Så blir du av med ölmagen!

Uppdaterad:

Har du tränat ett tag, gått ner i vikt, äter hälsosamt men tycks fortfarande ha den lilla bulan kvar? Den ihärdiga ölmagen som aldrig tycks släppa trots att du har ändrat dina vanor. Hur gör man för att bli av med putet och vad är orsaken till ölmagen?  

Låt oss grotta ner oss i allt gällande den oönskade bulan i denna artikel. Ölmage får du inte, trots namnet, av att dricka öl, orsaken är att du har en för hög procenthalt av underhudsfett eller för låg muskelmassa och hos män har detta fett en tendens att lagras på magen.

Vad är en ölmage?

En ölmage är det lilla putet på magen som kan ses både hos överviktiga likväl som hos smala personer. Detta fenomen är när du har för mycket underhudsfett i förhållande till din muskelmassa. Detta kan bero på att du helt enkel har lite för mycket fett på kroppen men ibland beror det enbart på att du har för lite muskelmassa, oftast är det en mix av de båda. 

Denna typ av fett refereras ofta till som det “farliga fettet” eller det viscerala fettet. Anledningen till detta är att det tar onödig plats runt våra livsviktiga inre organ i buken, fettet gör att våra organ inte får möjlighet att fungera optimalt och kan leda till en mängd olika sjukdomar.

​Vad är då underhudsfett?

Underhudsfett är det lager av fett som sitter direkt under huden, det är vår största energireserv samt det som håller oss varma. Denna reserv ökar när du intar mer energi än vad du förbrukar, detta leder på sikt till fetma och övervikt. 

Du kan antingen förbränna detta fett genom att gå ner i vikt eller ännu mer effektivt genom att öka i muskelmassa. Muskler väger mer än fett så även om din vikt inte förändras kan din kropps komposition fortfarande se helt annorlunda ut.  ​

5 tips för att bli av med ölmagen en gång för alla!

Det finns en rad olika saker du kan göra för att arbeta bort den där ölmagen, allt görs inte på gymmet så tänk även på din livssituation och vad du äter.

1. Få koll på kalorierna

För att gå ner i vikt måste du ligga på ett kaloriunderskott, så om din ölmage beror på att du är lite överviktig se då till att få koll på hur många kalorier din kropp behöver för din aktivitetsnivå genom en BMR kalkylator på nätet och subtrahera sedan det med 250 kalorier. 

Viktigt är att inte gå för lågt, du vill bli av med fett, inte muskelmassa. Försök också ändra typen av mat du äter, ät mer grönsaker och proteiner som kyckling, nötkött, fisk samt kolhydrater i form av fullkorn.

2. Börja styrketräna

Att styrketräna är utmärkt för dig som vill få ner din fettprocent. Allteftersom du bygger mer muskler minskar du automatiskt i fettprocent. Du bygger muskler genom tung styrketräning så se till att skaffa dig ett gymmedlemskap eller träna hemma.  

Muskler i magen hjälper till att hålla in din mage, vilket även det minskar upplevelsen av att den putar ut.  Om du vill träna din mage lite extra för finputsning kan du kolla in våra rekommendationer av magtränare som du lätt kan använda hemma. Läs också vår artikel om styrketräning för magen. ​

3. Ät mer protein

Proteinrik kost håller dig mätt längre och hjälper samtidigt till att bygga muskler. Det i sin tur förbättrar din fysik. Protein ökar även förbränningen i kroppen då det är svårare för kroppen att bryta ner, detta hjälper dig med fettförbränningen av underhudsfettet!

4. Drick inte dina kalorier

Att dricka alkohol, läsk och juice gör att du får i dig mer kalorier än du tror och framförallt socker! Allra bäst är att dricka vatten, men om du nödvändigtvis måste dricka läsk välj då lightprodukter eller sockerfritt.  

Vatten renar kroppen helt naturligt och är livsviktigt. Att dricka cirka 2 liter vatten om dagen hjälper också till med uppblåsthet, vilket kan minska effekten av putmage. Det hjälper också till vid viktnedgång och ökar mättnadskänslan.  

När du dricker läsk, även lightprodukter, ökar sötsuget. Det kan leda till överätning av godis och snacks som i sin tur leder till fler kalorier och övervikt. Så håll dig till vatten så långt det går! 

5. Stressa mindre

Flera studier visar ett starkt samband mellan stress och bukfetma. Detta beror på att när du stressar ökar nivåerna av stresshormoner i kroppen. Dessa hormoner sätter kroppen i sparläge genom att dra ner på förbränningen. 

​Det försämrar ämnesomsättningen samtidigt som överskottet av energi sparas i bukområdet. När man känner sig stressad konsumerar man ofta mer sötsaker och alkohol, vilket även det bidrar till ökad fetma. 

RELATERAT: 8 varningstecken på att du är utsatt för alltför mycket stress.