är dock skeptiska till soja på grund av miljöskäl, bland annat på grund av att sojan odlas med hjälp av mycket bekämpningsmedel.
Hampa
Hampa är en miljövänlig och hälsosam källa till alla nödvändiga aminosyror, Omega-fettsyror, protein och andra näringsämnen. Hampaprotein har också ett naturligt innehåll av antioxidanter, och är lättsmält Proteintillskott av hampaprotein har vanligtvis ett lägre procentuellt proteininnehåll som brukar ligga runt 25-45%, men på grund av att det är så lätt för kroppen att smälta och ta upp proteinet föredrar många ändå hampa över proteinkällor med högre proteinhalt.
Ris
Risprotein är framställt av brunt ris, eller råris, och innehåller inte alla nio aminosyror. Därför har risprotein-tillskott ofta andra källor av protein, som till exempel quinoa eller chia. Är man ute efter ett komplett proteintillskott bör man därför se upp med kosttillskott som endast innehåller ris. Några kända fördelar med risprotein är att det kan hjälpa till att sänka blodsockret, förbättra leverfunktionen, balanserar kolesterolet och är lättsmält samt allergivänligt.
Ärta
Ärtprotein är framställt av ärtor och innehåller alla nio nödvändiga aminosyror. Men det har ett relativt lågt värde av en av dessa, vilket man bör vara medveten om ifall man väljer att endast byta ut andra måltider mot proteintillskott. Ärttillskott har flera fördelar som bland annat inkluderar ett högt naturligt näringsinnehåll, det är lättsmält och har en hög proteinhalt. Smaken är relativt neutral.
Harve
Proteintillskott framställt på havre är ett av få proteintillskott som tillverkas i Sverige av svenska ingredienser. Havreprotein har en mild smak, och är lättsmält. Havreprotein har en något lägre naturlig procent protein, och säljs oftast som en komponent i protein-blandningar och måltidsersättningar.
Övriga vegetabiliska proteinkällor
Andra vanliga ingredienser i vegetabiliska proteinpulver och tillskott är quinoa, chia, alger och spirulina.
Vad är protein bra för och varför behövs det?
Protein är musklernas byggstenar. Det används också för att producera hormoner, enzymer, receptorer, och protein är också extremt viktigt för ett fungerande immunförsvar. Vid brist på protein kan våra kroppar inte bygga de strukturer som krävs i våra celler, vävnader och organ, och vi kan heller inte generera den biokemiska substansen som krävs för att hjärtat ska fungera optimalt, eller för att musklerna ska kunna arbeta, växa och läka. Utan ett nödvändigt intag av protein läker våra muskler inte tillräckligt snabbt vilket kan leda till skador och överansträngning.
Den optimala tiden att få i sig protein är efter ett träningspass. Då kan proteinet snabbt levereras till musklerna för att läka alla små mini-skador som uppstått under träningen.
Eftersom att vanlig fast föda tar längre tid för matsmältningen att hantera, så är det mycket mer effektivt att dricka en proteinshake direkt efter träningen. På så sätt får kroppen snabbare nytta av proteinet, och musklerna kan återhämta sig, läka och växa snabbare och mer effektivt.
Vem behöver vegetabiliska proteintillskott?
Vegetabiliska proteintillskott passar utmärkt till den som behöver ett tillskott av protein, men inte vill använda sig av animaliska produkter. För vegetarianer, veganer, laktosintoleranta, eller miljömedvetna konsumenter är ett vegetabiliskt kosttillskott optimalt.
Många som idrottar, tränar eller lever en allmänt hälsosam livsstil, tycker att kosttillskott så som proteintillskott kan bidra till en bättre hälsa och ett ökat välmående. Proteinbrist leder i första hand till trötthet, utmattning och ett nedsatt immunförsvar.
Kan man få ett överskott av vegetabiliska proteintillskott?
Oavsett vad man har för mål med sitt näringsintag, så bör man inte överskrida rekommenderade doser av protein. Samma sak gäller för protein som med alla andra näringsämnen, för mycket av något är aldrig bra. Även om man inte blir sjuk av att äta för mycket av ett proteintillskott, så kan det få andra konsekvenser. Man kan till exempel bli för mätt för att äta annan mat, och på så sätt går man miste av andra nödvändiga näringsämnen som kroppen behöver.
Med det sagt, följer man en diet som är extremt hög i protein under en lång tid så kan det leda till allvarliga hälsoproblem, som till exempel njurskador och en ökad risk för cancer och hjärtsjukdom.
Ett överdrivet intag av proteintillskott kan i första hand leda till problem med matsmältningen, dålig andedräkt, förstoppning och oönskad viktuppgång. Det kan också orsaka diarré.
Men för personer med normal kosthållning som tar ett extra proteintillskott om dagen innebär det inga risker. Speciellt för personer med aktiv livsstil som till exempel tränar på gym eller rör på sig mycket i vardagen.
Hur vi valde tillskotten till vår topplista
När vi valt produkter till vår topplista har vi scannat marknadens utbud att vegetabiliska proteintillskott och granskat de produkter som erbjuds hos olika butiker. För att bestämma vilka produkter som passar in på vår topplista har vi tittat på följande faktorer:
- Pris: Produkten ska vara prisvärd.
- Ingredienser: Alla ingredienser ska ha ett syfte och det ska inte finnas några utfyllnadsingredienser.
- Kvalitet: Innehållet ska hålla hög kvalitet.
- Proteinhalt: Den procentuella mängden protein i 100 gram pulver. Vissa proteinpulver har upp emot 80 gram protein per 100 gram pulver, medan andra har låga halter. Vi har produkter med lägre proteinhalter, men då är det lättsmält och har andra fördelar.
- Näringsinnehåll: Vegetabiliska proteintillskott har fördelen av att dess innehåll har många näringsämnen. Vi har sett till att välja tillskott där dessa har bevarats.
Sammanfattning
Utbudet av vegetabiliska proteintillskott är enormt. För den som vill undvika animaliska proteinkällor kan man välja och vraka bland ett generöst utbud, och det finns egentligen ingen anledning att välja mjölk-baserade tillskott eftersom att vegetabiliska tillskott har så många naturliga fördelar.
De flesta vegetabiliska proteintillskott är baserade på soja, hampa, ärt- och risprotein, och finns som tillskott var för sig och tillsammans som blandningar. Det finns proteintillskott med olika smaker så väl som naturella.